Stefania Wrzesińska z domu Habros/Chabros

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

SanSandra

Sympatyk

Post autor: SanSandra »

Witam Serdecznie szukam informacji na temat mojej prababci i jej rodziny
Nie mam żadnych informacji gdzie się urodziła ani głownie skad jej rodzina sie wywodziła z jakich miejscowosci, nie znam tez nazwisk jej rodzicow i byc moze rodzenstwa
była urodzona 15 wrzesnia 1911
zmarla 3 marca 1976 w Warszawie
bylabym wdzieczna za pomoc z gory dziekuje za jaka kolwiek nowa wiedze!
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a może znasz dane męża Stefani?
tj kim był Wrzesiński? gdzie ślub brał, gdzie się urodził, zmarł
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
SanSandra

Sympatyk

Tak :) Wrzesinskiego znalazlam rodzine i groby jego oraz drugiej zony
ale nic nie moge znalezc na temat jego pierwszej zony a mojej biologicznej prababci czyli Stefani Wrzesińskiej z Domu Habros/Chabros

mój pradziadek a jej mąż z kktórym miała rozwód to Franciszek Zygmunt Wrzesiński (z d. Rożopiór Wrzesiński)
urodzony w Kielcach 18 czerwca 1908
zmarły w Zamościu 22 lut 1993
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

sprawdź czy w kieleckim akcie urodzenia (w obu kopiach) nie ma dopisku o ślubie ze Stefanią
SanSandra

Sympatyk

mam tylko akt zgonu Franciszka i tam widnieje jego druga żona natomiast moja prababka Stefania wrzesinska urodzila córke Anne Marię Wrzesińską w Zamościu czyli tam ona zamieszkiwała lecz Pani z urzedu miasta powiedziala ze tam nic nie ma o Stefani Wrzesinskiej ze trzeba szukac tam gdzie on umarła... Jutro odbieram akt zgonu z Warszawy prababki takze podam na pewno wiecej informacji jutro :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

sprawdź czy w kieleckim akcie urodzenia (w obu kopiach) Wrzesińskiego nie ma dopisku o ślubie ze Stefanią

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=0&y=1878
a w Zamościu przy ww ślubie a aktach zbiorowych powinien być dokument dot. ustania małżeństwa (o ile tak było)
Gosia_Wójcik

Sympatyk

Post autor: Gosia_Wójcik »

Witam

Nazwiska znane w mojej okolicy. Może akt 10 z 1911 roku parafii w Końskowoli (powiat puławski)? https://www.szukajwarchiwach.pl/35/1846 ... 0#tabSkany

Pozdrawiam
Gosia Wójcik
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

może:)
ale żeby być pewnym - zidentyfikować - to nie wystarczy "przypasować", ale albo udowodnić że X1 = X2 , albo ,że żaden inny pasujący X nie jest szukanym
naprawdę łatwiej to zrobić ciągnąc koniec sznurka, który mamy w ręku
Gosia_Wójcik

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:może:)
ale żeby być pewnym - zidentyfikować - to nie wystarczy "przypasować", ale albo udowodnić że X1 = X2 , albo ,że żaden inny pasujący X nie jest szukanym
Czy X1 = X2 okaże się gdy Pani SanSandra odbierze jutro akt zgonu prababki. Każdy trop jest dobry. A sznurek/nitka zawsze doprowadzi do kłębka.

Pozdrawiam
Gosia Wójcik
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

przerwana - nie:)
i wtedy nie pozostaje nic innego jak "pasować" "przyrównywać"
ale jak jest szansa na ciągłość? to po co rezygnować z pewności i łatwości na rzecz prób dopasowania?
no nazwisko niezbyt popularne, fakt..z drugiej strony - niezgodność dat dziennych
i tracimy info o ślubie, rozwodzie...to nie XVIII wiek:) nie warto na skróty - za dużo jest, by działać w trybie "nie zachowało się, pospekulujmy) ..plus nieodległy w czasie watek o notariacie i nieruchomości -- nie ma lekko , jak jest weryfikowalne to weryfikować trzeba
Gosia_Wójcik

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:przerwana - nie:)
i wtedy nie pozostaje nic innego jak "pasować" "przyrównywać"
ale jak jest szansa na ciągłość? to po co rezygnować z pewności i łatwości na rzecz prób dopasowania?
no nazwisko niezbyt popularne, fakt..z drugiej strony - niezgodność dat dziennych
i tracimy info o ślubie, rozwodzie...to nie XVIII wiek:) nie warto na skróty - za dużo jest, by działać w trybie "nie zachowało się, pospekulujmy) ..plus nieodległy w czasie watek o notariacie i nieruchomości -- nie ma lekko , jak jest weryfikowalne to weryfikować trzeba
Może i jestem mało doświadczonym genealogiem. Jestem zadowolona ze swoich niekonwencjonalnych osobistych poszukiwań.

Pani SanSandro przepraszam za tą wymianę zdań i ze swojej strony ją kończę. Życzę Pani owocnych poszukiwań.

Pozdrawiam
Gosia Wójcik
SanSandra

Sympatyk

Witam ponownie Dziekuje za odpowiedzi :) odebralam akt zgonu no i wystapil pewien problem gdyz w akcie zgonu prababci nie wpisali rodowego nazwiska jej matki...
Stefania Wrzesińska Chabros była rozwiedziona z Franciszkiem Wrzesińskim
Data urodzenia jej 15.09.1911 r i tu do Pani Gosia Wójcik :) była urodzona w Lublinie
Zgon 03.02.1976 r w Warszawie
Ojcem jej był Franciszek Chabros a matka no i tu brakuje rodowego nazwiska matki bo jest Agnieszka Chabros

takze chyba bede musiala sie skierowac po akt urodzenia tym razem do Lublina Bardzo prosilabym o dalsza pomoc gdyz jestem w sprawie spadkowej w ktorej zostalam z siostra pominieta bo nie wiadomo po kim jestesmy a ja nie znalam rodziny od ojca strony a glownie jesli chodzi od babci i prababci strony bo widocznie musi byc cos od nich... takze musze sie doszukac korzeni...
SanSandra

Sympatyk

Gosia_Wójcik pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:może:)
Czy X1 = X2 okaże się gdy Pani SanSandra odbierze jutro akt zgonu prababki. Każdy trop jest dobry. A sznurek/nitka zawsze doprowadzi do kłębka.

Pozdrawiam
Gosia Wójcik
Ps. Jestem takiego samego zdania :) poza tym mamy bardzo dobrą intuicję kobiecą :)
Gosia_Wójcik

Sympatyk

Ps. Jestem takiego samego zdania :) poza tym mamy bardzo dobrą intuicję kobiecą :)[/quote]

O to to :D A Lublin całkiem niedaleko :)

Pozdrawiam
Gosia Wójcik
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

szkoda, że w tym powszechnie dostępnym AU nie ma dopisku o małżeństwie, ale i bez tego margines niepewności minimalny/pomijalny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”