Szukam metryki małżeństwa Stanisława Rozalii Przybylskich

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Arkadiusz_16

Sympatyk

Post autor: Arkadiusz_16 »

Witam,
stanąłem w martwym punkcie mojego drzewa a ta gałąź szczególnie mnie interesuje ze względu na moje nazwisko.

Szukam rodziców Stanisława/metryki ślubu Stanisława Przybylskiego i Rozalii z domu Antas. Rozalia miała rodziców Jana i Magdalenę z domu Sękowiak. Rozalia urodziła się w 1851 roku.
Pierwsze dziecko mieli w 1882 roku, więc przypuszczam, że ślub był w 1880 lub 1881. Działo się to w województwie łódzkim najprawdopodobniej w Bielawach, albo w sąsiednich parafiach.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a co sprawdziłeś?
i gdzie linki do kopii ?
z tych częściej się pojawiających, uzasadnionych, podstawowych pytań:)
trochę obniżyłbym ten 1880 (btw: jesteś pewny, że 1882 to pierwsze?) i uwzględniłbym możliwość, że jeśli faktycznie ca 1880 to jako wdowa, z nazwiskiem po zmarłym i wtedy niekoniecznie rodziców dane podane

jak rozumiem Przybylski Cię z tego AM interesuje bardziej, skoro o niej piszesz więcej?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

To jest pytanie gdzie oni wyjechali na kilka lat ?
Bo intuicja mi podpowiada, że rozmawiamy o Stanisławie Przybylskim ur. 1856 par. Stary Waliszew i Rozalii Antas urodzonej 1851 par. Bielawy. Rodzeństwo Rozalii rodzi się w par. Bielawy, Jan Antas (ojciec) umiera w 1886 w par. Bielawy.
jest epizod w Bedlnie, gdzie jej siostra bierze ślub z Wojciechem Michałowskim http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =435&y=807
Arkadiusz_16

Sympatyk

Może wyjechali, choć byli to prości chłopi, którzy od pokoleń nie ruszali się z tych ziem. Sprawdziłem małżeństwa Stanisława z Rozalią (wszystkie nazwiska) we wszystkich województwach w Polsce i nic nie znalazłem. Pomyślałem, że może w trakcie digitalizacji meryk ich akt małżeństwa został pominięty. Przeglądałem lata 1880, 1881. Ale obawiam się, że moja nieznajomość rosyjskiego na tyle utrudnia odczytanie metryk, że ja również mogłem je pominąć.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

To nie tak. Indeksy to baza niepełna, trzeba szukać w metrykach w pobliskich parafiach. Zwracaj uwagę na zindeksowane lata w poszczególnych parafiach i szukaj w metrykach tych lat, które nie są zindeksowane. Używaj funkcji szukaj w pobliskich parafiach. Oni nie pojechali daleko. Pamiętaj, że jeśli ktoś nie indeksował jakiejś parafii, to nawet ta funkcja nie pomoże, po prostu jej nie będzie w bazie.
Arkadiusz_16

Sympatyk

W metryce chrztu Antoniego - syna Stanisława wiek ojca się zgadza z tym Stanisławem ur. w 1856, więc to chyba ten. Metryki ślubu niestety nie znalazłem.
Arkadiusz Przybylski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”