Salamończyk, Serzysko. Zabruzdy, Wola Poduchowa.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Post autor: ewaewa49 »

Witam,
Wdzięczna będę za informację o rodzinie Salamończyków z Zabruzd . Pradziadek mój Stanisław Salamończyk i prababcia Marianna (z domu Redzik )zmarli w Zabruzdach w 1921 roku osierocając siedmioro dzieci : Jana, Bronisławę, Bolesława, Karolinę, Helenę, Eugenię ( Genowefę ) i Józefa. Losy dzieci znam, natomiast na temat pradziadków nic nie mogę znaleźć.
Ta sama prośba o informację o rodzinie Serzysko z Woli Poduchowej. Tam urodził się mój dziadek Józef Serzysko ( 1.05.1912 r. ). O matce jego Weronice z domu Kaniewskiej też nie mam żadnych wiadomości.
Pozdrawiam.
Ewa W.
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sj_sj »

Cierpliwości :) Będzie wszystko w swoim czasie
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Dzięki za odzew . Jutro mam wolne także znajdę czas na to żeby poczytać wszystkie Twoje posty. Pozdrawiam serdecznie . Ewa .
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

W tej mojej rodzinie nazwisko Salamończyk ma wiele odmian. Pradziadek Stanisław nosił nazwisko Salamończyk, ale jego brat już był Salamon. Dzieci również były Salamończykami ale jeden z synów miał na nazwisko Salamoński a drugi Redzik ( nazwisko panieńskie prababci ). Z biegiem lat z części Salamończyków "zrobiły" się Salamoniki, Salomony i Salomoniki. Myślę, że to wina osób spisujących akty urodzenia. Ot zwykła literówka.
interpoll

Sympatyk

Post autor: interpoll »

Może to ślub "twoich" ?
Par. Zwola 1900 [16]
Stanisław Salamonik 23l. kawaler O: Tomasz M: Karolina Ducka
Marianna Redzik 21l. panna ur. Grudź par. Wilczyska O: Jakub M: Franciszka Królak (ślubu szukaj w par. Tuchowicz). Dodam jeszcze że jak będziesz szukać Redzików musisz uwzględnić że wcześniej nazywani byli Cieślik i zamieszkiwali dwie parafie, Wilczyska i Stanin.
Dużo informacji znajdziesz przez stronę
http://regestry.lubgens.eu/news.php

Co do nazwiska Serzysko to trzeba poczekać na publikację z par. Miastków Kościelny.
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Może to i oni.
Jestem w posiadaniu pamiętnika ciotki, jednej z córek Stanisława i Marianny - Heleny Salamończyk. Ciotka urodziła się w 1905 roku w Zabruzdach. Była trzecim z kolei dzieckiem. Niestety wszystko w tym pamiętniku jest napisane bardzo chaotycznie. W 1920 roku pradziadek Stanisław wrócił z wojny z moskalami, zachorował na nerki i po pół roku zmarł. Jego żona Marianna też zachorowała ( zapalenie płuc na oba boki ) i również zmarła. Ciotka pisze wyraźnie, że był to rok 1921.
Rodzina Salamończyków przebywała jakiś czas na Białorusi w Baranowicach. Tam urodziła się moja babcia Karolina ( w 1913 roku ). Kiedy wrócili znowu do Polski - nie wiem. W każdym bądź razie w 1921 mieszkali w Miastkowie.
Czytam ten pamiętnik co parę tygodni i cały czas coś nowego w nim znajduję.
Awatar użytkownika
Heleonora

Sympatyk

Post autor: Heleonora »

Ewo,

w rodzinie mojego męża pojawia się nazwisko Salamonik, jego dziadek urodził się w Zabruzdach właśnie. Napisałaś, że nazwisko ma wiele odmian. Może to rodzina? Pradziadek męża o tym nazwisku miał na imię Bolesław, urodził się najpóźniej w latach dwudziestych, choć być może wcześniej, bo jego dzieci urodziły się w latach czterdziestych. Bolesław ożenił się ze Stefanią.

