Parafia Kozłów Biskupi pow. Sochaczew

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bibi

Sympatyk
Mistrz

Parafia Kozłów Biskupi pow. Sochaczew

Post autor: Bibi »

Witam,

czy Ktoś z Was wie gdzie szukać ksiąg parafialnych z tej parafii z 1813 roku?

pozdrawiam
Basia
Sloniasz

Sympatyk
Legenda

Post autor: Sloniasz »

Niedawno szukałem informacji na temat ksiąg metrykalnych parafii w Kozłowie Biskupim i... Z tego, co znalazłem w necie, wynika, że księgi z Kozłowa Biskupiego się nie zachowały. Miały spłonąć w czasie I wojny światowej wraz z kościołem.
Brakuje informacji na temat ksiąg parafii w Kozłowie Biskupim w szukajwarchiwach.

Przy okazji: a może ktoś coś wie na temat ksiąg z Kurdwanowa? Tego położonego nieopodal Kozłowa Biskupiego, w województwie mazowieckim, a nie tego krakowskiego:)

Pozdrawiam,

Tomek
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

No to szkoda.. dziękuję za info.

pozdrawiam
Basia
K_Zochniak

Sympatyk
Legenda

Post autor: K_Zochniak »

Mój dziadek, który od kwietnia 1904 r. do września 1907 r. był organistą w Kozłowie Biskupim (był również pisarzem i prowadził księgi stanu cywilnego), napisał odtwarzając akt urodzenia swojego syna urodzonego tamże.
599 „Działo się w parafii Serca Jezusowego dnia dwudziestego dziewiątego sierpnia, tysiąc dziewięćset dwudziestego trzeciego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawił się: ... iż syn jego urodzony w Kozłowie Biskupim, dnia dwudziestego czwartego stycznia, tysiąc dziewięćset szóstego roku o godzinie dziesiątej rano z jego małżonki …. Akt ten spisany powtórnie z przyczyny działań wojennych i zniszczenia takowego, stawającemu i świadkom przeczytany, przez nas i nimi podpisany został.”

K. Zochniak
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

Post autor: Cyklista »

Według moich ustaleń księgi z Par. w Kozłowie Biskupim spłonęły podczas Bitwy nad Bzurą we wrześniu 1939.

Jak dotąd bez skutku poszukuję aktu urodzenia mojej pra-prababki Marianny Ludwiki Bielińskiej z Więckowskich córki Sebastiana i Anny, urodzonej w 1832 bądź 1833 roku w nieistniejących już Stypułach w tejże parafii.

Może w ktorymś z archiwów diecezjalnych coś się mogło zachować?
K_Zochniak

Sympatyk
Legenda

Post autor: K_Zochniak »

Księgi z Kozłowa Biskupiego i częściowo z Sochaczewa uległy zniszczeniu w czasie I Wojny Światowej w 1914 r.

http://pkozlow.e-sochaczew.pl/media/tre ... i/3821/277

http://bolimow1915.dobroni.pl/media/grh ... 6,352.html

KZ
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

Post autor: Cyklista »

Może cos wiadomo o wtóropisach ksiąg metrykalnych. Może chociaz one ocalały, lecz gdzie ich ewentualnie szukać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”