Archiwum Państwowe w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

tomsaw

Sympatyk

Post autor: tomsaw »

Witam.
Miałbym prośbę do odwiedzających AP Kielce o zdjęcie aktu ślubu Karola Wyczółkowskiego s.Jakuba z Franciszką Hebda - par. rzym-kat Opatowiec 1845r.(M-16/1845 Opatowiec).
Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
Jerzy.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Ten akt ślubu jest dostępny w Genbazie
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,114603,18
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
tomsaw

Sympatyk

Dzięki za informację, ale podany link nie działa.
Może coś źle robię...
Genbaza wyświetla mi tylko dwa katalogi: AP Koszalin i AP Warszawa...
Jerzy.
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

dd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 17:15 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
tomsaw

Sympatyk

Konto mam...
Dzięki za akt.
Jerzy.
agness3

Sympatyk

Post autor: agness3 »

A gdzie znajdują się akta ślubu z 1919r?
AniNet
Ekspert

Post autor: AniNet »

Witam
z innego postu na forum dowiedziałam się iż: "Akta metrykalne z parafii Stary Korczyn z lat 1813-1889 są sfotografowane i umieszczone na metrykigenbaza w katalogu Parafie1 dostępnym tylko dla indeksujących."
Czy jest możliwość przyłączenia się do projektu indeksacji, chętnie zajęłabym się rzeczonym Starym Korczynem.
Tymczasem bardzo proszę o pomoc w znalezieniu aktu urodzenia Katarzyny Majcher c. Andrzeja i Antoniny z d. Karaś, urodzonej najprawdopodobniej w latach 1875-76 w Starym Korczynie oraz aktu ślubu jej rodziców.
Bardzo dziękuję za pomoc i czekam na info ws. indeksacji
Pozdrawiam
Anna Ciurlik
Ostatnio zmieniony pn 30 kwie 2018, 15:54 przez AniNet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
meggy

Sympatyk

Post autor: meggy »

Witam, ja również przyłączyłabym się do indeksacji Stary Korczyn.

Meggy
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

AniNet pisze: Tymczasem bardzo proszę o pomoc w znalezieniu aktu urodzenia Katarzyny Majcher c. Andrzeja i Antoniny z d. Karaś, urodzonej najprawdopodobniej w latach 1875-76 w Starym Korczynie
Akt nr 44/1877 ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
AniNet
Ekspert

Post autor: AniNet »

dziękuję Marcinie za znalezienie, tylko że nie ma do nich dostępu. W genbazie są metryki do 1865, chyba że czegoś nie znalazłam. Czy mogę prosić o skan? Mógłbyś poszukać jeszcze ślubu jej rodziców Andrzeja Majcher i Antoniny z d. Karaś? Jeśli uda się znaleźć to też poproszę skan. Bez tego nie ruszę z dalszymi poszukiwaniami
Ania

nieaktualne
fi8

Sympatyk

Post autor: fi8 »

Dzień dobry,

Pozostając w temacie Starego Korczyna - potrzebuję skanu/zdjęcia aktu urodzenia z tej parafii z 1900 roku. Archiwum chyba jeszcze nie ma tego rocznika zeskanowanego. Czy ktoś z zainteresowanych tą parafią nie planuje może w najbliższym czasie wizyty w AP Kielce?

Filip
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

fi8 pisze:Dzień dobry,

Pozostając w temacie Starego Korczyna - potrzebuję skanu/zdjęcia aktu urodzenia z tej parafii z 1900 roku. Archiwum chyba jeszcze nie ma tego rocznika zeskanowanego. Czy ktoś z zainteresowanych tą parafią nie planuje może w najbliższym czasie wizyty w AP Kielce?

Filip
Najprościej napisać do AP Kielce z prośbą o kopie tego aktu.
Cena to około 3 złote.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
fi8

Sympatyk

Post autor: fi8 »

elgra pisze:

Filip
Cena to około 3 złote.
Też mi się tak wydawało, ale właśnie tam dzwoniłem - czas oczekiwania około miesiąca (bo mają dużo pracy) plus opłata jak za kwerendę (mimo że znam dokładną datę, wszystkie nazwiska i miejsce).

Filip
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

fi8 pisze:
elgra pisze:

Filip
Cena to około 3 złote.
Też mi się tak wydawało, ale właśnie tam dzwoniłem - czas oczekiwania około miesiąca (bo mają dużo pracy) plus opłata jak za kwerendę (mimo że znam dokładną datę, wszystkie nazwiska i miejsce).

Filip
Ważne pytanie - czego datę znasz? Spisania aktu? Bo jeżeli datę urodzenia, to trzeba brać pod uwagę fakt, iż nie zawsze akt sporządzano krótko po narodzinach dziecka (tak bywało najczęściej, ale jednak nie zawsze). Co innego, gdybyś znał nr aktu - wtedy kwerenda nie byłaby potrzebna.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Krzysiek_Imiołek

Zarząd PTG
Tytan

Post autor: Krzysiek_Imiołek »

fi8
"Pozostając w temacie Starego Korczyna - potrzebuję skanu/zdjęcia aktu urodzenia z tej parafii z 1900 roku. Archiwum chyba jeszcze nie ma tego rocznika zeskanowanego."
Ten zespół jest zdigitalizowany i czeka na indeksację
Krzysiek

Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”