Dzień dobry
Poszukuje danych o moich przodkach, a dokładnie linii Konopackich.
Mój dziadek - Stanisław Konopacki (1925-1989) brat Józefa (1922-2007) i Władysławy (1926-2009) urodził się w Stanisławowie (dzisiejsza Ukraina), skąd wraz z rodzicami przybył do Opola.
Jego rodzice - Antoni (1891-1975) i Marcela z domu Zahajkiewicz (1897-1992) mieszkali w Stanisławowie.
Rodzice pradziadka Antoniego to Michał i Anna, zmarli jeszcze przed wojną.
Tyle wiem, jeśli ktoś ma jakiś krewnych Konopackich, których korzenie są na Ukrainie to będę wdzięczny za informację. Z góry dziękuję.
Konopacki, Konopaccy - przodkowie ze Stanisławowa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Bialas_Malgorzata

Konopacki, Konopaccy - przodkowie ze Stanisławowa
Na My Heritage jest kilka drzew tej rodziny
pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata
Re: Konopacki, Konopaccy - przodkowie ze Stanisławowa
...
Uzyskałem kilka nowych informacji - rodzice Antoniego - Michał i Anna zmarli podczas I Wojny Światowej (albo zaraz po niej). Oboje zachorowali na tyfus, cholerę czy inną zarazę
Mój pradziadek Antoni, walczył na froncie, później trafił do niewoli, jak wrócił to rodzice nie żyli.
Szukałem informacji o tym, czy w tamtych latach panowała na kresach jakaś większa epidemia - być może byłaby to jakaś wskazówka - zarówno dla roku, jak i miejsca. Być może prapradziadkowie nie mieszkali w samym Stanisławowie.
Uzyskałem kilka nowych informacji - rodzice Antoniego - Michał i Anna zmarli podczas I Wojny Światowej (albo zaraz po niej). Oboje zachorowali na tyfus, cholerę czy inną zarazę
Mój pradziadek Antoni, walczył na froncie, później trafił do niewoli, jak wrócił to rodzice nie żyli.
Szukałem informacji o tym, czy w tamtych latach panowała na kresach jakaś większa epidemia - być może byłaby to jakaś wskazówka - zarówno dla roku, jak i miejsca. Być może prapradziadkowie nie mieszkali w samym Stanisławowie.