kim jest małoletni i co to za gmina Otto.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Paluch_Szymon

Sympatyk

kim jest małoletni i co to za gmina Otto.

Post autor: Paluch_Szymon »

Witam,
Mam dwa gnębiące mnie pytania..

1. W dokumentach spadkowych z XIX i XX w. spotkałam się z określeniem "małoletni syn" itd. Tylko, że ten tzw. małoletni ma np. 21lat. W związku z tym chciałam zapytać kim nazywano w tamtych czasach małoletnim? Osobę, która była jeszcze przed ślubem?

2.W dokumencie płatniczym po lewej stronie podane są dane mojego prapradziadka takie jak miejsce zamieszkania, po prawej jest miejsce na wpisanie roku i gminy urodzenia, tak wpisane jest coś co odszyfrowuję jako "Otto" lub "Dtto". Nie brzmi to jak nazwa gminy. Nauczycielka łaciny powiedziała mi,że to znaczy "to samo", czyli gmina urodzenia ta sama co gmina zamieszkania. Czy ktoś to może potwierdzić? Dokument mogę wysłać na maila.

Szymon P
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

Paluch_Szymon

Sympatyk

Post autor: Paluch_Szymon »

Serdecznie dziękuję
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Pelnoletnosc w zaleznosci od miejsca zamieszkania w okresie rozbiorow osiagana byla roznie ale nie wczesniej niz przed osiagnieciem 21 go roku zycia. Nie jestem w tej chwili pewny, ale na terenach pod zaborem ausrjackim pelnoletnosc osiagalo sie po ukonczeniu 23 go roku zycia. Z tego wniosek - 21 no latek mogl byc nieletnim.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Małoletnim przestawało się być gdy, według obowiązującego prawa, nabywało się zdolność do czynności prawnych.
Na przykład, zgodnie z Kodeksem Napoleona (z 1804 roku), kobieta w małżeństwie traktowana była jako wiecznie małoletnia :D.

Tu jest zwięzłe zestawienie przepisów prawa cywilnego na ziemiach polskich pod zaborami,
które opracował Tomasz Resler z Uniwersytetu Wrocławskiego:

Kodeksy prawa cywilnego na ziemiach polskich pod zaborami
.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia –
Lidia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”