Czy to ta sama osoba?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

RavBielak

Sympatyk

Czy to ta sama osoba?

Post autor: RavBielak »

Proszę o pomoc .Chyba błądziłem .Wskazówki rodzinne doprowadziły mnie w to miejsce i teraz jest niepewność .Mój pradziadek i prababcia to Jan Bronisława Bielak na 100% ale Jego ojciec i dziadek to już pojawiają się wątpliwości
Ślub został zawarty w dniu 11.02.1931. 
Jan Bielak 21 lat, urodzony w Krzemieniu, syn nieżyjących Jana i Tekli z Maziarzów. 
Bronisława Piasecka lat 21, urodzona we Frampolu, córka nieżyjącego Jana i żyjącej Antoniny z Krasów
Działo się dnia: 8/21.XI.1905r o 5 po południu. 
Świadkowie: Paweł Flis 32 lata, Józef Góra 55 lat, obaj rolnicy z Krzemienia 
Ojciec dziecka Jan Bielak, rolnik zamieszkały w Krzemieniu lat 21. 
Matka dziecka: Tekla z Maziarzów lat 25 
Dziecko: urodzone wczoraj o 2 po północy, na chrzcie św. dano imię Jan 
Chrzestni: Paweł Flis i Agnela Ligaj.
55 
Flisy 
Jan Bielak z Teklą Maziarz 
Działo się w Mieście Janowie 1 /14/ lutego 1904 roku o godzinie 1 po południu. Oświadcza się, że w obecności świadków Jana Gajura lat 25 i Jana Pawlosa lat 26, obu rolników zamieszkałych we wsi Flisach, zawarto dziś religijny związek małżeński między Janem Bielakiem kawalerem, lat 20, zamieszkałym i urodzonym we wsi Flisach przy ojcu, synem Stanisława Bielaka i zmarłej praowitej jego żony Rozalii z Pawlosów rolników zamieszkałych we wsi Flisach i Teklą Maziarz panną, lat 23, zamieszkałą i urodzoną we wsi Krzemień przy matce, córką zmarłego Andrzeja Maziarza i żyjącej prawowitej jego żony Agnieszki z Flisów włościanki zamieszkałej we wsi Krzemień. Proszę o pomoc.
Rafał Bielak
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Czy to ta sama osoba?

Post autor: slawek_krakow »

A czego konkretnie dotyczą wątpliwości?
RavBielak

Sympatyk

Daty nie pasują i wiek Jan w dniu ślubu miał 21 lat czyli w 1931 a ochrzczony 1905 ?Coś nie gra.Powinie mieć 26.
Błąd ? Ale innego Jana syna Tekli i Jana w Krzemieniu nie było chyba ?Co o tym sądzicie.Czy moi przodkowie sami nie wiedzieli ile mają lat ?
Rafał Bielak
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Prawdopodobnie pomyłka księdza w akcie z 1904. Albo źle odczytany wiek z aktu. Zauważ ze Tekla ma 23 lata (czyli starsza od Jana).
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

A ja przypuszczam, że to nie jest ta sama osoba. O ile do wieku rodziców podawanego przy chrzcie dziecka nie przywiązywałabym większej wagi, to jednak do zawarcia ślubu trzeba było przedstawić metryki chrztu i w tym wypadku wiek nowożeńców był podawany z dokładnością do jednego roku.
Zwróc uwagę, że w obu przypadkach Tekla jest starsza od Jana.
Być może Jan urodzony w 1905 zmarł, a w późniejszych latach urodził się drugi - warto to sprawdzić.
Miałam podobny przypadek w moim drzewie.
Pozdrawiam, Ala
RavBielak

Sympatyk

Właśnie nie mam pewności co do mojej drogi w poszukiwaniach przodków i tu się urywa nie mogę znaleść żadnej metryki z Janowa,Frampola o urodzeniu Jana syna Jana i Tekli. Szkoda.
Rafał
Awatar użytkownika
radjas

Sympatyk

Post autor: radjas »

A nie masz aktu zgonu Jana żeby tam wtórnie sprawdzić datę i miejsce urodzenia? Jeśli (a tak zakładam) że ślub odbył się w parafii panny młodej to musisz odnaleźć alegata dołączone do aktu ślubu. Alegata czyli odpis aktu chrztu Jana Bielaka który przystępował do ślubu. Tyle że to jeszcze chyba w USC będzie ? czy na parafii ? Nie wiem nigdy nie szukałem załączników do aktu małżeństwa z takiego okresu.
Pozdrawiam
Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”