Uwierzytelnione ksero aktów z ksiąg o zapisie tabelarycznym

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Moja przygoda z genealogią trwa od kilku lat i wiele razy miałem okazję korzystać z możliwości zamówienia uwierzytelnionych kserokopii aktów metrykalnych z zasobów Archiwum, jednakże pierwszy raz, otrzymalem reprodukcje z ksiąg, w których akty metrykalne zapisywane były w formacie tabelarycznym.
Ku mojemu zdziwieniu otrzymane reprodukcje są w 90% "zmasakrowane" przez Archiwum powtarzającym się zdaniem "zamaskowane przez Archiwum" - pozostawiono tylko do odczytu zamówiony akt oraz zarys tabeli wraz z opisem do poszczególnych kolumn.
W wersji oryginalnej na stronie jest kilkanaście aktów.
Czy wykonywanie reprodukcji w taki sposób jest normalnym zjawiskiem i czym może być takie zjawisko podyktowane (przepis ustawy), jeśli akty dotyczą zdarzeń sprzed 100 lat, a księgi są ogólnie dostępne (oczywiście bez uwierzytelnienia) na szukajwarchiwach.pl ?
Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dostęp to dostęp (nb szukajwarchiwach wg ustawy to nie jest udostępnienie), a wydanie uwierzytelnionych kopii czyli urzędowa czynność) insza inszość.
Do informacji archiwalnej masz prawo (w tym do otrzymania kopii) na podstawie ustawy (żeby skrócić wywód) a otrzymanie uwierzytelnionej kopii daje Ci inne uprawnienia i jest na podstawie innych przepisów.
Formalnie występujesz o kopie dokumentów dot. zmarłego Adama Abackiego i wykazujesz, że do takich uwierzytelnionych masz prawo. Nie masz prawa (lub jeśli masz to nie wykazałeś i nie wnosiłeś) do uwierzytelnionych kopii po "sąsiadach" Adam Abackiego ze strony.

Funkcjonalnie (skoro też o sens pytasz): jeśli obok Abackiego jest Babacki, to w ten sposób nie otrzymujesz uwierzytelnionej kopii dot. Babackiego "po Babackim" procedować nie możesz.

Ma sens i podstawy, tylko upierdliwe;) Trzeba czasem dwie kopie zamawiać: jedną - urzędowo potwierdzoną, wyciętą i czasem "zmasakrowane" pieczątkami wchodzącymi na treść; drugą - czystą, dla celów informacyjnych (odczytu etc) ale bez mocy urzędowej.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Niektóre Archiwa postępują tak też i bez uwierzytelniania.
W Białymstoku poprosiłam o skan wywodu moich przodków (okazało się, że jest to tylko spis wywodów w formie tabelarycznej - nazwisko i imię, imiona rodziców i herb) i otrzymałam skan strony A3 (tak na oko), na której kilkanaście wierszy było zasłoniętych zapisem "Archiwum Państwowe w Białymstoku" (na białym tle) i tylko mój był odsłonięty. Widok był masakryczny!
Po co? Nie bardzo rozumiem, zawsze otrzymywałam całą stronę lub ten mój wycinek (o ile stanowił osobną całość).
Nadmienię, że dotyczyło to dokumentów z 1848r. więc żadne ochrony danych osobowych tego nie obejmują.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale to inny temat, w takich przypadkach trzeba się zastanowić o co występowałaś (czy o dokumentu dot. danej określonej sprawy czy o kopie stron) i czy reklamować wykonanie USŁUGI

