Mój dziadek pochodził z okolic Racławic kosciuszkowskich (okolice Miechowa).
Urodzil sie w 1901 roku i wiem ze skonczył gimnazjum. W zbiorach rodzinnych zachowalo sie zdjecie dziadka z gimnazjum. Uczniowie sa w mundurkach. Nie wiem gdzie bylo to gimnazjum nie wiem gdzie szukac jakiegos info o szkole ktora skonczyl dziadek. Czy ktos moglby cos podpowiedziec w tej sprawie? A moze ktos zna to zdjecie i rozpoznaje pozostalych chlopców ze zdjecia?
Niestety dziadek umarl w polowie lat 70tych nie zyja tez juz jego dzieci i nie zachowaly sie dokumenty z czasow szkolnych dziadka. Dziadek mieszkal na wsi byl rolnikiem.
Link do zdjecia:
https://zapodaj.net/034e170eb3d68.jpg.html
dziadek w gimnazjum
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- marzanna62

dziadek w gimnazjum
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
- historyk1920

dziadek w gimnazjum
Witam !
Ja szukałbym informacji w Miechowie, jakby nie było to miasteczko
Życzę owocnych poszukiwań.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
dziadek w gimnazjum
Gdyby chodziło o gimnazjum miechowskie, to absolwentów można by sprawdzić w tej książce:
Pół wieku dla młodzieży: Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące imienia Tadeusza Kościuszki w Miechowie w latach 1916-1966, Miechów 1966
Pół wieku dla młodzieży: Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące imienia Tadeusza Kościuszki w Miechowie w latach 1916-1966, Miechów 1966
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
- marzanna62

Re: dziadek w gimnazjum
Niestety to nie Mechow. Tamto gimmazjum powstalo w 1916 mialo pierwszych absolwentow w 1920 moj dzidek mial wtedy 19 lat. Na stronie liceum jest lista absolwentów sprawdzilam nie ma tam dziadka. Czy maccie inne pomysly gdzie byly gimnazja w tamtej okolicy?historyk1920 pisze:Witam !
Pozdrawiam
Marek
Marzanna
-
Żarecka_Augustyn_Krystyna

Re: dziadek w gimnazjum
Brat mojego Ojca ,urodzony w 1907 roku w Działoszycach ( " rzut beretem od Racławic " ) uczęszczał do szkoły podstawowej i gimnazjum w Olkuszu .
Pozdrawiam- Krystyna
Pozdrawiam- Krystyna
Witam Marzanno !
Jeżeli nie Olkusz (jak proponowała Krystyna) to może bliższy Wolbrom.
Wprawdzie nie był on miastem wtedy - ale miał podobną liczbę mieszkańców jak Olkusz (a jeszcze z 30 lat wcześniej miał więcej ludzi). Ponadto była droga bita z Miechowa do Olkusza przez Wolbrom.
Inne możliwości to Pilica (też droga bita z Miechowa) albo Żarnowiec.
Od strony "kieleckiej" niedaleko jest Książ.
Blisko jest też do Krakowa i jeśli to było po I wojnie światowej - to też nie można tego wykluczyć.
Pozdrawiam !
Tadek
Jeżeli nie Olkusz (jak proponowała Krystyna) to może bliższy Wolbrom.
Wprawdzie nie był on miastem wtedy - ale miał podobną liczbę mieszkańców jak Olkusz (a jeszcze z 30 lat wcześniej miał więcej ludzi). Ponadto była droga bita z Miechowa do Olkusza przez Wolbrom.
Inne możliwości to Pilica (też droga bita z Miechowa) albo Żarnowiec.
Od strony "kieleckiej" niedaleko jest Książ.
Blisko jest też do Krakowa i jeśli to było po I wojnie światowej - to też nie można tego wykluczyć.
Pozdrawiam !
Tadek