Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa o pomoc.
Ponieważ na stronach szukajwarchiwach i familysearch nie ma aktów zgonu dla Czerwonki Liwskiej po 1865 roku, czy może ktoś z forumowiczów dysponuje sumariuszami dla roczników po 1865 roku?
Chodzi mi o znalezienie aktu zgonu Rozalii Roguskiej (z domu Niewierowska/Niewiarowska) zamieszkałej w Orzechowie par. Czerwonka Liwska, ur.około roku 1820, żony Tomasza.
Lata od 1866 do około 1883 (zaczynając od "góry", w tym roku urodziła się jej wnuczka Rozalia -może dostała imię po zmarłej babci?)
Bardzo proszę o pomoc.
z góry dziękuję i pozdrawiam
Mirosław Kucharczyk
Akty zgonu z parafii Czerwonka Liwska po 1865 roku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Wlasciwy tok rozumowania 
Tomasz akt zgonu 3/1881
Rozalia babcia 11/1883
Rozalia wnuczka 53/1883
Robert
Tomasz akt zgonu 3/1881
Rozalia babcia 11/1883
Rozalia wnuczka 53/1883
Robert
Bardzo, bardzo dziękuję Panie Robercie za szybką odpowiedź.
A czy ma Pan dostęp do aktu zgonu Rozalii "babci"?
Może jest tam info lub jakaś wskazówka o miejscu urodzenia/pochodzenia Rozalii.
Przeszukałem wszystkie parafie w promieniu kilkudziesięciu kilometrów (do dwóch korzystałem z pomocy AP Siedlce) i nigdzie nie ma śladu urodzenia Rozalii Niewierowskiej/Niewiarowskiej ani śladu jej ślubu z Tomaszem Roguskim. Wiem tylko, że po ślubie mieszkała w Orzechowie i tam rodziły się jej dzieci.
Również poszukiwania w allegatach ślubów parafii Czerwonka Liwska nie przyniosły efektu
Może jest jakaś informacja w akcie zgonu?
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Mirosław Kucharczyk
Przeszukałem wszystkie parafie w promieniu kilkudziesięciu kilometrów (do dwóch korzystałem z pomocy AP Siedlce) i nigdzie nie ma śladu urodzenia Rozalii Niewierowskiej/Niewiarowskiej ani śladu jej ślubu z Tomaszem Roguskim. Wiem tylko, że po ślubie mieszkała w Orzechowie i tam rodziły się jej dzieci.
Również poszukiwania w allegatach ślubów parafii Czerwonka Liwska nie przyniosły efektu
Mirosław Kucharczyk
-
zawadzka.jolanta

Witam, przepraszam, że w poszukiwaniach umknął mi ten akt. Po podaniu przez Roberta danych odnalazłam go bez problemu. Rozalia zm. 26.01.1883 w Orzechowie w wieku 65 l. Urodziła się w Pobratymach ( par .Polków Pobratymy?). Była córką Jana?(straszne gryzmoły) i Józefy zd. Jarmułowicz.k_mirek pisze:Bardzo, bardzo dziękuję Panie Robercie za szybką odpowiedź.![]()
Również poszukiwania w allegatach ślubów parafii Czerwonka Liwska nie przyniosły efektu![]()
Mirosław Kucharczyk
Pozdrawiam Jola
Bardzo Państwu dziękuję - dzięki Wam czuję, że uda się rozwiązać zagadkę, nad którą pracuję od ponad roku.
Rozalia Roguska (z d.Niewierowska) to moja 3*prababcia.
Czy mogę prosić o przesłanie tego aktu na adres mirek_k[at]wp.pl
Nie znam tej okolicy (do tej pory nie leżała w kręgu moich zainteresowań). Sprawdzałem parafię Wyszków, Grębków(przez AP Siedlce), a najprawdopodobniej Pobratymy należą do parafii Kopcie (nie ma tej parafii w genetece).
Bardzo się cieszę
i jeszcze raz dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Mirek
Rozalia Roguska (z d.Niewierowska) to moja 3*prababcia.
Czy mogę prosić o przesłanie tego aktu na adres mirek_k[at]wp.pl
Nie znam tej okolicy (do tej pory nie leżała w kręgu moich zainteresowań). Sprawdzałem parafię Wyszków, Grębków(przez AP Siedlce), a najprawdopodobniej Pobratymy należą do parafii Kopcie (nie ma tej parafii w genetece).
Bardzo się cieszę
pozdrawiam
Mirek
Zagadka rozwiązana.
Rozalia Niewierowska urodziła się w Polkowie Pobratymach (parafia Kopcie) w 1818 roku.
Ślub z Tomaszem Roguskim wzięła w 1839 r. Początkowo mieszkała w Pobratymach a od około 1850 r. w Orzechowie (par. Czerwonka Liwska).
Pozdrowienia dla Pani Joli i Pana Roberta
- dzięki Wam znów nabrałem wiatru w żagle
Pozdr,
Mirek
Rozalia Niewierowska urodziła się w Polkowie Pobratymach (parafia Kopcie) w 1818 roku.
Ślub z Tomaszem Roguskim wzięła w 1839 r. Początkowo mieszkała w Pobratymach a od około 1850 r. w Orzechowie (par. Czerwonka Liwska).
Pozdrowienia dla Pani Joli i Pana Roberta
Pozdr,
Mirek