spis obcokrajowców

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

spis obcokrajowców

Post autor: Bea »

Witam,
znalazłam w bazie ELA pozycję "spis obcokrajowców" we wsi Królestwa Kongresowego z 1875 r.
Mam w związku z tym pytanie: widział /przeglądał już ktoś z Was takie dokumenty ?
Jakie informacje można są w nich zawarte ?
Czy to tylko lista nazwisk ? czy też jest np.zapis kto z kim mieszka pod jednym dachem (potencjalnie jest rodziną) ?
Czy słowo "obcokrajowiec" dotyczy tylko przybyłych np. z zaboru pruskiego ? czy też chodzi tu zupełnie o co innego ?

:?:

proszę o sugestie

Beata
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Witam,
własnie zamówilam w Archiwum w Kaliszu, na podstawie bazy ELA, przegląd listy cudzoziemców i Francuzow w powiecie kaliskim w latach 1832- 1864 pod katem interesujacego mnie nazwiska pochodzenia francuskiego. Jak dostanę materiały to podzielę sie informacjami.
Chcialam tez powiedziec, że Archiwum w Kaliszu jest przyjazne genealogom, b. uprzejmie i fachowo traktuje zlecenia wysyłane meilem :lol:
Mieszkam w Warszawie, a z powodu choroby w rodzinie nie mogę na razie podróżować, więc ta forma zlecen meilowych jest rewelacyjna, troche się (ok3-4 tyg) czeka ale dostaje sie materiały na komputer w domu!!!
A wszystkiego nauczylam się dzięki Waszym wskazówkom na forum, wielkie dzięki!!

Z najlepszymi noworocznymi życzeniami dla wszystkich forumowiczów
Krystyna :D
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Miła Krystyno!
A co trzeba zrobić,żeby przysłali dokumenty do domu na komputer?Skany, jak mniemam?Oni nie mają chyba zmikrofilmowanych zasobów,w każdym razie nic takiego nie podają.Czy wykonują skan na indywidualne zamówienie?Ile to kosztuje?
Ewa
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Witaj Ewo,
Postaram się po kolei:
-na stronie głównej Archiwum http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index.php wybierasz np. baza ELA
-przechodzisz (klikasz) na „PRZEJDZ DO BAZY DANYCH ELA”
-wpisujesz w pustej kratce miejscowość, której szukasz (podaję przykladowy link dla Kalisza): http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj
-w podanym spisie róznych rekordów (ewidencji) szukasz właściwą, (dla przykładu strona 2 spisu gdzie są interesujące mnie spisy cudzoziemców i Francuzów): http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... r=and&f=50
-przy wybranym spisie, klikasz na po prawej stronie tabeli słowo „więcej” , otwiera Ci się nowa strona z podanymi szczegółami danego rekordu
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... is&id=5711
z której zapisujesz numer zespołu i nr sygnatury – b. ważne numery!!
-na podany adres meilowy piszesz prosbe-podanie, podając numery zespołu i sygnatury
-podaje przykład takiego pisma:

Archiwum Państwowe w Kaliszu
Ul. Poznańska 207
62-800 Kalisz
sekretariat@kalisz.ap.gov.pl

Uprzejmie proszę o wykonanie kwerendy w zakresie nazwiska ………., w spisach bazy ELA:
- spis Francuzów, daty 1832-1864, zespół: 1 Naczelnik Powiatu Kaliskiego, sygn. 213
- spis cudzoziemców za lata 1848-1864, zespoł: 1 Naczelnik Powiatu Kaliskiego, sygn: 399, 769, 788
Proszę o wykonanie zdjęc cyfrowych znalezionych dokumentów.
Należność za wykonane prace uiszczę po powiadomieniu mnie o jej wysokości i formie płatności.
Oświadczam, że materiały te wykorzystam do celów rodzinnej genealogii.
Z poważaniem
Imię i Nazwisko
Adres pocztowy:
Adres meilowy:

-Ceny są określone w cenniku Archiwum i można je znaleźć na stronie danego archiwum, w archiwum w Kaliszu cena 1 str A4: skanu 4,00 zł, zdjęcia cyfrowego 2,00zł, koszt 1 godz kwerendy jest rózny w zależności od języka (waha się od 50 do 90 zł)

Życzę powodzenia
Krystyna

Jeśli będziesz miala problemy napisz na priv
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Witam
No technicznie to tak wygląda. W 1875 r. spisy (rejestry) cudzoziemców były prowadzone po rosyjsku, a urzędnicy nie zawsze dobrze znali zasady zapisu obcych nazwisk. W przypadku nazwisk obcych to prawdziwa gehenna, za każdym razem może być inaczej zapisane. Robiono je powiatami i wpinano lub wszywano do całego zespołu. Większość to Polacy z zaboru pruskiego i austriackiego. Na początek przejrzyj książki dotyczące spraw cudzoziemców na ziemiach polskich.
Andrzej
PS Pamiętaj o poddaństwie/obywatelskie
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Aha rejestrowano wjazdy i wyjazdy. Łatwiej sprzed 1868 r.
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Dziękuję obojgu za informacje.Chybaśmy się niezupełnie zrozumieli.Mnie nie chodziło konkretnie o spis cudzoziemców tylko o sposób
uzyskania dokumentu z AP.które nie jest zmikrofilmowane.Ja poszukuję ksiąg ludności stałej,których niestety w Kaliszu z lat mnie interesujących nie ma właściwie.Rozumiem ,że rzecz sprowadza się do zlecenia kwerendy.Sądziłam,że po prostu można zamówić skany z wybranych przez siebie dokumentów z zasobu AP.
Pozdrawiam,Ewa
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

hmmm... Ewo - pewnie nie zauważyłaś, ale to ja pytałam o spisy cudzoziemców...
(tytuł tego topica)
Odpowiedzi są wiec na temat 8)
za co serdecznie dziękuję

Andrzeju zaintrygowałeś mnie tymi "wjazdami i wyjazdami".
Mój pradziadek kilka razy opuszczał granice zaboru, podróżując m.in. do USA.
Znajdę zapis w tych dokumentach nt tych podróży ?!
Tylko że na spisie jest data "1875" - rejestrowano podróże tylko w tym roku ? bo teraz mnie to zagmatwało...

sęk w tym że interesujące mnie dokumenty są aż w Płocku - więc nie pojadę ich obejrzeć; co najwyżej mogę je zamówić... pytanie czy to się opłaca, czy informacje w nich zawarte na coś mi się przydadzą - czy znowu akurat nie do końca ...
Dlatego pytam czego można się po nich spodziewać.
Ma ktoś może skan przykładowego spisu cudzoziemców ? to jest tabelka czy opis jak w rosyjskiej metryce na pół strony ?

pozdrawiam
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj w większości to forma tabeli lub coś podobnego. Zwykle imie nazwisko poddaństwo wiek dokad wyjechal lub przyjechal ale i bywaja dane rpdziny bo jechal z zona i informacje na marginesie tez sie zdarzaja. Ja duzo ogladalem po kolei, a tak na wyrywki to ciezko znalezc i czesto bledy w zapisie, trzeba sie zastanawiac. Spis sprzed powstania moze byc bardziej przydatny np. francuzow. Jak masz dane w ktorych latach przekraczal granice to w tym roku trzeba szukac. Ale zlecenie kwerendy moze wyjsc drogo. Andrzej
PS Jak masz bardziej konkretne zapytanie to wyslij list do mnie, juz poza forum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”