Poszukuję jakiejkolwiek informacji o przodkach Franciszka:
wiem tyle:
Franciszek Modliński zam. Dylów Rządowy (wcześniej inna nazwa Dylów Narodowy). zm. 30.05.1941 r. urodzony ok. 1870 r. Związek małżeński zawarł 14.02.1905 r. z Marianną zd. Węzik. Rodzice Franciszka to: Andrzej i Antonina zd. Mendok.
Małgorzata
Dziękuję bardzo serdecznie. Jestem świadoma istnienia skanów na ww. stronach. Jednak mam problem ze znalezieniem właściwych aktów, gdyż nie znam rosyjskiego. Przodków, których udało mi się opracować do tej pory miała akta niemieckojęzyczne. Rosyjskojęzyczne spisałam narazie tylko z indeksów. Niestety Pajęczna w indeksach nie ma... przynajmniej w latach, które mnie interesują. Jeśli więc ktoś mi pomoże i chociaż wskaże odpowiednie akty to będę bardzo wdzięczna.
A teraz już dziękuję bardzo za odnalezienie aktu urodzenia Franciszka.
Małgorzata
Małgosiu,
To są metryki po polsku - Andrzej ożenił się Antoniną Mendak w 1858 w Pajęcznie, akt znajdziesz na familysearch (link dałem)
rodzice Marianny Węzik to Antoni i Michalina dd Sikora, jej akt urodzenia masz w indeksach, podobnie akt ślubu jej rodziców. Ich z kolei akty urodzenia będą po polsku
Poszukiwania Węzików będą bardzo proste pod warunkiem sporej wyobraźni. Nie zdradzam jednak wszystkiego w każdym razie droga do końcówki XVIII w. możliwa