Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Krzych.K »

Witam.
Chciałbym się zapytać w jaki sposób mogę się dowiedzieć czy dziadek miał rodzeństwo?
Ci co żyją z rodziny myślą, że miał rodzeństwo ale nie pamiętają szczegółów. gdzie najlepiej się udać? Archiwum Państwowe czy parafie? Na USC może będę mógł liczyć. Poprosiłem o akt zgonu dziadka i mi powiedzieli, że go nie mają więc muszę iść do parafii. Na razie na moje e-maila parafia nie odpowiedziała, a jak zadzwoniłem to Pani stwierdziła, że nie wie gdzie może być archiwum parafii.
Dzięki
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Warto poszukać w sieci ksiąg metrykalnych z parafii gdzie dziadek się urodził.Jak się już znajdą to przeszukać wpisy i jeśli rodzeństwo było(i rodziło się w tej samej miejscowości)to wpisy powinny byc.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

RE: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

1. Tu jest taki zwyczaj, określony nawet chyba regulaminem, że się podpisuje posty. Chociaż imieniem, chyba że logujesz się imieniem i nazwiskiem.
2. Nie podając praktycznie żadnych danych (miałeś dziadka, dziadek prawdopodobnie miał rodzeństwo, w jakimś usc zapewne nie ma jego aktu zgonu) należy się liczyć z sarkastyczną odpowiedzią typu zadaj jakieś "odpowiadalne" pytanie.
Innymi słowy:
Podaj jakieś dane !!! jakąś datę/rok urodzenia, zgonu/parafię/miejscowość, nie wspominając o nazwisku. Cokolwiek/jakikolwiek punkt zaczepienia, żeby można było pomóc bez wykładu czym i po co jest genealogia.
Daj sobie pomóc!
Pozdrowienia
@
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.

Post autor: Krystyna.waw »

kris3uh pisze:Na USC może będę mógł liczyć. Poprosiłem o akt zgonu dziadka i mi powiedzieli, że go nie mają
Powiedzieli czy napisali? Może trafiłeś na kogoś niekompetentnego?
Znasz datę i miejsce śmierci dziadka?
Wypełnij i złóż wniosek o wydanie aktu zgonu.

Jak masz na imię? Podpisuj posty
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.

witam.
Do tej pory co zrobiłem to:
Jak wiadomo aby dowiedzieć się gdzie dziadek się urodził to wysłałem zapytanie o akt zgonu.
Udałem się do USC i poprosiłem o akt zgonu podając miejsce i datę. Odpowiedź z USC była negatywna i odesłali mnie do parafii. Taki to porządek mają.
Więc pytam czy są jakieś bardziej wiarygodne sposoby na szukanie.

Bazy w necie już przeszukałem, więc muszę teraz polegać na ludziach jak po przykładzie USC może to być problematyczne. Parafia jak na razie mnie zignorowała a nie mam czasu tam jechać - Brodnica.

Dziadek prawdopodobnie urodził się w okolicach Rypina. Dziadka i babci pierwsze dziecko urodziło się w Rusinowie k. Rypina w 1936r. Moje poszukiwania mogą być w AP Toruń lub Włocławek. Jego rok urodzenia to 1911.

Będę pamiętał aby się podpisać - dzięki za szkolenie.

Krzych
Dzięki

Krzychu

Szuka: Szymański ( Dobrzenice p. Mochowo ), Nadolny, Siudowski, Duszyński, Szymborski, Zielinski, Malinowski, Kamiński - Ziemia Dobrzyńska oraz Michałowska
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

RE: Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

"bazy w necie juz przeszukałem" - genealogiawarchiwach też?
Wredna do szukania strona - ale Rypin są skany do 1910 roku (jeżeli znasz rodziców dziadka - po prostu szukać rok po roku rodzeństwa - to co napisała Monika)
Rypin do 1911 jest w AP Włocławek (PRADZIAD), i dlatego jest w GWA
https://szukajwarchiwach.pl/71/235/0/-/ ... #tabZespol - ale niestety tutaj bez skanów.
od 1912 w górę - właściwe AD?parafia? tyle że trzeba ustalić która
Brodnica - która?? ( od tego zależy gdzie może być reszta 1912-1945)
https://www.familysearch.org/catalog/search ( po wpisaniu w pole wyszukiwarki pojawia się ich kilka)
Rusinowo (jeżeli to ta miejscowość)
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/27
to parafia Strzygi była w końcu XIX wieku.
A teraz? a w 1936? kiedy się zmieniło i na jaka parafię?

