Pochodzenie nazwiska Walczak
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Walczak_Andrzej
Witam użytkowników
Jestem tutaj nowy, odkrywam też tajniki genealogii. Chciałbym poprosić Państwa o pomoc w wyjaśnieniu pochodzenia nazwiska, które noszę - Walczak. Jeżeli ktoś z Państwa ma jakieś sugestie, będę zobowiązany za podzielenie się nimi.
Dziękuję i pozdrawiam.
Jestem tutaj nowy, odkrywam też tajniki genealogii. Chciałbym poprosić Państwa o pomoc w wyjaśnieniu pochodzenia nazwiska, które noszę - Walczak. Jeżeli ktoś z Państwa ma jakieś sugestie, będę zobowiązany za podzielenie się nimi.
Dziękuję i pozdrawiam.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Andrzeju
Walczak ( bez daty źródłowej ) - pochodzi od imienia Walter, notowanego w Polsce od średniowiecza, pochodzenia germańskiego, od wallt 'rządzić, panować' + heri 'wojsko'.
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Walczak ( bez daty źródłowej ) - pochodzi od imienia Walter, notowanego w Polsce od średniowiecza, pochodzenia germańskiego, od wallt 'rządzić, panować' + heri 'wojsko'.
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Witaj,
Czy może masz coś wspólnego (prócz nazwiska rzecz jasna
) z rodziną Walczaków, którzy żyli na przełomie XIX i XX w. w Przytyku koło Radomia (rodzicami byli Klemens i Aniela zd. Król?)?
Szukam o nich informacji, bo wszelkie kontakty z tamtą częścią rodziny ustały krótko po II wojnie.
Pozdrawiam
Tomek Prusek
Czy może masz coś wspólnego (prócz nazwiska rzecz jasna
Szukam o nich informacji, bo wszelkie kontakty z tamtą częścią rodziny ustały krótko po II wojnie.
Pozdrawiam
Tomek Prusek
- Walczak_Andrzej
Witam
Spieszę serdecznie podziękować za informację. Miałem nadzieję, że ktoś będzie dysponował właśnie podobnymi do cytowanych źródłami. Dopiero od niedawna zacząłem się interesować genealogią. Staram się korzystać różnych źródeł, także internetowych. Jeszcze raz dziękuję. Jeżeli mogę w czymś pomóc, proszę o informację.
Pozdrawiam
Andrzej Walczak
Spieszę serdecznie podziękować za informację. Miałem nadzieję, że ktoś będzie dysponował właśnie podobnymi do cytowanych źródłami. Dopiero od niedawna zacząłem się interesować genealogią. Staram się korzystać różnych źródeł, także internetowych. Jeszcze raz dziękuję. Jeżeli mogę w czymś pomóc, proszę o informację.
Pozdrawiam
Andrzej Walczak
Ostatnio zmieniony wt 25 wrz 2007, 21:09 przez Walczak_Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Podziękowanie
witaj kolego:)
rowniez nazywam sie Walczak i podobnie jak Ty od nie dawna zaczalem interesowac sie historia,genealogią rodu jesli mozna tak nazwac nasza rodzine wiem
dziadek opowiadal nie raz iz rodzina nasz pochodzi z kaliskiego
opowiadal ze jeden z naszych przodekow mial jakies kamienice w Czestochowie drugi fabryke/odlewnie zelaza w ostrowcu swietokrzyskim a trzeci majatek ziemski ale tego nie jestem dokladnie pewien
moj dziadek ma na imie Tadeusz jest synem Jana i Marianny z Witwickich
ojcem Jana byl Adam
rowniez nazywam sie Walczak i podobnie jak Ty od nie dawna zaczalem interesowac sie historia,genealogią rodu jesli mozna tak nazwac nasza rodzine wiem
dziadek opowiadal nie raz iz rodzina nasz pochodzi z kaliskiego
opowiadal ze jeden z naszych przodekow mial jakies kamienice w Czestochowie drugi fabryke/odlewnie zelaza w ostrowcu swietokrzyskim a trzeci majatek ziemski ale tego nie jestem dokladnie pewien
moj dziadek ma na imie Tadeusz jest synem Jana i Marianny z Witwickich
ojcem Jana byl Adam
- Walczak_Andrzej
Dziękuję za informację. Wydaje mi się, że ktoś do mnie pisał z rejonu poznańskiego, kaliskiego. Prześlij mi maila na adres andrzejwalczak@poczta.onet.pl (odbije mi się Twój kontakt), postaram się znaleźć i Cię skontaktować.
Pozdrawiam
Andrzej Walczak
Pozdrawiam
Andrzej Walczak
- andrzejlazar

- Kontakt:
- Walczak_Andrzej