Od piątku wprowadzono nowe zabezpieczenie przed tzw. botami - reCAPTHA z obrazkami.
Według mnie zastosowany mechanizm jest nie do przyjęcia! Czym więcej pobiera się plików tym większe występują utrudnienia w celu wydłużenia całego procesu. W końcu aby pobrać 1 plik trzeba było klikać ponad 5 minut, aby program zaliczył rozwiązanie zadania.
Nie sposób nawet tego opisać, proszę spróbować samemu a zobaczycie jak zwariowany jest ten mechanizm. Udało mi się pobrać około 30 plików i zrezygnowałem a w zasadzie na koniec serwer się rozłączył i nie można było nic pobrać. Próbowałem po kilku godzinach - bezskutecznie.
Dopiero dzisiaj rano udało mi się zalogować i pobrać około 10 plików i potem to samo co wczoraj. Znowu nie można się zalogować do serwera. Wygląda to tak:
Zalogowanie się na stronę GWA, wybranie parafii i roku następuje bez najmniejszych problemów. Zaczynają się one dopiero przy wczytywaniu ksiąg lub skanów dokumentów.
Pasek ładowania przesuwa się szybko do 3/4 długości, potem zwalnia a pod koniec zatrzymuje się i wyskakuje komunikat "Server connection lost, trying to reconnect..."
Proces ponownego nawiązania połączenia trwa bez końca lub po dłuższym czasie pojawia się komunikat "504 Gateway Time-out".
Dlaczego serwery portalu
szukaj w archiwach, zawierające dane całego kraju potrafią działać szybko i bezawaryjnie? Natomiast w przypadku danych tylko województwa kujawsko-pomorskiego wadliwe działanie portalu i serwerów wciąż tłumaczy się nadmierną ilością użytkowników z nich korzystających? To trwa już niemal trzy lata!

Mam wrażenie, że wszystkie działania zmierzają wyłącznie w kierunku ograniczenia ilość pobrań przez użytkowników. Wprowadza się coraz to nowe utrudnienia zniechęcające ludzi do korzystania z serwerów zamiast szukać przyczyny w sprzęcie czy w zbyt rozbudowanym oprogramowaniu.