Czy ktos moze wie co to za miejscowosc? Aktualnie taka miejscowosc albo nie istnieje albo zmieniła nazwe.
W 1865 roku taka miejscowosc jeszcze istniała: https://szukajwarchiwach.pl/62/193/0/1/ ... G1a7oXA2SQ (Akt 49).
Pozdrawiam,
Paweł Szkup
Miejscowość Reczki w parafii Mokobody (mazowieckie) - OK
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Szkup_Pawel

Miejscowość Reczki w parafii Mokobody (mazowieckie) - OK
Ostatnio zmieniony pn 30 kwie 2018, 13:19 przez Szkup_Pawel, łącznie zmieniany 1 raz.
Miejscowość Reczki w parafii Mokobody (mazowieckie)
Pawle,
indeksowałam tę parafie i w kilku metrykach pojawiło sie "Jeruzale Reczki", czyli to mogła być jakas część / przyległość miejscowosci Jeruzale.
pozdrawiam
Ania
indeksowałam tę parafie i w kilku metrykach pojawiło sie "Jeruzale Reczki", czyli to mogła być jakas część / przyległość miejscowosci Jeruzale.
pozdrawiam
Ania
- Krzysztof_Wasyluk

Według "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego..." był to folwark (156 mórg, czyli ok. 85 ha) liczący 1 dym i 14 mieszkańców. W opisie parafii Mokobody jest wskazane, że właścicielem był Dmowski, którego epitafium było w kościele. Trudno się dziwić, że takie "maleństwo" mogło się nie uchować. To Jeruzale też niewiele większe - raczej nie dzieliło się na mniejsze kawałki.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Ja też mam przodków w Reczkach. Franciszek Ksawery Bujno, brat moej prapraprababci, ożenił się z panną Petronelą Dmowską, czyli zdaje się wżenił się w Reczki (ślub 1843/12), zmarł w Reczkach jako wdowiec 1890/30.
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda