Dzień dobry,
Czy w sytuacji w której nieżyjący już przodek według skrywanych informacji rodzinnych był w więzieniu w 1952, i z IPN mam jakiś numer sprawy - jestem w stanie wyciągnąć coś więcej?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi,
Przodek w wiezieniu - około 1952 - szanse na szczegóły?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Haponiuk_Daniel

Marcinie,
Skoro posiadasz już numer sprawy z Instytutu Pamięci Narodowej to nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby się do nich zwrócić z wnioskiem o udostępnienie dokumentów.
Link do inwentarza IPN: https://inwentarz.ipn.gov.pl/
Pozdrawiam
Daniel
Skoro posiadasz już numer sprawy z Instytutu Pamięci Narodowej to nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby się do nich zwrócić z wnioskiem o udostępnienie dokumentów.
Link do inwentarza IPN: https://inwentarz.ipn.gov.pl/
Pozdrawiam
Daniel
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Nawet jeśli akta sprawy nie zachowały się, co dotyczy spraw drobniejszych to można znalezc księgi więzienne z odnotowana datą przybycia i opuszczenia więzienia oraz paragrafem z jakiego więzień by skazany. Kilka razy korzystałem z różnych ksiąg.
Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Danielu, właśnie zastanawiam się, czy skoro w IPN prosiłem o dokumenty, i jest tylko wycinek ze skorowidza akt MO (bo powyżej źle się wyraziłem, Z IPN dostałem numer sprawy z MO, a nie numer z IPN), to jednak chyba nie mają tej teczki u siebie.
Tomaszu, a gdzie takich ksiąg szukać? Archiwum Państwowe?
Danielu, właśnie zastanawiam się, czy skoro w IPN prosiłem o dokumenty, i jest tylko wycinek ze skorowidza akt MO (bo powyżej źle się wyraziłem, Z IPN dostałem numer sprawy z MO, a nie numer z IPN), to jednak chyba nie mają tej teczki u siebie.
Tomaszu, a gdzie takich ksiąg szukać? Archiwum Państwowe?
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Wszystkie skorowidze i księgi więzienne powojenne jeśli się zachowały posiada IPN. Nie podajesz w jakim więzieniu siedział, więc nie mogę z ciekawości zerknąć do archiwaliów IPN. A jeśli był w areszcie tymczasowym to trudno mi orzec. Napisz na priv o jakie nazwisko Ci chodzi to Ci powiem. Pozdrawiam