Poszukuję huty szkła na Wołyniu

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Piterwind

Sympatyk

Post autor: Piterwind »

Witam
Poszukuję wszelkich informacji o hucie szkła na Wołyniu w okolicach Ołyki. Wiem z informacji od mojej babci, że mój prapradziadek Paweł Kryński posiadal hutę w tych okolicach przed Pierwszą Wojną Światową. Huta została zniszczona w czasie działań wojennych i już nie została odbudowana. Współwłaścicielem powyższej huty był najprawdopodobniej Wilkoszewski. Tyle wiem od babci.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Pozdrawiam Piotr
Paweł.K

Sympatyk

Post autor: Paweł.K »

Witaj!

Był kiedyś wątek, w którym poruszono temat huty na Wołyniu (konkretnie w okolicach przedwojennej Ołyki). Byc może już się na niego natknąłeś, ale jeśli nie, to może naprowadzi Cię na jakiś konkretniejszy trop.

http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... gus%B3awka

Nie wiem, czy to wprowadza cos wartościowego do Twoich poszukiwań, ale zawsze warto poczytać.

Pozdrawiam

Paweł
Pozdrawiam
Paweł
borejko_arek

Post autor: borejko_arek »

Witam !

Poszukując własnych korzeni (miejsca urodzenia dziadka Jana Borejko urodzonego, jak mówiono "na kresach", w miejscowości Bogusławka- późniejszego pracownika hut szkła) natknąłem się przypadkowo na stary katalog produktów huty szkła "Bogusławka".
Wydany był w języku rosyjskim.
Wspomniany katalog był wystawiony i sprzedany na allegro. Nie można było jednak, na jego podstawie, ustalić lokalizacji huty(brak wpisów).
Wszelkie uzyskane informacje sugerują (duże prawdopodobieństwo), iż w miejscowości Bogusławka na Wołyniu istniała wspomniana huta szkła o tej samej nazwie.
Podobnym przykładem nazewnictwa może być huta szkła "Dąbrowa" w miejscowości Huta Dąbrowa k/ Łukowa (to w niej pracował Jan Borejko do 1942r. ) Jeśli to możliwe proszę o wszelkie uzyskane informacje.
Pozdrawiam ! Arek z Łukowa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”