Jeśli mam dobre informacje, przed wojną funkcję urzędników stanu cywilnego pełnili duchowni (księża dla katolików, rabini dla żydów) i nie istniały państwowe USC.
Jak w takim razie wyglądała rejestracja urodzeń i śluby świadków Jehowy? Gdzie szukać metryk świadków Jehowy z terenów Wołynia?
Jak wyglądały metryki świadków Jehowy?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pozdrawiam, Michał
-
Sroczyński_Włodzimierz

przepraszam, wycofuję
będą kopie, to będzie czym wykazywać, opisy to tylko opisy
będą kopie, to będzie czym wykazywać, opisy to tylko opisy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Płowik_Hubert

Sam jestem bardzo ciekaw, dlatego podbijam wątek. Być może jakieś adnotacje można znaleźć w księgach ludności. A w ogóle czy ŚJ prowadzą w dzisiejszych czasach jakieś księgi metrykalne?
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Trzeba zapytać ich samych, często nas ewangelizują 
pozdrawiam
B.Sikorska
pozdrawiam
B.Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Wyczytałem, że ŚJ rozpoczęli działalność w Europie na początku XX wieku i nie praktykują chrztu dzieci. Ciekawe zatem, czy istnieją jakiekolwiek ślady po istnieniu dzieci ŚJ sprzed wojny.
Pozdrawiam, Michał
-
Sobczyńska_Katarzyna

Re: Jak wyglądały metryki świadków Jehowy?
Jak było kiedyś - nie wiem. Dziś Świadkowie Jehowy, tak jak wszyscy, są rejestrowani w USC. Osobnych ksiąg nie ma. W przypadku ślubu uroczystość odbywa się w USC. Jeśli młodzi sobie tego życzą, mogą przed zborem złożyć przysięgę, ale nie jest to konieczność. W przypadku ślubów i pogrzebów może się odbyć okolicznościowy wykład. W przypadku narodzin nie ma takiego zwyczaju. Chrzczone są osoby, które do tego dojrzeją (może być nastolatek, ale i może być to dorosła osoba).Płowik_Hubert pisze:Sam jestem bardzo ciekaw, dlatego podbijam wątek. Być może jakieś adnotacje można znaleźć w księgach ludności. A w ogóle czy ŚJ prowadzą w dzisiejszych czasach jakieś księgi metrykalne?
Pozdrawiam Kasia Sobczyńska