dziadek w gimnazjum

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

dziadek w gimnazjum

Post autor: marzanna62 »

Mój dziadek pochodził z okolic Racławic kosciuszkowskich (okolice Miechowa).
Urodzil sie w 1901 roku i wiem ze skonczył gimnazjum. W zbiorach rodzinnych zachowalo sie zdjecie dziadka z gimnazjum. Uczniowie sa w mundurkach. Nie wiem gdzie bylo to gimnazjum nie wiem gdzie szukac jakiegos info o szkole ktora skonczyl dziadek. Czy ktos moglby cos podpowiedziec w tej sprawie? A moze ktos zna to zdjecie i rozpoznaje pozostalych chlopców ze zdjecia?

Niestety dziadek umarl w polowie lat 70tych nie zyja tez juz jego dzieci i nie zachowaly sie dokumenty z czasow szkolnych dziadka. Dziadek mieszkal na wsi byl rolnikiem.

Link do zdjecia:

https://zapodaj.net/034e170eb3d68.jpg.html
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

dziadek w gimnazjum

Post autor: historyk1920 »

Witam !
Ja szukałbym informacji w Miechowie, jakby nie było to miasteczko :)
Życzę owocnych poszukiwań.

Pozdrawiam
Marek
Andrzej75

Sympatyk

dziadek w gimnazjum

Post autor: Andrzej75 »

Gdyby chodziło o gimnazjum miechowskie, to absolwentów można by sprawdzić w tej książce:
Pół wieku dla młodzieży: Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące imienia Tadeusza Kościuszki w Miechowie w latach 1916-1966, Miechów 1966
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: dziadek w gimnazjum

Post autor: marzanna62 »

historyk1920 pisze:Witam !
Ja szukałbym informacji w Miechowie, jakby nie było to miasteczko :)
Życzę owocnych poszukiwań.

Pozdrawiam
Marek
Niestety to nie Mechow. Tamto gimmazjum powstalo w 1916 mialo pierwszych absolwentow w 1920 moj dzidek mial wtedy 19 lat. Na stronie liceum jest lista absolwentów sprawdzilam nie ma tam dziadka. Czy maccie inne pomysly gdzie byly gimnazja w tamtej okolicy?
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Żarecka_Augustyn_Krystyna

Sympatyk

Re: dziadek w gimnazjum

Post autor: Żarecka_Augustyn_Krystyna »

Brat mojego Ojca ,urodzony w 1907 roku w Działoszycach ( " rzut beretem od Racławic " ) uczęszczał do szkoły podstawowej i gimnazjum w Olkuszu .

Pozdrawiam- Krystyna
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam Marzanno !
Jeżeli nie Olkusz (jak proponowała Krystyna) to może bliższy Wolbrom.
Wprawdzie nie był on miastem wtedy - ale miał podobną liczbę mieszkańców jak Olkusz (a jeszcze z 30 lat wcześniej miał więcej ludzi). Ponadto była droga bita z Miechowa do Olkusza przez Wolbrom.
Inne możliwości to Pilica (też droga bita z Miechowa) albo Żarnowiec.
Od strony "kieleckiej" niedaleko jest Książ.
Blisko jest też do Krakowa i jeśli to było po I wojnie światowej - to też nie można tego wykluczyć.
Pozdrawiam !
Tadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”