Dąbrowski - parafia Momina woj. świętokrzyskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
damian.dabrowski1987

Sympatyk

Post autor: damian.dabrowski1987 »

Witam ponownie i proszę o pomoc:

"Feliks Dąbrowski ur w 1910 ożenił się z Marianną Stępień cór Jana i Franciszki Gawron urodzoną 08.10.1913 w Rostylicach
parafii Waśniów , ślub odbył się w Mominie " - czy można się dowiedzieć o datę tego ślubu ? Jestem w trakcie tworzenia historii rodziny bardzo byłbym wdzięczny za informację.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
damian.dabrowski1987

Sympatyk

Po przeprowadzonych poszukiwaniach mam pytanie czy takie połączenie jest możliwe. Chodzi mi o prawdopodobieństwo, że praprapradziadek którego poszukuje to ta osoba.

W poprzednich postach dostałem wiadomość, że mój pradziadek Feliks Dąbrowski urodził się w Boksycach (woj. Świętokrzyskie) natomiast jego ojciec Michał Dąbrowski urodził się w 1879 r. w Woli Łagowskiej. Odległość miedzy Boksycami a Wolą Łagowską wynosi 27 km.

Rodzicami Michała Dąbrowskiego byli Wojciech i Katarzyna Tataj. W związku z tym, że Kościół w Łagowie spłonął w czasie wojny posiada księgi dopiero od 1945 r. Michał Dąbrowski urodził się w 1879 r. wiec szacując mniej więcej przeszukałem bazę urodzeń na nazwisko Dąbrowski Wojciech w latach 1840 - 1865 w odległości nie więcej niż 35 km od Woli Łagowskiej (chodziło oto aby była do odległość zbliżona do tej między Boksycami a Wolą Łagowską). Znalazłem 1 taką osobę:

Wojciech Dąbrowski - urodzony w 1851 r. w miejscowości Janowice Raczyckie parafia Gnojno - 33 km od Woli Łagowskiej.

Chcąc zawęzić poszukiwania skupiłem się na żonie Wojciecha, Katarzynie Tataj.
Wpisałem Tataj i największe a także praktycznie jedyne skupisko tego nazwiska występuje w miejscowości Zręcze Małe parafia Chmielnik.

Pomiędzy tymi miejscowościami Janowice Raczyckie a Zręcze Małe jest mniej niż 7 km odległości. Więc ich znajomość i małżeństwo jest jak najbardziej prawdopodobne.

Także, czy ktoś znający się na historii tego regionu, przebiegu dróg i możliwości mobilnych może mi potwierdzić lub obalić tą teorię.

Akt urodzenia tego odnalezionego Wojciecha Dąbrowskiego to akt nr 50 link poniżej:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33321,149

W tym samym roku tj 1851 zmarł ojciec Wojciecha, Kazimierz Dąbrowski lat 49 mający tzn tak mi się wydaje po odczytaniu tego aktu nr 30:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33292,147

Kazimierz zmarł na kilka miesięcy przed urodzeniem się Wojciecha. Wiek tutaj także ma znaczenie gdyż moja rodzina nie należy do długowiecznych – mój dziadek Jan Dąbrowski żył 55 lat jego ojciec Feliks 46 jego ojciec Michał 60, także ten Kazimierz wpisuje się również w ten scenariusz. Aktu zgonu Wojciecha ani małżeństwa niestety nie udało mi się namierzyć. Twardych dowodów nie mam. Chyba, że ktoś ma jakiś sposób na doszukanie się czegoś więcej. Będę wdzięczny za jakąkolwiek sugestię.
Awatar użytkownika
damian.dabrowski1987

Sympatyk

pronobis pisze: A więc tenże Wojciech Dąbrowski ze swoją żoną Katarzyną z domu Tateja miał syna Michała ur 10.09.1879 w Woli Łagowskiej.
Szanowny Panie Pronobis :) przeszukałem akta zgonu i ślubu mojego prapradziadka ale nie mogłem się doszukać tak dokładnej daty urodzenia tj 10 września 1879 r. Czy można się dowiedzieć skąd ma Pan tą informacje ?

Tutaj mam akt zgonu prapradziadka:
https://1drv.ms/u/s!ArNlLzRmbzIRl3m1hkYep9Ck513n po polsku jest tylko data zgonu i ile miał lat.

a tutaj mam akt ślubu moich prapradziadków:
https://1drv.ms/u/s!ArNlLzRmbzIRl26PAmlUISk4F9dA po rosyjsku ale z tego co wiem (po przetłumaczeniu) jest tylko informacja ile miał lat w chwili zawierania małżeństwa.

Jeśli ma Pan jakieś dodatkowe informacje to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,
Damian Dąbrowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”