Mennica Warszawska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Mennica Warszawska
Witam,
polecam zapytać w AP Warszawa o ten zespół:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... ica&word2=
ewentualnie skontaktować się z samą Mennicą.
Pozdrawiam
Aneta
polecam zapytać w AP Warszawa o ten zespół:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... ica&word2=
ewentualnie skontaktować się z samą Mennicą.
Pozdrawiam
Aneta
Masz szansę dotrzeć do spisu przedwojennych pracowników, być może nawet do teczek. Wiem ze źródła wiarygodnego, że zachowały się archiwalia mennicy od jej początków.
Ważne żebyś przekonał panią w wydziale personalnym, że jesteś bliskim krewnym. Generalnie wszystko jest tajne przez poufne. Teraz mennica znajduje się gdzieś na Annopolu. Jeszcze wcześniej, kiedy była na Pereca miałem okazję zwiedzenia działów produkcji.
Zanim się tam udasz spróbuj przejrzeć książkę pt. "Dzieje mennicy warszawskiej" lub coś koło tego. Autorem jest Władysław Terlecki. Był on przed wojną dyrektorem gabinetu numizmatycznego mennicy. W ostatnim rozdziale jest spis pracowników od XVIII wieku do 1939 roku. Autor korzystał właśnie z istniejącego zasobu archiwalnego. Posiadam tą książkę, ale zupełnie nie wiem, gdzie jej teraz szukać. Podaj nazwisko, ale nie obiecuję rychłego sukcesu.
W międzyczasie radzę odwiedzić BN w al. Niepodległości. W sobotę jest czynna.
Pozdrawiam Janusz
Ważne żebyś przekonał panią w wydziale personalnym, że jesteś bliskim krewnym. Generalnie wszystko jest tajne przez poufne. Teraz mennica znajduje się gdzieś na Annopolu. Jeszcze wcześniej, kiedy była na Pereca miałem okazję zwiedzenia działów produkcji.
Zanim się tam udasz spróbuj przejrzeć książkę pt. "Dzieje mennicy warszawskiej" lub coś koło tego. Autorem jest Władysław Terlecki. Był on przed wojną dyrektorem gabinetu numizmatycznego mennicy. W ostatnim rozdziale jest spis pracowników od XVIII wieku do 1939 roku. Autor korzystał właśnie z istniejącego zasobu archiwalnego. Posiadam tą książkę, ale zupełnie nie wiem, gdzie jej teraz szukać. Podaj nazwisko, ale nie obiecuję rychłego sukcesu.
W międzyczasie radzę odwiedzić BN w al. Niepodległości. W sobotę jest czynna.
Pozdrawiam Janusz
Janusz_Zawadziński