Parafia św Mikołaja w Ślesinie koło Nakła nad Notecią

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mateusz_Kujawa

Sympatyk

Parafia św Mikołaja w Ślesinie koło Nakła nad Notecią

Post autor: Mateusz_Kujawa »

Szanowni Państwo,
zamieszczam to ogłoszenie już na trzecim forum, gdyż nie potrafię uzyskać satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Poszukuję akt metrykalnych parafii pod wezwaniem św Mikołaja w Ślesinie (koło Nakła nad Notecią - nie koło Konina).
Archiwum Państwowe w Bydgoszczy i AA Gniezno posiadają większość ksiąg z tej parafii, natomiast na stronie archiwum archidiecezji w Gnieźnie wskazane są lata graniczne od 1751 roku,

poszukuję ksiąg metrykalnych starszych niż te z 1751 roku, bądź jakiejkolwiek informacji o nich, wiem, że istniały ponieważ dysponuję 2 stronami z księgi z 1749 roku. Jednocześnie mam też informację, że sam Kościół spłonął po roku 1754, natomiast z wizytacji dekanalnej z 1769 roku wynika, że księgi istniały w liczbie 5.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Mateusz Kujawa
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Witam

Bardzo proszę, na FamilySearch są.
Pozdrawiam
Theofilos
Mateusz_Kujawa

Sympatyk

W swoich poszukiwaniach dotarłem również tam, na family search są wszystkie księgi które posiada AA Gniezno + historia kościoła od 1617 do 1769 roku, nie ma niestety poszukiwanych przeze mnie ksiąg starszych niż 1751 rok.

Pozdrawiam
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Są księgi chrztów od 1749 roku (pewnie zawierające wspomniane 2. strony), czyli dwa lata przed 1751 rokiem, a księgi małżeństw i zgonów od 1750 roku.
To wszystko co jest dostępne.
Pozdrawiam
Theofilos
Mateusz_Kujawa

Sympatyk

No właśnie w tym sęk, pytanie brzmi co stało się z resztą ksiąg, bo z wizytacji diecezjalnej wynika,że istniały, ale ich dalszy los jest nieznany.
Jest szansa,że zostały rozczłonkowane, tak jak w przypadku tych 2 stron z 1749, zanim odnalazłem skany na familysearch to dotarłem do tych samych stron księgi chrztów w księdze małżeństw parafii Bysław, która to podlega pod AA Pelplin, oni jednak też nic o pozostałych ksiąg nie wiedzą, podobnie AA Gniezno i AP Bydgoszcz.
Utknąłem w martwym punkcie :(
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Na przestrzeni minionych około 250. lat było tyle zawirowań dziejowych (zabory, wojny, itp.), że różne losy mogły spotkać te księgi.
Mogły zostać wywiezione za granicę, zabrane przez kogoś w celu przechowania, zniszczone w czasie zawalenia się budynku, albo - w końcu - użyte jako opał.
W odległej od Ślesina o 50 km parafii Bługowo, księgi zachowały się od początku zaborów, a wcześniejszych brak. Dlaczego? Też jestem ciekawy. Może to jakaś polityka zaborcza.
Ale zdarzają się też miłe niespodzianki odnalezienia ksiąg, jak na przykład w Zwoleniu czy Pogwizdowie.
Pozdrawiam
Theofilos
Mateusz_Kujawa

Sympatyk

Doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że z księgami bywało różnie na przestrzeni dziejów. Natomiast założyłem ten temat, gdyż jeśli to w ogóle możliwe, chciałbym spróbować odnaleźć te księgi albo zakładając że zostały bezpowrotnie zniszczone potwierdzić - ten fakt. Myślę, że nie tylko ja, ale również wiele osób miało przodków, którzy figurują w księgach parafii ślesińskiej, a im więcej osób tym tematem zainteresuje, tym większe szanse na pchnięcie poszukiwań do przodu.
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Theofilos

Dysponuję kopią załącznika do protokołu zwrotu ksiąg metrykalnych z Niemiec do AAD Gniezno. Wynika z niego iż zostały zwrócone księgi o sygnaturach W 1533 do W 1537 czyli 5 woluminów. Losów tej parafii jeszcze nie badałem więc nie wiem jakich ksiąg dotyczą te sygnatury.

Pozdrawiam

Janusz
Mateusz_Kujawa

Sympatyk

Nawiasem dodam, że 2 strony księgi z 1749 roku na etapie prac konserwatorskich zostały dopięte do ksiąg parafii Bysław, natomiast księga chrztów z 1751 roku jest ewidentnie niekompletna na samym początku, bo wpisy zaczynają się od jednego niedokończonego (brakuje mu początku, który najprawdopodobniej był na wcześniejszej stronie której nie ma)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”