"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

gkalwak

Sympatyk

Post autor: gkalwak »

jamiolkowski_jerzy pisze:Człowiek uczy się całe życie. Czy można prosić o podanie źródła?
https://books.google.pl/books?id=JvdkAA ... we&f=false
Pozdrawiam
Grzegorz Kałwak
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Dziękuję.
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

do foto 1 - przez porównywanie liter odczytuję -
...PRZEZASTAWIALI arcy XX Franciszkanom...
od słowa "przezastawa" = zastawianie
https://books.google.pl/books?id=iMRLAA ... wa&f=false
Pozdrawiam, Ala
gkalwak

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Grzegorz Kałwak
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Kamiński_Janusz »

1. Nowiccy byli aktorami Pinkowicz lecz pozastawiali ony XX Franciszkanom. Po trzecie ...
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
PastuszczakW

Nieaktywny

Pomoc w odczytaniu testamentu- j.polski

Post autor: PastuszczakW »

https://postimg.cc/gallery/1egtls0fi/

https://postimg.cc/gallery/nxa7hctq/

Dzień dobry,czy mogę prosić o pomoc w odczytaniu tych dwóch dokumentów
pozdrawiam

mój email wpastuszczak3[at]gmail.com
Wojciech
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

a z którym słowem masz kłopot ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
PastuszczakW

Nieaktywny

Post autor: PastuszczakW »

Bea pisze:a z którym słowem masz kłopot ?
szczerze powiedziawszy nie jestem w stanie odczytać tego pisma dla mnie to czarna magia próbowałem i odczytałem może z 5 słów
Wojciech
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

pierwsze pismo:

Przedłożone akta spadkowe po śp. Józefie Lubasiu w Bojdach ad Niegłowice, dnia 16 sierpnia 1899 roku, z pozostawieniem ostatniej woli rozporządzenia z dnia 2 sierpnia, zmarłym, a to: akt zejścia, protokół ogłoszonej ostatniej woli rozporządzenia, inwentarz spadkowy wraz z protokółem deklaracji do spadku, przyjmuje się do wiadomości sądu, zezwalając stronom takowe przejrzeć lub odpisać.
Gdyż zmarły majątek pozostawił, wprowadza się rozprawę spadkową na podstawie testamentu z dnia 2 sierpnia 1899.
Testamentem tym zamianował spadkodawca uniwersalnymi dziedzicami: Annę z Marków Lubasiową, Franciszka Lubasia, Walentego Lubasia, Michała Lubasia, Jana Lubasia, Mariannę Lubasiównę, Wojciecha Lubasia i Karolinę Lubasiównę.
Wierzytelny, z urzędu sporządzony odpis tegoż, składa się do aktów.
Dla małoletnich, z drugiego małżeństwa dzieci: Jana , Marianny, Wojciecha i Karoliny, ustanawia się ich matkę Annę Lubaś opiekunką, dodając jej współopiekuna Franciszka Myśliwca.
Kuratorem nieznanych z miejsca pobytu Franciszka Lubasia i Magdaleny Rajczek, ustanawia się Walentego Lubasia, polecając mu, by praw swoich kurandów, podług przepisów ustawy, strzegł.
Ce,em odebrania przyrzeczenia współopiekuńczego od Franciszka Myśliwca oraz deklaracji spadkowej od Walentego Lubasia imieniem jego kurandów Franciszka Lubasia i Magdaleny Rajczek, wyznacza się termin na dzień 21 listopada 1899 o godzinie 9 rano , biuro nr 23, na który się ich pod rygorem prawa wzywa.
Wykaz spadku udziela się miejscowemu c.k. Urzędowi podatkowemu, i spadkobiercom poleca się, aby wymierzyć się mającą należytość przenośną, przenośną od spadku, tudzież datek na fundusz szkół normalnych, w Urzędzie podatkowym zapłacili i kwitem się wykazali, poczem dekret dziedzictwa doręczony zostanie.
Za sporządzenie tych aktów spadkowych przyznaje się c.k. Notariuszowi Michałkowi kwotę 18 zł., której ściągnięcie od Anny Lubaś z urzędu się zarządza.
O czem strony interesowane zawiadamia
C.K. Sąd Powiatowy Oddział I
Jasło dnia 14 października 1899
/.../

to drugie pismo jest całkowicie czytelne...
Ostatnio zmieniony śr 02 maja 2018, 10:11 przez Kamiński_Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
gkalwak

Sympatyk

Witam mam problem z nazwami miesięcy - tu zapisy są jakimiś skrótami - chyba...

Obrazek
Pozdrawiam
Grzegorz Kałwak
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

januar i februar, czyi styczeń i luty

...siedemdziesiątego osmego roku stycznia trzydziestego pierwszego dnia datowane, a tysiąc siedemset siedemdziesiątego osmego lutego, dnia dwudziesetego piątego przed ...
Janusz

gkalwak

Sympatyk

Witam teraz mam problem z fragmentem mówiącym o datowaniu tego roku, miesiąca i dnia - i tu nie wiem o co chodzi....

Obrazek
Pozdrawiam
Grzegorz Kałwak
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

- pod rokiem 1779 lipca 10 dnia datowane, tegoż roku, miesiąca y dnia na Pugnach? Grabskich? Julliowych? przyznane prawo wieczyste przedażne na ... JP Turczynowicza komornika y rotmistrza pinskiego
Janusz

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Drobna poprawka
Moim zdanie jest na pugnach grodzkich julliowych co by w tłumaczeniu z tej łacińsko polskiej mieszanki nabierało następującego sensu: pugno – to łacińskie spory, a dalej na lipcowym posiedzeniu sadu grodzkiego
gkalwak

Sympatyk

Super - teraz nabrało to sensu.
Mam kolejną zagadkę - ...osiemdziesiątym sierpnia pierwszego dnia z ksiąg grodzkich pińskich - tu nie wiem co jest napisane - ujęte - ci tedy - tu nie wiem co jest napisane - Nowiccy będąc powtórnie aktorami majętności Wysokie

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 03 maja 2018, 13:44 przez gkalwak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Kałwak
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”