Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
uladziemid

Edyto, nie chodzi o mojego pradziadka tylko o jego brata, o którym (oprócz danych rodziców) wiem tylko tyle, że był w wojsku (nie znamy imienia, daty urodzenia, nie wiadomo czy miał żonę itp). W zasadzie chodzi mi o zweryfikowanie teorii mojego ojca że ten ppor. Michał Soja to osoba której szukamy, stąd też moje próby w CAW/WBH. Czy masz na myśli, że lokalne USC będzie w stanie podać mi imiona wszystkich dzieci z danego małżeństwa (moich pra-pradziadków)?
Ostatnio zmieniony śr 21 lut 2018, 20:51 przez uladziemid, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Urszula
Urszula
Wiesz USC nie ma zakresu tych lat raczej AP a tam wykonują odpłatnie kwarendy podajesz zakres lat dane.
Nawet jak miał żonę to często przy urodzeniach dzieci był wpis chrzest opóźniony z powodu że ojciec był w wojsku.
Ale kiedyś wojskowi najpierw służyli w wojsku a dopiero bardzo późno zakładali rodziny.
Ale pradziad i szukaj w archiwach nie podaje też innego zakresu lat niż ty masz
więc albo się nie zachowały albo wcześniej była inna parafia. Zadaj pytanie na forum może ktoś coś wie gdzie można szukać akt z tych lat.
Nawet jak miał żonę to często przy urodzeniach dzieci był wpis chrzest opóźniony z powodu że ojciec był w wojsku.
Ale kiedyś wojskowi najpierw służyli w wojsku a dopiero bardzo późno zakładali rodziny.
Ale pradziad i szukaj w archiwach nie podaje też innego zakresu lat niż ty masz
więc albo się nie zachowały albo wcześniej była inna parafia. Zadaj pytanie na forum może ktoś coś wie gdzie można szukać akt z tych lat.
Pozdrawiam Edyta
-
uladziemid

-
przemko20161

-
Marcin_KAT

Dzień dobry,
Piszę z ogromną prośbą do osób odwiedzających CAW WBH, mianowicie chciałbym się zapytać, czy ktoś byłby mi w stanie pomóc w ustaleniu sygnatur dwóch kartotek akt personalnych i odznaczeniowych, a także akt 73 pułku piechoty z lat 1922-1939. Z góry bardzo dziękuje i proszę o kontakt w wiadomości prywatnej.
Pozdrawiam Marcin W.
Piszę z ogromną prośbą do osób odwiedzających CAW WBH, mianowicie chciałbym się zapytać, czy ktoś byłby mi w stanie pomóc w ustaleniu sygnatur dwóch kartotek akt personalnych i odznaczeniowych, a także akt 73 pułku piechoty z lat 1922-1939. Z góry bardzo dziękuje i proszę o kontakt w wiadomości prywatnej.
Pozdrawiam Marcin W.
Dzień dobry,
czy może znalazłby się ktoś, kto były w stanie (nawet odpłatnie) odnaleźć i skopiować dokumenty znajdujące się w zespole "Komitet Krzyża i Medalu Niepodległości, sygn. I.394.1" WBH (dla konkretnego nazwiska - mojego Pradziadka)? Dzwoniłem do WBH i według sympatycznego Pana, z którym rozmawiałem, nie da się sprawy załatwić składając wniosek o kwerendę, ani nawet w czasie jednej wizyty w WBH. Jako że do Warszawy mam ponad 400 km w jedną stronę to w zasadzie sprawa jest dla mnie niewykonalna. Gdyby jednak ktoś bywał w WBH i przy okazji mógłby mi pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Adam
czy może znalazłby się ktoś, kto były w stanie (nawet odpłatnie) odnaleźć i skopiować dokumenty znajdujące się w zespole "Komitet Krzyża i Medalu Niepodległości, sygn. I.394.1" WBH (dla konkretnego nazwiska - mojego Pradziadka)? Dzwoniłem do WBH i według sympatycznego Pana, z którym rozmawiałem, nie da się sprawy załatwić składając wniosek o kwerendę, ani nawet w czasie jednej wizyty w WBH. Jako że do Warszawy mam ponad 400 km w jedną stronę to w zasadzie sprawa jest dla mnie niewykonalna. Gdyby jednak ktoś bywał w WBH i przy okazji mógłby mi pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
-
Kunisz_Maria

