prosze o pomoc w rozszyfrowaniu opisu zdjecia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rasinska_Ela

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Rasinska_Ela »

Drodzy Forumowicze,

kilka dni temu w stosie starych rodzinnych dokumentow odnalazlam zdjecie; male, jak gdyby "wyciete". Nie mam pojecia kogo ono przedstawia, ale mysle, ze albo ktoregos z moich przodkow albo osobe zaprzyjazniona z rodzina. Z tylu jest bardzo niewyrazny, zatarty opis... Niestety nie jestem w stanie go odszyfrowac... Moze ktos pomoze...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/57d75140a0a6c408

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9c69cc4862fbe13e

Z gory wielkie dzieki za pomoc,

Pozdrawiam wiosennie,

Elzbieta
pawlowska_katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: pawlowska_katarzyna »

Witam,
bardzo ciężko odczytać napis, i trochę działa wyobraźnia. Na starych zdjęciach jak wiadomo podpisywano najczęściej imiona,nazwiska, datę, miejsce oraz kto komu poświęcał fotografię z dopiskiem "na wieczną pamiątkę" itp
Mogę się mylić, ale według mnie dwa pierwsze słowa to [nazwisko, imię - Polwrow Jan??] następnie jest miejscowość lub imię na "N" lub "R", a potem widzę tam datę 11( tak pociągnięte) 9, a na dole 1909r (9 jest połączone z "r")

Kasia
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Witam,

Grafologiem nie jestem, ale wydaje mi się (też działa wyobraźnia), że w pierwszej linijce jest niemieckobrzmiąca miejscowość (jakby Pilrrov), a w drugm chyba imię Roman. Data tak jak podała Kasia.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
kowalczykanna

Post autor: kowalczykanna »

Też widzę datę jak Kasia, co do napisów to nie jestem pewna.
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

W moich zasobach mam podobne zdjęcia, które wysyłano jako pocztówki.
Idąc tym tropem, na odwrocie może być fragment adresu. Wtedy ten górny wyraz odpowiadałby nazwie miejscowości, prawdopodobnie niemieckiej, moim zdaniem na literę N, poniżej ulica, na końcu linijki widzę wyraźnie skrót "Str. 2 "(lub 9); poniżej inicjały I.M. i nazwisko (Gr...o?)
Pozdrawiam, Ala
Rasinska_Ela

Sympatyk
Kontakt:

Dziekuje Wam bardzo za Wasze podpowiedzi i oczywiscie prosze o wiecej - jesli ktos jeszcze ma jakis pomysl.
Mi tez wydawalo sie, ze na koncu sa cyfry (data?), ale nie chcialam nic sugerowac...

Alu, piszesz o zdjeciach, ktore byly wysylane jako pocztowki. Czy byly to zdjecia nadawcow (ewentualnie ich rodziny) czy po prostu osob, ktore byly modelami do takiej pocztowki?

Pozdrawiam serdecznie,

Elzbieta
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

Zdjęcia zawsze przedstawiały nadawcę (lub jego małoletnie dzieci). Na większości tych "pocztówek" na odwrocie były nawet zaznaczone linie do wpisania adresu. Przykładowy rewers kartki: https://www.fotosik.pl/zdjecie/5d1d5839b12d8a7b
Zainspirował mnie ten układ: na górze określenie adresu, a nazwisko adresata dopiero na samym dole.

EDIT:
Przyjrzałam się jeszcze raz i wydaje mi się, że pierwszy wyraz to może być Guhrau - Góra, miasto w woj. dolnośląskim, a obok może być data zapisana w specyficzny sposób (9 20/11 lub 12). Spotkałam się już z takim zapisem daty w formie jakby ułamka. Odczytałabym to jako 20.11.1909. (lub 20.12.1909)
Pozdrawiam, Ala
Rasinska_Ela

Sympatyk
Kontakt:

Dziekuje Alu za odpowiedz i podpowiedzi! To bardzo ciekawe, nie spotkalam sie jak do tej pory z tego typu pocztowkami.

Serdecznie pozdrawiam,

Elzbieta
Malrom

Sympatyk

Post autor: Malrom »

nie mam pewności, ale chyba napisano
Soliwoda /nazwisko/
Kannenstrasse 2
/czyli nazwa ulicy przy której w średniowieczu i dalej
konwisarze wyrabiali konwie, dzbany, bańki, ;czyli musi to być jakieś
stare niemieckie miasto/
s.S: Gr.6 ??

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/soliwoda.html

Pozdrawiam
Roman M.
Rasinska_Ela

Sympatyk
Kontakt:

Dziekuje Romanie, zdaje sie, ze trop prowadzi zdecydowanie w strone terenow niemieckojezycznych... To ciekawe...

Pozdrawiam wszystkich jak zawsze bardzo serdecznie,

Elzbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”