Czułówek, parafia Rybna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kosiadam

Sympatyk

Czułówek, parafia Rybna

Post autor: kosiadam »

Witam serdecznie.
Poszukuję przodków z parafii Rybna , miejscowość Czułówek.
Jan Filipowski ozenił się 12.02.1912 roku z Anielą/Angelą z domu Zając urodzona Czułówek nr domu 23 dn. 30.08.1893.
Poszukuję jej rodziców , aktu ich ślubu ok. 1880- 1892 ojciec jej to Stefan Zając ,pochodził z Rybnej / matka jego Dorota/ , a jej matka z domu Marianna Feluś z Czułówka.
Jezeli ktos by wiedział , lub był w parafii Rybna lub Archiwum Państwowym w Krakowie, i to sprawdził byłbym bardzo wdzieczny.

pozdrawiam Adam Kosiński
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Czułówek, parafia Rybna

Post autor: slawek_krakow »

kosiadam pisze:Witam serdecznie.
Jan Filipowski ozenił się 12.02.1912 roku z Anielą/Angelą z domu Zając urodzona Czułówek nr domu 23 dn. 30.08.1893.
Poszukuję jej rodziców , aktu ich ślubu ok. 1880- 1892 ojciec jej to Stefan Zając ,pochodził z Rybnej / matka jego Dorota/ , a jej matka z domu Marianna Feluś z Czułówka.
Jezeli ktos by wiedział , lub był w parafii Rybna lub Archiwum Państwowym w Krakowie, i to sprawdził byłbym bardzo wdzieczny.

pozdrawiam Adam Kosiński
W Archiwum Narodowym Kraków nie ma nic z interesującego Cię zakresu dat, zarówno w formie papierowej jak i na mikrofilmach. Ten Jan Filipowski to skąd?
kosiadam

Sympatyk

Post autor: kosiadam »

slawek_krakow pisze:
kosiadam pisze:Witam serdecznie.

pozdrawiam Adam Kosiński
W Archiwum Narodowym Kraków nie ma nic z interesującego Cię zakresu dat, zarówno w formie papierowej jak i na mikrofilmach. Ten Jan Filipowski to skąd?
Witam serdecznie;
Jan Filipowski pochodził z parafii Biały Kosciół , miejscowość Bebło , ród Filipowskich mam rozpracowany do około 1722 roku z tej parafii.
Brak mi natomiast informacji co do panny młodej i ich rodziców z parafii Rybna , wies Czułówek.
Jak bym miał ten akt ślubu Stefana Zajaca i Marianny Feluś , to może bym dalej pociągnął .
W sumie znam jeszcze rodziców , tej Marianny Feluś z Czułówka - był to Adalbertus Feluś i Marianna Feliś.
Nic więcej już nie wiem , zadnych dat.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
pozdrawiam Adam Kosiński
Awatar użytkownika
okiem

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: okiem »

W Rybnej ale pod koniec XVIII wieku rodzą się Jaroszewscy, są m.in sołtysami - potem przenoszą się w okolice Kalwarii. Brakuje mi informacji o tej rodzinie z czasów gdy mieszkali w Rybnej, podejrzewam, że rodzi się tam więcej dzieci niż wynika z ksiąg krakowskich. Byłoby to kluczem połączenia niektórych gałęzi.
https://genealogia.okiem.pl/genealogia. ... aroszewski
Pozdrawiam, Marcin Niewalda - Genealogia Polaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”