Anna Orłowska, cmentarz w Szczecinie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jeryszko

Sympatyk

Anna Orłowska, cmentarz w Szczecinie

Post autor: Jeryszko »

Witam,
Potrzebuję pomocy w ustaleniu danych osoby pochowanej na cmentarzu w Szczecinie.
Anna Orłowska, ur. 21.07.1883, zm. 22.06.1962. Akt USC w Szczecinie nr 442/62.
W USC, mimo, że osoba nie żyje, nie chcą podać żadnych danych, nawet nie chcą potwierdzić danych, które znam i które pomogą mi w identyfikacji. Oczywiście zaproponowano mi, że mogę wnioskować o wydanie aktu zgonu, jednak ja chciałabym najpierw potwierdzić czy to jest poszukiwana przeze mnie osoba.
W innym USC słyszałam też, że istnieje możliwość wglądu w księgi, wtedy genealodzy robią sobie zdjęcia, lub można poprosić o kserokopie z księgi za 5 zł. Jakie są przepisy w tym zakresie?
Od dziadka dowiedziałam się, że wspomniana Anna jest pochowana w Szczecinie. Jednak na cmentarzu w Szczecinie jest kilka osób o tym imieniu i nazwisku, jednak daty pasują do poszukiwanej, choć pewności nie mam.
Zastanawiam się też czy zarządca cmentarza ma informację, w której parafii odbywał się pogrzeb? Nie wiem jak to się odbywa w takim dużym mieście. Może u księdza dowiem się prędzej :-).
A jeśli czyta to ktoś ze SZCZECINA to może uda mi się dotrzeć do aktu? Interesuje mnie z niego tylko nazwisko rodowe i dane rodziców.
Dziękuję i pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Anna Orłowska, cmentarz w Szczecinie

Post autor: Krystyna.waw »

Jeryszko pisze:W innym USC słyszałam też, że istnieje możliwość wglądu w księgi, wtedy genealodzy robią sobie zdjęcia, lub można poprosić o kserokopie z księgi za 5 zł. Jakie są przepisy w tym zakresie?
Nie ma przepisów, jest dobra wola lub jej nie ma.
Może poszukaj nekrologu w lokalnej prasie?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Małgosiu,
może druga osoba pochowana będzie wskazówką

Osoby pochowane w grobie kwat.32 A/Rząd 36/ nr grobu 11

1. BANASZEK JAN,  ur. 1913-10-14,  zm. 1994-10-11
2. ORŁOWSKA ANNA,  ur. 1883-07-21,  zm. 1962-06-22
http://www.cmentarze.szczecin.pl/chapte ... pq1=3&pq2=
Pozdrawiam
Ela
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

A czy np. zdjęcie na nagrobku jeśli jest pomogłoby? W przyszłym tygodniu mogę zrobić zdjęcia.

Pozdrawiam

Daniel
Jeryszko

Sympatyk

Post autor: Jeryszko »

Elu, dziękuję serdecznie. Już wiem, że to osoba, o którą mi chodzi :-) znalazłam osobę w rodzinie, która pamięta Annę.
Daniel, dziękuję za propozycję, ale nie będę Cię fatygować. Okazało się, że moja ciocia odwiedza grób, więc to z nią załatwię.
Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”