Witam.
Poszukuje informacji kim był albo co mógł zrobić mój pradziadek, że panuje zmowa milczenia w mojej rodzinie, a nawet w wsi. Ogolnie sprawa wygląda tak Mój pradziadek Michał Sokołowski jak zmarł miał 55 lat. Żona Felicja pochowani w Turośń Kościelnej woj. podlaskie. śmierć pradziadka musiała nastąpić między 1960-65. prababci przed 1960.
Ich dzieci.
-Serafin zamieszkały na Podlasiu okolice Białegostoku( nie żyje)
-Waleria chyba najstarsza z rodzeństwa(Dunaj po mężu) Podlasie(nie zyje)
-Antoni zamieszkały w Żaganiu(chyba żyje)
-Helena (Sadowska po mężu) Żagań(nie zyja)
Henryk-podobno zamieszkał w Gdańsku(nie zyje)
No i mój dziadek Adolf Sokołowski 1923-2009 lat 86,pochowany w Turośń Kościelnej. Jego żona Marianna(Bycul) 1932-1998 lat 66
Niestety podobno dziadek nie powiedział nikomu z pokolenia mojego ojca skąd pochodzą i kim był pradziadek. jak na lata 60, mój dziadek posiadał duzo ziemi. co tez mnie zastanawia skąd i jak. Podobno są przyjezdni, rodziny ojca od dziadka praktycznie nikogo nie znam.
Mój ojciec Jerzy urodził się 1960r. Michała nie pamięta, bo był za mały. Co oznacza z wyliczeń, pradziadek nie mógł mieć 55 lat jak umierał. Pradziadek Michał był w wojsku niestety książeczka wojskowa się zapodziała. ogólnie dokumentów niema żadnych(moze winą jest wybudowanie domu w około 66), oprócz paru zdjęć i pocztówek. Może jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc nakierować się w która strone z tym iść
Poszukuje, Tajemnica,Sokołowscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Jest kilka możliwości.
1. Koperta dowodowa - może jakimś cudem się zachowała, jeśli posiadał.
2. Ewidencja meldunkowa; KOM; teczka osobowa
3. Akt zgonu - miejsce urodzenia oraz przypiski odnośnie aktów stanów cywilnych.
4. Dokumenty dotyczące nieruchomości - skoro miał ziemię, to musiał mieć w gminie założoną teczkę, dzięki której można się dowiedzieć na jakiej podstawie uzyskał akt własności i nie tylko.
Michał
1. Koperta dowodowa - może jakimś cudem się zachowała, jeśli posiadał.
2. Ewidencja meldunkowa; KOM; teczka osobowa
3. Akt zgonu - miejsce urodzenia oraz przypiski odnośnie aktów stanów cywilnych.
4. Dokumenty dotyczące nieruchomości - skoro miał ziemię, to musiał mieć w gminie założoną teczkę, dzięki której można się dowiedzieć na jakiej podstawie uzyskał akt własności i nie tylko.
Michał
-
jamiolkowski_jerzy

-
jamiolkowski_jerzy

W książce „Parafia w Turosni kościelnej 1515 – 2015” Pani Marta Wróbel prezentuje spis parafian z roku 1909.. Zatem Michał Sokołowski powinien się w nim zmieścic . I jest !. Tyle że nie pasuje do Pańskich wyliczeń (ale przepraszam te wydaja mi się mało precyzyjne) . Michał w 1909 roku miał zapisane 14 lat, Ojcem był Józef syn Wincentego lat 73 a matka Maria córka Marcina z Gaińskich lat 53
Prawdopodobnie to właśnie ten Michał ale trzeba to sprawdzić. .
W Turosni w USC trzeba znaleźć akt zgonu Michała Jeśli będzie wpisane że ojcem był Józef to „tajemnica”będzie rozwiazana .
Inna metoda to znaleźć najpierw metrykę chrztu Adolfa.Też w USC w Turosni.
Problemem może być ustawa o ochronie danych osobowych. Ale jako potomek w linii prostej może Pan to pokonać
Skadinad się dziwie że w rodzinie starzy ludzie (nie ma jakichś ciotek?) maja taka słabą pamięc o współczesnych w sumie czasach. Warto wybrać się do Czaczek i popytać starych ludzi. Prawie na pewno wiele można sie bedzie dowiedzieć . Praktykowałem - pamieć starych ludzi na wsi jest lepsza niz miastowych.
I istotna dla Pana informacja Sokołowscy w Czaczkach sa od dawna. Dwie rodziny wymienia taryfa podatku podymnego z 1775 roku. Byli szlachta .
zatem sporo roboty w archiwach.
Księgi Turośni sa znakomicie kompletne.
Powodzenia w poszukiwaniach
Prawdopodobnie to właśnie ten Michał ale trzeba to sprawdzić. .
W Turosni w USC trzeba znaleźć akt zgonu Michała Jeśli będzie wpisane że ojcem był Józef to „tajemnica”będzie rozwiazana .
Inna metoda to znaleźć najpierw metrykę chrztu Adolfa.Też w USC w Turosni.
Problemem może być ustawa o ochronie danych osobowych. Ale jako potomek w linii prostej może Pan to pokonać
Skadinad się dziwie że w rodzinie starzy ludzie (nie ma jakichś ciotek?) maja taka słabą pamięc o współczesnych w sumie czasach. Warto wybrać się do Czaczek i popytać starych ludzi. Prawie na pewno wiele można sie bedzie dowiedzieć . Praktykowałem - pamieć starych ludzi na wsi jest lepsza niz miastowych.
I istotna dla Pana informacja Sokołowscy w Czaczkach sa od dawna. Dwie rodziny wymienia taryfa podatku podymnego z 1775 roku. Byli szlachta .
zatem sporo roboty w archiwach.
Księgi Turośni sa znakomicie kompletne.
Powodzenia w poszukiwaniach
-
jamiolkowski_jerzy

Poranek sprzyja odświeżaniu pamięci.
Najprostsze poszukiwanie to odwiedziny archiwum państwowego w Białymstoku i przejrzenie zespołu Gminnej Rady w Juchnowcu z lat okolo 1950. Była taka gmina (jej zasoby przgegladałem) i z tego co kojarzę wtedy Czaczki do niej należały.
W tym zespole sa spisy ludnosci poszczególnych wiosek. Pradziadek Michał powinien byc zapisany z imieniem ojca (taki był wtedy standard) i z podaniem wieku.
korzystajac z bytnosci w archiwum warto przejrzec zespół powiatowego urzedu ziemskiego. Jesli w Czaczkach była po I wojnie robiona komasacja (tego nie wiem bo mogła być roboina "za cara") to znajdzie się znakomity materiał do rozbiegówki wywodu rodowego.
Najprostsze poszukiwanie to odwiedziny archiwum państwowego w Białymstoku i przejrzenie zespołu Gminnej Rady w Juchnowcu z lat okolo 1950. Była taka gmina (jej zasoby przgegladałem) i z tego co kojarzę wtedy Czaczki do niej należały.
W tym zespole sa spisy ludnosci poszczególnych wiosek. Pradziadek Michał powinien byc zapisany z imieniem ojca (taki był wtedy standard) i z podaniem wieku.
korzystajac z bytnosci w archiwum warto przejrzec zespół powiatowego urzedu ziemskiego. Jesli w Czaczkach była po I wojnie robiona komasacja (tego nie wiem bo mogła być roboina "za cara") to znajdzie się znakomity materiał do rozbiegówki wywodu rodowego.