Witam wszystkich serdecznie.
Jak w temacie, poszukuje wszelkich informacji odnisnie genezy historii powstania nazwiska Moruzgała. Wszelkie infirmacje beda dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam wszystkich
Moruzgała, Moruzgala
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwisk Moruzgała, Moruzgala
Witam,moruzgała pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Jak w temacie, poszukuje wszelkich informacji odnisnie genezy historii powstania nazwiska Moruzgała. Wszelkie infirmacje beda dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam wszystkich
Patrzac na mape rozmieszczenia nazwisk Morusgała i Moruzgała w Polsce;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 2582a.html
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 2582a.html
moge powiedziec, ze sa to unikalne nazwiska w Polsce i wszyscy z tymi nazwiskami maja wspolnego protoplaste=przodka o nazwisku Morusgała.
Wedlug mnie nazwisko Morusgała sklada sie z dwoch czlonow;
- Morus - od morus; człowiek sympatyczny, godny uznania, Morowy chłop!
oraz
- gała - od galić czyli sprzyjać, służyć.
Sa inne hipotezy powstania tych nazwisk, ale moja hipoteza zaklada, ze Morusgała to;
- godny uznania czyli dobry sluzacy.
Masz wielkie szanse aby ustalic wiarygodnosc mojej hipotezy.
Pozdrawiam - Wladyslaw
Pochodzenie nazwisk Moruzgała, Moruzgala
Witam Władysławie i serdecznie dziękuję za wstępną analizę poszukuje jednak informacji na temat historii tego nazwiska i jego powstania interesuje mnie czy są to korzenie polskie czy gdzieś wywodząca się z poza naszych granic Jeszcze raz serdecznie dziękuję za analizę i proszę o więcej informacji
-
Wladyslaw_Moskal

Re: Pochodzenie nazwisk Moruzgała, Moruzgala
Witam,moruzgała pisze:Witam Władysławie i serdecznie dziękuję za wstępną analizę poszukuje jednak informacji na temat historii tego nazwiska i jego powstania interesuje mnie czy są to korzenie polskie czy gdzieś wywodząca się z poza naszych granic Jeszcze raz serdecznie dziękuję za analizę i proszę o więcej informacji
napisalem, ze nazwisko Morusgała jest nazwiskiem starszym, dwuczlonowym, utworzonym tak jak stare slowianskie imiona, np. Wlady + slaw = slawny + z wladzy.
Nazwisko Moruzgała jest nazwiskiem mlodszym, powstalym z Morusgała, gdyz litera "s", zostala zmieniona na litere "z".
Obydwa nazwiska maja korzenie polskie i chyba nazwisko Morusgała powstalo w polskiej rodzinie szlacheckiej, kiedy przykladowo towarzysz pancerny [= ciezko uzbrojony rycerz lub husarz];
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pancerni_ ... pospolita)
sluge ze swojego orszaku nazwal Morusgała, dlatego, ze mozna bylo na nim zawsze polegac w trudnych sytuacjach.
Ta hipoteze musisz sam zweryfikowac wg danych metrykalnych. Szkoda, ze nic nie mowisz o dotychczasowych Twoich poszukiwaniach genealogicznych. Nazwisko jest bardzo rzadkie, polskie i warto prowadzic takie poszukiwania.
Wladyslaw
Re: Pochodzenie nazwisk Moruzgała, Moruzgala
Serdecznie dziękuję za zaangażowanie i odpowiedź dopiero zaczynam moje poszukiwania genealogiczne i tak naprawdę nie wiem jak się do tego zabrać ale Przeszukałam forum poczytam mimo wszystko będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc dotychczas pływałem kontaktu z rodziną dalszą i bliższą okazuje się że wszyscy noszący nazwisko przez z lub s są rodziną ale nikt nie badał nazwiska genealogiczne jesteśmy ciekawi bardzo z rodziną skąd nazwisko pochodzi i jakie ma korzenie Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc Serdecznie pozdrawiam