A kiedy był zgon? (tutaj Krystyna ma rację - trzeba formalnie zażądać aktu zgonu. Dopiero potem/albo równolegle- parafia).
Od roku zgonu (przed/po 46) może być zasadnicza różnica gdzie szukać - AD/AP/USC/parafia.
Gdzie i kiedy mógł być ślub? ( alegata - z miejscami urodzin, rodzicami...)
Akt urodzin/chrztu babci - w unikacie może być wpis o dacie i miejscu ślubu.
Nic nie mówisz o nazwisku/ach. OK, w żadnym wypadku nie ma przymusu - ale mogą być oboczności - i ich trzeba też szukać.
R-K czy Ewangelicy (patrząc na historię okolic) - też będzie różnica gdzie szukać.
Cmentarz ( jeżeli wiesz który) - tam potrafią być kompletne dane z aktu zgonu (sam tak znalazłem).
Na początek .......

Powodzenia

i jeszcze tu
https://genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow/
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

RE: Re: Sposób na znalezienie rodzeństwa dziadka.

Monika - dzięki za info. Jak zdobędę akt zgonu to pójdę tym tropem.

Andrzej - to co mi podpowiedziałeś w kwestii baz internetowych to już przerobiłem i nic. Miejscowość - to ta koło Rypina. Jak już wspomniałem USC w Brodnicy nic nie ma dla mnie. Dziwne ale na to wychodzi, że mają braki. Zostaje mi parafia.
A jak jest z dostępem do archiwum w parafiach? Łatwo się dostać? Można samemu szukać? Nie wiem bo parafii nie przerabiałem. Jak zadzwonię i poproszę o dostęp to mnie umówią?

Kamiński - nazwisko raczej powszechne. Rok zgonu - 1976.

Krzychu
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Jak cię potraktują w parafii nikt nie przewidzi, wszystko zależy od księdza, jego czasu, możliwości, życzliwości itp.
Dlaczego nie chcesz złożyć w USC wniosku o wydanie kopii aktu zgonu? Nie rozumiem.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Krystyna.waw pisze:Jak cię potraktują w parafii nikt nie przewidzi, wszystko zależy od księdza, jego czasu, możliwości, życzliwości itp.
Dlaczego nie chcesz złożyć w USC wniosku o wydanie kopii aktu zgonu? Nie rozumiem.
Witam.
Wniosek w USC składałem dwa razy i odpowiedż zawsze była, że nie mają aktu zgonu. :(
Krzychu
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Krzychu,
Terenów Twoich poszukiwań nie znam i trudno mi prorokować. Jest jedna zasada : "gdzie fakt tam akt" to znaczy, że Twój dziadek mógł umrzeć w jakimś szpitalu (nawet odległym od miejsca zamieszkania), czy będąc gdzieś w podróży i tam gdzie nastąpił zgon powinien być wystawiony akt zgonu. Natomiast nie musi być to zgodne z miejscem pochówku.
Pozdrawiam Alicja
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

A grób dziadka zachował się? Zapytaj w administracji cmentarza, tam powinni wiedzieć, gdzie został sporządzony akt zgonu. Druga opcja to gdzie dziadek zawierał małżeństwo bo pod aktem małżeństwa może być przypisek o zgonie a w treści aktu dane rodziców i niejsce urodzenia również powinny się znaleść.
Pozdrawiam
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

sprawdź ewidencję ludności (jeśli znasz adres ostatniego miejsca zamieszkania to będzie proste, jeśli nie znasz jakikolwiek wcześniejsze, im świeższy tym łatwiej)
koperty dowodowe
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Sroczyński_Włodzimierz pisze:sprawdź ewidencję ludności (jeśli znasz adres ostatniego miejsca zamieszkania to będzie proste, jeśli nie znasz jakikolwiek wcześniejsze, im świeższy tym łatwiej)
koperty dowodowe
Witam
Znam adres - gdzie i jak mogę sprawdzić ewidencję ludności? Czy w urzędzie gminy pozwolą mi na to?
Dzięki

Krzychu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

sprawdź:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Chciałbym odszczekać co powiedziałem wcześniej na temat USC Brodnica.
Niestety trafiliśmy na niekompetentną osobę w gminie z której wysyłano zapytanie o akt zgonu - wysłane zostało do nie tego USC.
Pojechaliśmy do Brodnicy i otrzymaliśmy informacje jakie chcieliśmy. Dostałem nawet dostęp do karty dowodowej bez żadnego ale. Dziękuję panom za miłą i profesjonalną pomoc z USC Brodnica. Tak pomocnych osób jeszcze nie spotkałem.

Mam co potrzebowałem i rozbudowa drzewa toczy się dalej.
Tylko szukanie na genealogiawarchiwach.pl to idzie trochę z bólami. Ten akt urodzenia, który szukałem tam jest tylko nie wyskakuje w wyszukiwarce. Tak dla innych co szukają na tej stronie.

Krzychu
Dzięki

Krzychu

Szuka: Szymański ( Dobrzenice p. Mochowo ), Nadolny, Siudowski, Duszyński, Szymborski, Zielinski, Malinowski, Kamiński - Ziemia Dobrzyńska oraz Michałowska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”