Biskupstwo przemyskie powstało ok.1340 roku.
Od 1826 są kopie ksiąg metrykalnych w archiwum.
Większość parafii ma księgi co najmniej od 1784 roku.
Tam też trzeba szukać.
Na stronie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Schematyz ... rzemyskiej
są schematyzmy diecezji przemyskiej od 1810 roku,w tym także te gdy część obecnej diecezji tarnowskiej
należała do Przemyśla.
AD Przemyśl - pomysł dygitalizacji
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
mmaziarski

Re: AD Przemyśl - pomysł dygitalizacji
Rozwinął się ten temat poza forum? Wytworzyło się jakieś oficjalne stanowisko PTG w tej kwestii?
-
Zioło_Rafał

Witam.
Widzę, że temat trochę ucichł.
Czy zostały podjęte już jakieś kroki czy jeszcze cisza?
Zainteresowanie zasobem jest i to nie małe.
Kilka dni temu natknąłem się na: "Polskie Bractwo Kawalerów Gutenberga" . Na stronie internetowej jest taki zapisek: "Jednym z projektów, który realizujemy jest program “Digitalizacja zbiorów dziedzictwa kultury polskiej”. Ze względu na swoje założenia i cele przedsięwzięcie to stało się kluczowym zadaniem stojącym przed stowarzyszeniem w najbliższej przyszłości."
Może warto spróbować z nimi?
Widzę, że temat trochę ucichł.
Czy zostały podjęte już jakieś kroki czy jeszcze cisza?
Zainteresowanie zasobem jest i to nie małe.
Kilka dni temu natknąłem się na: "Polskie Bractwo Kawalerów Gutenberga" . Na stronie internetowej jest taki zapisek: "Jednym z projektów, który realizujemy jest program “Digitalizacja zbiorów dziedzictwa kultury polskiej”. Ze względu na swoje założenia i cele przedsięwzięcie to stało się kluczowym zadaniem stojącym przed stowarzyszeniem w najbliższej przyszłości."
Może warto spróbować z nimi?
Ostatnio zmieniony sob 30 lis 2019, 12:34 przez Zioło_Rafał, łącznie zmieniany 1 raz.
Rafał
To najbardziej mnie interesujące archiwum więc bardzo liczę na postęp w tej sprawie i wolałbym nie czekać ileś tam dekad na zmianę podejścia właścicieli archiwum...
Pozdrawiam,
Mirek
Mirek