Znaczenia słów, jaki to stan, zawód? - j. polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

odczytanie zawodu na akcie
ano tak wygląda
elektromonterów na ogół odróżniano w zapisach, choć nie zawsze
to co dzisiaj
elektromonterów na ogół odróżniano w zapisach, choć nie zawsze
to co dzisiaj
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zwrot - dziadek kościoła
Witam.. w aktach trafiam od czasu do czasu na zwrot "dziadek kościoła" takiego a takiego. Co to w praktyce znaczyło? Ktoś wie?
pozdrawiam
Włodek
pozdrawiam
Włodek
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Zwrot - dziadek kościoła
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Zwrot - dziadek kościoła
W spisie adresów z 1909 roku znalazłam przy interesującej mnie osobie zawód "dorożnik". Słowo to oznacza dorożkarza czy dróżnika? Słowniki, do których mam dostęp, na ten temat milczą. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Gorzelniczy, powiat lubartowski woj. Lubelskiego 1850 rok - czym taka osoba mogła się dokładnie zajmować ? Nadmienię, iż w aktach przed imieniem jest określenie Wielmożny lub Jaśnie Pan, gdy w porównaniu do innych osób z sąsiednich aktów i zajmujących się czym innym po prostu chłopi nie mają tytułu przed imieniem.
Michal
Michal
Warto byłoby sprawdzić czy w tej miejscowości była jakaś destylarnia alkoholu, bo najprawdopodobniej Twój przodek był jej właścicielem lub np. był urzędnikiem odpowiedzialnym za produkcję alkoholu.
Określenie Wielmożny i Jaśnie Pan niemal na pewno wskazuje na szlacheckie pochodzenie tej osoby. Niemal na pewno, bo mam nawet w swoim drzewie osoby, które urodziły się w rodzinach np. mieszczańskich i dopiero po osiągnięciu jakiejś pozycji społecznej otrzymywały określenie "nobiles", "szlachetny" czy "jaśnie pan", chociaż z pewnością nobilitowane nie zostały.
Pozdrawiam,
Michał
Określenie Wielmożny i Jaśnie Pan niemal na pewno wskazuje na szlacheckie pochodzenie tej osoby. Niemal na pewno, bo mam nawet w swoim drzewie osoby, które urodziły się w rodzinach np. mieszczańskich i dopiero po osiągnięciu jakiejś pozycji społecznej otrzymywały określenie "nobiles", "szlachetny" czy "jaśnie pan", chociaż z pewnością nobilitowane nie zostały.
Pozdrawiam,
Michał
-
jamiolkowski_jerzy

Intuicyjnie sadze że w tym przypadku chodzi o urzędnika akcyzowego . Akcyza od produkcji i obrotu alkoholem była bardzo istotnym elementem dochodów państwa (podobnie jest zresztą obecnie).
Taki urzędnik zwany potocznie rewizorem był ważna lokalną figurą. Na potwierdzenie mojej –powtarzam tylko intuicji - odsyłam do sienkiewiczowskich Szkiców węglem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szkice_w% ... m_(nowela)
gdzie występuje rewizor gorzelniany Stołbicki. Nie musiała to być oficjalna nazwa tej funkcji (trzeba by poszperać w źródłach rosyjskojęzycznych) ale raczej potoczna. Ale w metrykach zdecydowanie dominowała potoczna terminologia a nie oficjalna tytulatura.
Pozdrawiam
Taki urzędnik zwany potocznie rewizorem był ważna lokalną figurą. Na potwierdzenie mojej –powtarzam tylko intuicji - odsyłam do sienkiewiczowskich Szkiców węglem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szkice_w% ... m_(nowela)
gdzie występuje rewizor gorzelniany Stołbicki. Nie musiała to być oficjalna nazwa tej funkcji (trzeba by poszperać w źródłach rosyjskojęzycznych) ale raczej potoczna. Ale w metrykach zdecydowanie dominowała potoczna terminologia a nie oficjalna tytulatura.
Pozdrawiam
Panowie Jerzy i Michał, dziękuje, sięgnę jeszcze do aktów z lat poprzednich gdzie wymieniany jest przodek, zobaczę jaka tam jest tytulatura. I tak:
W akcie urodzenia dziecka z 1833 roku ma taką tytulaturę (nie mogę odczytać zawodu-pomożecie?:))

w akcie urodzenia syna z 1850 roku przodek miał określenie gorzelniczy i WP

Natomiast w akcie ślubu dziecka z 1853 roku przodek Piotr ma tytuł JPan i również funkcje gorzelniczego (co ciekawe małżonka jest pod tą funkcję podciągniętą pewnie z racji bycia małżonką niż faktycznego zawodu ) ale w miejscowości nieco dalej niż z 1850 roku. Czyli zadaniem dla mnie będzie sprawdzenie gorzelni w poszczególnych miejscowościach i dotarcie może do jakichś dokumentów z nich zachowanych. Proszę o pomoc i co jeszcze się panom nasuwa na myśl na ten temat.
Pozdrawiam, Michał
W akcie urodzenia dziecka z 1833 roku ma taką tytulaturę (nie mogę odczytać zawodu-pomożecie?:))

w akcie urodzenia syna z 1850 roku przodek miał określenie gorzelniczy i WP

Natomiast w akcie ślubu dziecka z 1853 roku przodek Piotr ma tytuł JPan i również funkcje gorzelniczego (co ciekawe małżonka jest pod tą funkcję podciągniętą pewnie z racji bycia małżonką niż faktycznego zawodu ) ale w miejscowości nieco dalej niż z 1850 roku. Czyli zadaniem dla mnie będzie sprawdzenie gorzelni w poszczególnych miejscowościach i dotarcie może do jakichś dokumentów z nich zachowanych. Proszę o pomoc i co jeszcze się panom nasuwa na myśl na ten temat.
Pozdrawiam, Michał
Chyba raczej:Al_Mia pisze:... stawił się Urodzony Jaśnie Pan ....
urodzony Jegomość Pan
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Zawody
Witam, przeglądając akta swojej miejscowości natrafiłem na poniższe zawody. Bardzo proszę krótko zdefiniować czym się mogli zajmować
guwerner rysunków (na dworze)
brayter, brajter ?
metr fortepianu (na dworze)
mistrz muzyki (na dworze) - nauczyciel?
strzelec dworski
stróż dworski
dozorca dworski
Z góry dziękuję Konrad
guwerner rysunków (na dworze)
brayter, brajter ?
metr fortepianu (na dworze)
mistrz muzyki (na dworze) - nauczyciel?
strzelec dworski
stróż dworski
dozorca dworski
Z góry dziękuję Konrad
Zawody
Guwerner, metr, mistrz (w tym kontekście) to nauczyciel dzieci we dworze.
Sądzę że strzelec dworski to gajowy, leśniczy, ktoś kto dozorował lasy dworskie.
No a stróż czy dozorca, to chyba do dzisiaj nie zmieniło się znaczenie tych słów? Pilnował czy dworu i to w znaczeniu czy wieczorem wszystko pozamykane, nigdzie nie tli się ogień, itp. Polecam przeczytanie lub obejrzenie, np. "Nocy i dni".
Pozdrawiam.
Beata
P
Sądzę że strzelec dworski to gajowy, leśniczy, ktoś kto dozorował lasy dworskie.
No a stróż czy dozorca, to chyba do dzisiaj nie zmieniło się znaczenie tych słów? Pilnował czy dworu i to w znaczeniu czy wieczorem wszystko pozamykane, nigdzie nie tli się ogień, itp. Polecam przeczytanie lub obejrzenie, np. "Nocy i dni".
Pozdrawiam.
Beata
P