Witam Serdecznie.
Poszukuję informacji na temat mojej babci i jej rodziny.
Nie mam zbyt wielu informacji od żyjącej rodziny. Nie posiadam informacji gdzie się urodziła a tylko obszar "mniej więcej", nie wiem także jak nazywali się moi pradziadowie. Niepotwierdzone informacje określają datę urodzenia na około 1903. RODO bardzo ograniczyło "wylewność" urzędników USC. Aleksandra Mystkowska wyszła za mąż za Józefa Antoniaka. Mieli 7 dzieci Helena, Anna, Janina, Henryka, Danuta, Zygmunt, Józef. Przedstawię po krótce uzyskane informacje od żyjącej cioci (92l).
Dzisiaj znane mi są tylko dwie żyjące osoby pamiętające moją babcię Aleksandrę Antoniak z d. Mystkowska jej mężem był Józef Antoniak. Oboje pochowani są w parafii Granne w woj. podlaskim. Niestety bez dat. Ostatnie 2 lata okupacji zamieszkiwali i pracowali w folwarku Wiktorowo gdzie zostali przymusowo przewiezieni razem z inną rodziną, która pierwszej nocy uciekła "a tatuś pierdołowaty został i rodzina bardzo cierpiała. Czworaki się pozawalały i przenieśli nas do pałacu"... i tu córka Aleksandry Anna (92lata) nie pamięta już dokładnie skąd a ogólnie w rozmowie pojawiały się parafie Pietkowo, Jabłoń Kościelna, Jabłonka Kościelna, Jabłoń-Śliwowo czyli w czworokącie Ostrów Mazowiecka, Zambrów, Wysokie Mazowieckie, Czyżew. Ciocia opowiadała, że jej mama a moja babcia Aleksandra została razem ze swoimi dziadkami "wywieziona w głąb Rosji gdzie wypasała krowy przy torach i wróciła stamtąd na piechotę", czy ze swoimi dziadkami tego nie wie. Wracając do domu głodna, wyczerpana nie mając już więcej sił zastukała do "dom murowany taki z czerwonej cegły... chyba sołtysa" Jabłonka lub Jabłoń Kościelna (dokładnie już nie pamięta) poprosiła o wodę i możliwość przenocowania w zabudowaniach. Gospodarze nie byli chętni do udzielenia pomocy "mamusia (Aleksandra) popatrzyła i powiedziała mamusiu nie poznajesz mnie to ja Olesia". Okazało się, że trafiła na dom gdzie zamieszkiwali rodzice Aleksandry. Jej matka (Aleksandry) "Wikcia (Wiktoria) albo Marianna" ciocia nie pamięta. Padają imiona wujek Adam (albo brat Aleksandry albo brat jej ojca), Jadwiga, Józefa, Henryka "ona to pijaczka była". Stanisław i Tadeusz "oni to sprzedali (dom rodzinny) i wyjechali gdzieś do Łap i Białegostoku. Tyle w skrócie opowieść cioci.
Z góry dziękuję za pomoc.
Aleksandra Antoniak z d. Mystkowska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Panasiuk_Radosław

Może to znasz, ale podaję Ci link do aktu urodzenia Józefa Antoniaka (nr 105)- na marginesie jest adnotacja, gdzie zawarł ślub z Aleksandrą Mystkowską. Jak znajdziesz ten akt ślubu- dowiesz się więcej.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1667&y=414
Baśka
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1667&y=414
Baśka
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
-
Panasiuk_Radosław

Dziękuję pięknie. Jeśli to będzie mój dziadek a wiele na to wskazuje to ten akt dostarczył mi ogromu informacji. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Radek
Radek