Kozak doński

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Kozak doński

Post autor: Adam.55 »

Witam,

czytając metryki zgonów z parafii Przedecz natknąłem się na zapis dotyczący śmierci kozaka dońskiego. Według geneteki i przypisu(samej metryki dotyczącej zgonu jeszcze nie czytałem, czekam na jej przesłanie) Iwan Konskow, zmarł w wieku 25 lat, 20 Lipca 1814 roku w wiosce Łączewna, gmina i parafia Przedecz. Świadkami tejże śmierci było dwóch innych kozaków dońskich. I teraz moje pytanie do was. Jest realna szansa, na wygrzebanie jakiejś informacji na temat owych wojaków w okolicy mojej rodzinnej miejscowości? domniemam, że w Łączewnej się zatrzymali, ale może uda się odszukać więcej informacji na ich temat? może ich oddział kierował się w jakieś konkretne miejsce a Łączewna była na ich drodze? Sprawa nie pilna, ale za podpowiedzi jak ugryźć temat będę wdzięczny ;)

Pozdrawiam,
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Kozak doński.

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ranni spod Budziszyna?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Kozak doński.

a czy ona nie miała miejsce przypadkiem w 1813?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Kozak doński.

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

racja 1813 oczywiście:) więc syfilis z Paryża z 1814?:) czy innej francy:)
no generalnie - idąc tropem skąd dokąd (z jakiej okazji) nie stacjonowania
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Kozak doński.

udało się uzyskać akt zgonu owego Iwana, po odczytaniu przez Panią Grażynę kształtuje się mniej więcej taki opis:
"Roku tysiac osiemset czternastego dnia dwudziestego lipca przed nami księdzem Marcinem Piotrowskim proboszczem przedeckim sprawującym obowiązki urzędnika Gminy Przedeckiej powiatu Kowalskiegp Departamentu Bydgoskiego. Stawił się kozak Zakanin z pułku i oświadczył śmierć kozaka wojska donieckiego Iwana Konskowa lat 25 mającego pułku Dyadkina a poświadczył drugi kozak Czytwiertowskin" szukałem trochę i trafiłem na takie coś: "Niemiecka historiografia wyodrębnia w niezależnym epizodzie tej wojny Wojnę o Niepodległość w Niemczech , która miała decydujący wpływ na powstanie w ciągu półwiecza II Rzeszy . W rosyjskiej historiografii wojna szóstej koalicji znana jest również jako rosyjska kampania rosyjskiej armii 1813-14 " Tylko czy jakieś działania z tej rosyjskiej kampanii w tych latach miały miejsce na terenie Polski?

Adam
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Kozak doński.

Post autor: zmad »

Ow kozak. mogl odniesc rany w czasie kampanii rosyjskiej na terenie niekoniecznie polskim. Mogl odniesc rany na terenie ziem niemieckich/pruskich a umrzec od tych ran w 1814 w drodze do domu. Od ran umiera sie od razu albo pozniej.

W sierpniu 1813 r. w Zarowie na Dolnym Slasku stacjonowaly wojska rosyjskie a wsrod nich odzialy kozackie. W tamtej okolicy miala miejsce tez bitwa. Zarow jednak nie byl w granicach I RP, tylko Cesarstwa Niemieckiego.

Zbyszek Maderski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”