Witam, Moniko MonikaNJ i Przemku przemko20161, a może jednak na tematMonikaNJ pisze:Witam,
faktycznie nie na temat Przemku - w Archiwum Wojskowym chcesz szukać ksiąg metrykalnych ????
pozdrawiam monika
W Archiwum Wojskowym znalazłam akt urodzenia mojej cioci, córki przedwojennego oficera. Akt ten był w jego dokumentach wojskowych. Ciocia w wieku 84 lat zobaczyła po raz pierwszy swój akt urodzenia. Bo w czasie wojny księgi metrykalne spłonęły, a po wojnie wyrobiono jej dokumenty po złożeniu przysięgi przez świadków.
Pozdrawiam Maria
Witaj Mario,
może jednak nie na temat
znalazłaś pojedynczą metrykę chrztu/urodzenia, podpiętą pod dokumenty oficera a nie księgę metrykalną z parafii. Oczywistym jest ,że jeśli zachowała się dokumentacja jakiejś konkretnej osoby w CAW to mogą tam być różne dokumenty w tym metryki rodzinne , ale nie cała księga.
pozdrawiam monika
może jednak nie na temat
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Moj dziadek Boguslaw Kulewski w 9 II, 1916 roku jako 16 letni chłopak (podał że ma 18 lat) zaciągnął się do Legionów Piłsudskiego (3 pułk piechoty, Oddział Łączności – 6 Kompania) - w Sandomierzu. W 1918 roku, walczył na Ukrainie (II Korpus Wojsk Polskich) w bitwie pod Rarańczą, a następnie w bitwie pod Kaniowem, pod dowódcą ppułk Żymierskiego. Dowódcą II Korpusu był Generał Józef Haller. W 1918 roku, dostał się do niewoli niemieckiej - obóz Łambinowice (Lamsdorf). Od 1919-1920 służył we Francji i we Włoszech. Po powrocie do Polski skierowany został na kurs oficerski do Dziwińska. Po jego ukończeniu w 1920 roku, dostał stopień podporucznika i walczył z bolszewikami w zdobyciu Kijowa. W wojsku Polskim służył do 1923 roku
Nie mam żadnych informacji dlaczego od 1919-1920 by służył we Francji i we Włoszech ( za co dostał odznakę )
Czy ktos ma jakies informacje dlaczego legioniści tam w ogóle służyli?
Niestety mieszkam za oceanem i nie mam możliwości osobiście pójść do CAW.
Prosze o jakiekolwiek wiadomosci.
Pozdrawiam Harald Kulewski
Nie mam żadnych informacji dlaczego od 1919-1920 by służył we Francji i we Włoszech ( za co dostał odznakę )
-
slawek_krakow

Oj tam, od razu Legiony PiłsudskiegoKulewski pisze:Moj dziadek Boguslaw Kulewski w 9 II, 1916 roku jako 16 letni chłopak (podał że ma 18 lat) zaciągnął się do Legionów Piłsudskiego (3 pułk piechoty, Oddział Łączności – 6 Kompania) - w Sandomierzu. W 1918 roku, walczył na Ukrainie (II Korpus Wojsk Polskich) w bitwie pod Rarańczą, a następnie w bitwie pod Kaniowem, pod dowódcą ppułk Żymierskiego. Dowódcą II Korpusu był Generał Józef Haller. W 1918 roku, dostał się do niewoli niemieckiej - obóz Łambinowice (Lamsdorf). Od 1919-1920 służył we Francji i we Włoszech. Po powrocie do Polski skierowany został na kurs oficerski do Dziwińska. Po jego ukończeniu w 1920 roku, dostał stopień podporucznika i walczył z bolszewikami w zdobyciu Kijowa. W wojsku Polskim służył do 1923 roku
https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Haller
https://pl.wikipedia.org/wiki/3_Pu%C5%8 ... ion%C3%B3w
https://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Polska_we_Francji
https://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Pol ... %80%931919
-
jamiolkowski_jerzy

Warto dodać kilka innych linków z wikipedii i losy dziadka staja się prawdopodobnie takie
Na początek bitwa pod Kaniowem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Kaniowem
W maju został wzięty do niemieckiej niewoli i trafił do Łambinowic
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miejsce_P ... binowicach
Stamtąd najpewniej zbiegł i trafił przez Austrię do Włoch gdzie zgłosił się do yworzonej armii a następnie do Francji patrz linki wyżej
Na początek bitwa pod Kaniowem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Kaniowem
W maju został wzięty do niemieckiej niewoli i trafił do Łambinowic
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miejsce_P ... binowicach
Stamtąd najpewniej zbiegł i trafił przez Austrię do Włoch gdzie zgłosił się do yworzonej armii a następnie do Francji patrz linki wyżej