Odmiana nazwisk
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Dabkowski_Grzegorz

Stare nazwiska (-ówna, -szczanka)
Szlagowska -> Szlagowszczanka
Szlaga -> Szlażanka
Sufiks -anka był podstawowym nie tylko, ani nawet nie przede wszystkim dla nazwisk z końcówką zawierającą spółgłoskę 'g', ale także dla wszelkich kończących się na -a. Do pozostałych przypadków była końcówka -ówna.
― Grzegorz
Szlaga -> Szlażanka
Sufiks -anka był podstawowym nie tylko, ani nawet nie przede wszystkim dla nazwisk z końcówką zawierającą spółgłoskę 'g', ale także dla wszelkich kończących się na -a. Do pozostałych przypadków była końcówka -ówna.
― Grzegorz
- Krystyna.waw

Kierepek?
Kierepka jest bardziej popularne od Kierepko, ale...
Szukaj aktów mężczyzn z tym nazwiskiem - jak mała parafia, to szybko znajdziesz krewnych
Poza tym im starsze akty znajdziesz, tym częściej ta sama osoba może być zapisywana raz tak, a raz inaczej.
Szukaj aktów mężczyzn z tym nazwiskiem - jak mała parafia, to szybko znajdziesz krewnych
Poza tym im starsze akty znajdziesz, tym częściej ta sama osoba może być zapisywana raz tak, a raz inaczej.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Dziękuję za odpowiedź. Chodziło o Kierepka, sprawdziłem w księgach z tej samej parafii.Krystyna.waw pisze:Kierepek?
Dziwna forma nazwiska
Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w „rozszyfrowaniu” nazwiska. Brzmi ono Katarzyna OSTANSZCZONKA. Ur około 1730r. w dzisiejszym woj świętokrzyskim.
Spotkałam się już z odmianą nazwisk, np „Stanowna” od „Stan”, „Wiąkówna” od „Wiąk” czy „Czubina” od „Czuba” ale Ostanszczonki nie mogę odszyfrować. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem? Dziękuję z góry i pozdrawiam!
Proszę o pomoc w „rozszyfrowaniu” nazwiska. Brzmi ono Katarzyna OSTANSZCZONKA. Ur około 1730r. w dzisiejszym woj świętokrzyskim.
Spotkałam się już z odmianą nazwisk, np „Stanowna” od „Stan”, „Wiąkówna” od „Wiąk” czy „Czubina” od „Czuba” ale Ostanszczonki nie mogę odszyfrować. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem? Dziękuję z góry i pozdrawiam!
Re: Dziwna forma nazwiska
Ostanszczonka od "Ostanska" ale brać należałoby pod uwagę wszelkie podobne formy np. Ostanek.
Pozdrawiam,
Witold
Pozdrawiam,
Witold
-
Braun_Beata

Dziwna forma nazwiska
Jeżeli pierwsze litery są odczytane prawidłowo, to nazwisko możę brzmieć Ostańska. Na pewno chodzi o nazwisko panieńskie, co wskazuje gwarowe -onka w miejsce formantu -anka. Spotkałam się z wieloma takimi przykładami, ale na szybko przychodzi mi do głowy przykład: Kokoszka - Kokoszczonka.
Beata
Beata
Dziwna forma nazwiska
Podepnę się pod wątek, jeśli można, aby nie zakładać odrębnego, dotyczącego tej samej kwestii.
Wojciech Nawrocki (Galicja Wschodnia) żeni się z Marianną – i tu mam problem.
W metryce syna, też Wojciecha ur. 22.04.1787, matka występuje jako „Kutaczanka”, dwa lata później w metryce syna Szymona ur. 10.09.1789 zapisano, że matką była Marianna „Kutaczonka”.
Głowię się nad tą Kutaczanką-Kutaczonką od wielu już lat, niestety bez rezultatu.
Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
W metryce syna, też Wojciecha ur. 22.04.1787, matka występuje jako „Kutaczanka”, dwa lata później w metryce syna Szymona ur. 10.09.1789 zapisano, że matką była Marianna „Kutaczonka”.
Głowię się nad tą Kutaczanką-Kutaczonką od wielu już lat, niestety bez rezultatu.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Najpewniej od "Kutak" lub "Kutacka".Virg@ pisze:Podepnę się pod wątek, jeśli można, aby nie zakładać odrębnego, dotyczącego tej samej kwestii.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Pozdrowienia,
Witold
Witoldzie,
dziękuję pięknie.
Wybawiłeś mnie z zakłopotania, gdy pomyślałam sobie, że może ojcem rzeczonej Marianny był Kutacz. Takiej bowiem formy męskiego nazwiska nie spotkałam w tamtych stronach ani współcześnie, ani też wertując księgi metrykalne z przełomu XVIII i XIX wieku – i wtedy wyobraźnia trochę zaczęła mi wachlować.
Co prawda Kutaka też w żadnych zapisach nie spotkałam lecz nie wykluczone, że Wojciech przywiózł sobie żonę z dalekich stron.
To w Polsce bardzo rzadko spotykane nazwisko, według „Moi Krewni” nosi je tylko 179 osób.
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
dziękuję pięknie.
Wybawiłeś mnie z zakłopotania, gdy pomyślałam sobie, że może ojcem rzeczonej Marianny był Kutacz. Takiej bowiem formy męskiego nazwiska nie spotkałam w tamtych stronach ani współcześnie, ani też wertując księgi metrykalne z przełomu XVIII i XIX wieku – i wtedy wyobraźnia trochę zaczęła mi wachlować.
Co prawda Kutaka też w żadnych zapisach nie spotkałam lecz nie wykluczone, że Wojciech przywiózł sobie żonę z dalekich stron.
To w Polsce bardzo rzadko spotykane nazwisko, według „Moi Krewni” nosi je tylko 179 osób.
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
TS,
ten Kuta wreszcie najbardziej mnie przekonuje, niż wszystkie dotychczasowe skojarzenia.
Wojciech nie musiał by wówczas sprowadzać żony z dalekich stron, a ja uganiać się za nią nie wiedzieć gdzie
.
Dziękuje i pozdrawiam serdecznie –
Lidia
ten Kuta wreszcie najbardziej mnie przekonuje, niż wszystkie dotychczasowe skojarzenia.
Wojciech nie musiał by wówczas sprowadzać żony z dalekich stron, a ja uganiać się za nią nie wiedzieć gdzie
Dziękuje i pozdrawiam serdecznie –
Lidia
-
Braun_Beata

-
pawlowska_katarzyna

- Kontakt:
Panna Leśnionka - od jakiego to nazwiska? OK
Witam, przelom XVIII/ XIX wieku
Od jakiego nazwiska panna nazwana została Leśnionką?
Podejrzewam Leśny/ Lesień a może po prostu Leśnion(podobnie do Leśmian)??
Proszę o pomoc i sugestie:)
Od jakiego nazwiska panna nazwana została Leśnionką?
Podejrzewam Leśny/ Lesień a może po prostu Leśnion(podobnie do Leśmian)??
Proszę o pomoc i sugestie:)
Ostatnio zmieniony wt 07 sty 2020, 18:39 przez pawlowska_katarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję nazwiska:
Zalewski (kujawsko-pomorskie); Pawłowski (Chyrów, Ukraina); Psiakowski, Maranowski, Cywiński, Bonowski
Blog: https://kujawskopomorskiekorzenie.blogspot.com/
Zalewski (kujawsko-pomorskie); Pawłowski (Chyrów, Ukraina); Psiakowski, Maranowski, Cywiński, Bonowski
Blog: https://kujawskopomorskiekorzenie.blogspot.com/