Krzysztof zaś pyta o sens i podstawy wydawania kopii uwierzytelnionych ("kwalifikowanych"/urzędowych/o mocy odpisu) ograniczonych zawartością do treści, co do których wniosek z uzasadnieniem/wykazaniem prawa do otrzymania był. Czyli o kpa i ew. odwołanie.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Włodku w zasadzie masz rację, ale przecież AP potwierdza tylko wiarygodność skanu czy ksero co do zgodnosci z Księgą. To czy na stronie jest tylko Abacki, czy jeszcze ktoś inny, to bez znaczenia. Jeśli Księga jest ogólnie dostępna, to zasłanianie innych zapisów jest chyba nadgorliwością.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie.
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Jeśli dobrze zrozumiałem Pana Włodzimierza, należałoby wystąpić do Archiwum o uwierzytelnioną reprodukcję całej strony, aby otrzymać to czego oczekiwałem od Archiwum, zamawiając uwierzytelnioną reprodukcję aktu urodzenia.
Dla mnie oprócz samej informacji, znajdującej się na zamówionym ksero, ważna jest także estetyka i forma jej podania ze wszystkimi możliwymi szczegółami zawartymi na oryginalnym dokumencie.
Krzysztof
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

Jeżeli wniosek dotyczył uwierzytelnionej kopii aktu z księgi (zapewne do celów urzędowych), w której zapisy prowadzono w formie tabelarycznej to zrozumiałe jest to, że archiwum wydało wierzytelną kserokopię tego jednego konkretnego aktu a pozostałych nie. Fakt, że estetycznie to nie wygląda i można by to zrobić ładniej np. w najprostszym programie graficznym wyciąć fragment tabeli z nagłówkami i pod nim wkleić ten akt i przybić pieczątkę „za zgodność z oryginałem”. Osobiście wydaje mi się. że jest to dużo szybsze rozwiązanie niż zamaskowywanie każdego aktu z osobna.
A przy okazji, gdy w USC, gdy składa się wniosek o odpis aktu ASC (chodzi o akty M i Z, których 80-letni okres przechowywania już minął a USC nadal je przechowuje) to jaka opłata jest pobierana przy wydawaniu ‘’odpisu”?

Pozdrawiam
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

nie
nie otrzymasz dokumentu: "uwiarygodniona kopia większej części dokumentu, niż masz prawo otrzymać"
chyba, że przez pomyłkę, niedopatrzenie

estetykę "zapewnia" szwa poprzez popularyzację oraz formy udostępnienia w AP określone ustawą: kopie, udostępnienie w PN i inne, to możesz sobie dowolnie obrabiać

dokument urzędowy jakim jest uwierzytelniona estetyki nie zapewnia, nie to jest celem jego istnienia

być może forma, którą wybrałeś jest niewłaściwa dla celu; być może cel źle określony (za szeroko, za wiele z wiązki)
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

lukas_07 pisze:A przy okazji, gdy w USC, gdy składa się wniosek o odpis aktu ASC (chodzi o akty M i Z, których 80-letni okres przechowywania już minął a USC nadal je przechowuje) to jaka opłata jest pobierana przy wydawaniu ‘’odpisu”?
Odpisu się nie wydaje po upływie tego okresu.
Michał
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Wszystkie USC z którymi miałem do czynienia wydają odpisy aktów M i Z z lat 1918-38
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ja też dostawałam odpisy z akt, które są w USC, niezależnie od ich wieku.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

1. -1937 (w 2018)
2. o nieżyjących raczej mowa, więc art 130 prawa o asc? w tym pkt 3?
3. 5 zł za stronę?
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

Piotr_Romanowski pisze:Wszystkie USC z którymi miałem do czynienia wydają odpisy aktów M i Z z lat 1918-38
To ciekawa sprawa.
Bo jeśli aktów urodzenia to jest to zrozumiałe, bo te przenosi się do rejestru elektronicznego i wydaje się z nich odpisy. Natomiast w przypadku aktów małżeństwa czy zgonu starszych niż 80 lat to powinna być kserokopia aktu, bo do rejestru tych akt się nie wprowadza. Spotkałem się z przypadkiem, że USC nie posiadało ksera i przepisywało dane z księgi do komputera i wydawało ‘’odpis” zamiast kserokopii (oczywiście nie na drukach urzędowych). A co z opłatą skarbową za dokumenty starsze niż 80 lat, Ile ta opłata powinna wynosić? Bo moim zdaniem zawsze 5 zł od każdej rozpoczętej stronicy.
Pozdrawiam
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”