Witam, mam akt który zdobyłem z Archiwum Państwowego w Płocku które wstawiam ponizej. W większośći udało mi się odczytać akt ale mam kilka wątpliwości, które zaznaczę pogrubieniem:
Akt:
https://ibb.co/hCD2Co
Odczytane:
Akt 42 z roku 1841, Gombin/Gąbin, Ferdynand Marchewski/Marchewka i Anna Laube
Działo się w Mieście Gombinie dnia dwudziestego dziewiątego Lipca Tysiąc Ośmset Czterdziestego Pierwszego roku o godzinie Szóstey
wieczur (?!!!? - błąd ortograficzny, czy może tak się pisało?). Wiadomo czyniemy ze w przytomnośći Świadków Jana
Wujfi/Wujsi(???) Rękawicznika w Płocku zamieszkałego, lat czterdzieśći dwa i Edwarda
Wincent Orgamistrza w Gombinie zamieszkałego, lat trzydzieśći sześć liczących. W dniu dzisieyszym zawarte zostało Religijne Małżeństwo między Ferdynandem Marchewką, Ewangelikiem, wdowcem, tokarzem w Gombinie zamieszkałym, synem zmarłego Jana i żyjącey
Louizy (???), małżonków Marchewków, lat trzycieśći sześć mającego, a Panną Anną Laube, Katoliczką, córką Fryderyka i Justyny, małżonków Laube, lat ośmnaście liczącą, w Gombinie urodzoną i tu przy rodzicach zamieszkałey. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach trzydziestym pierwszym Stycznia, Siódmym i Czternastym Lutego roku bieżącego w Kościołach Parafij Katolickiey i Ewangelickiey jako też zezwolenie Rodziców nastąpiło tamowania Małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie
(zaś ???) oświadczają, iż żadnej Umowy przed Ślubney nie zawarli. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany i przez nas podpisany został, gdyż stawiający i świadkowie pisać nieumieją.
Dziękuję z góry za wszelką pomoc!