Pozdrawiam,
Ewa
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

To chyba Ewo nie ten sam Bolesław. "Mój" urodził się w 1903 albo 1904 . Ożenił się z Janiną ( choć wszyscy mówili do niej Lila ). Miał syna Wojciecha. Wujka Bolka pamiętam jak przez mgłę.
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Re: Salamończyk, Serzysko. Zabruzdy, Wola Poduchowa.

interpoll pisze: Dużo informacji znajdziesz przez stronę
http://regestry.lubgens.eu/news.php
Dzięki za link. Rzeczywiście znalazłam dużo informacji. :D
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sj_sj »

W tym czasie rodziło się trzech Bolesławów

- w 1902 roku w Brzegach - syn Józefa i Katarzyny z Belków
- w 1903 roku w Brzegach - syn Piotra i Józefy z Wójcików
- w 1909 roku w Zabruzdach - syn Stanisława i Marianny z Redzików
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

"Mój" jest ten urodzony w Zabruzdach w 1909 roku. W pamiętniku ciotki jest trochę niejasności co do wieku dzieci. Wychodzi na to, że Bolek miał w 1921 roku 12 lat. I to by się zgadzało. We wspomnieniach z pogrzebu matki Marianny ( 1921 rok ) jest napisane, że Boluś miał 8 lat, przekreślone przez ciotkę, obok napisane 10 lat, też przekreślone i ołówkiem dopisane 12 lat. Natomiast Bronia miała 14 lat ( czyli urodziła się w 1907 ? ) i uczyła się w Warszawie "na krawcową". Dzieci po śmierci matki zostały zabrane przez rodzinę. I tak: Franciszka Redzik ( siostra Marianny ) zabrała do Warszawy Bolesława i Bronisławę. Stryj Julian Salomon ( Salamon ) zabrał Karolinę. Ciotka Helena razem z Genowefą i Józefem trafili na wieś do Zwoli do stryja "Janika" ( myślę, że chodzi o Jana ). Niestety stryj Janik nie był w stanie wyżywić dodatkowo trójki dzieci i dlatego oddał Józefa do sierocińca w Garwolinie (?). Z sierocińca zabrała go ciotka Jagnieszka która mieszkała w Garwolinie. Co stało się z Genowefą, czy została na wsi czy nie ? Nie wiem. Najstarszy z dzieci Jan Redzik służył już w wojsku w Warszawie.
Myślę, że wspomnienia ciotka spisała w latach czterdziestych ubiegłego wieku i nie wszystko dokładnie zostało w jej pamięci.
Awatar użytkownika
Heleonora

Sympatyk

Post autor: Heleonora »

Ewo, warto było spróbować. :)

Sebastianie,

czy mógłbyś powiedzieć skąd masz informacje dotyczące tych trzech Bolesławów?

Pozdrawiam,
Ewa
Pelagiusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pelagiusz »

Witam

Według moich danych: Stanisław Salamonik, syn Tomasza i Karoliny z Duckich, urodził się 6 V 1877 w Suchowoli.

Tomasz Salamonik i Karolina z Duckich wzięli ślub 31 I 1876 w kościele parafii Wilczyska. Tomasz urodził się 18 II 1851 w Suchowoli, a jego rodzicami byli: Roch Salamonik, syn Wincentego Salamonika i Jadwigi z Kotów, urodzony 9 VIII 1824 w Suchowoli, oraz Małgorzata Mika, urodzona około roku 1826 w Ryczyskach, córka Macieja Miki i Franciszki z Dadasów.

Ślub Rocha Salamonika i Małgorzaty z Mików odbył się 20 I 1845 w Zwoli Poduchownej.

Ojciec Rocha, Wincenty Salamonik, urodził się w Zwoli 16 VII 1791. Małżeństwo Wincentego i Jadwigi z Kotów zostało zawarte 7 II 1819 w Zwoli Poduchownej. Wincenty był synem Walentego Salamonika i Katarzyny, których ślub odbył się 8 II 1789 w Zwoli Poduchownej. Walenty Salamonik urodził się 4 II 1766 w Zwoli. Jego rodzicami byli Roch i Magdalena. Niestety, księgi chrztów parafii Zwola Poduchowna sięgają tylko roku 1765, zatem wcześniejsze pokolenia są nie do odtworzenia.

Wiadomo jednak, że Salamonikowie mieszkali w parafii Zwola Poduchowna już w połowie XVII wieku. 4 X 1657 roku, niedługo po katastrofalnym w skutkach dla całej okolicy najeździe wojsk księcia siedmiogrodzkiego Jerzego Rakoczego, w kościele parafii Wilczyska ochrzczono Jadwigę, córkę Pawła i Marianny Salamoników ze Zwoli.

Matka Stanisława Salamonika, Karolina z Duckich (9 X 1853 Gózdek - 10 XI 1926 Zwola), córka Wincentego (24 X 1818 Wilczyska - 1 XI 1874 Gózdek) i Franciszki z Muchów (11 II 1819 Wilczyska - 21 I 1885 Gózdek), była rodzoną siostrą mojego prapradziadka, Pawła Duckiego (18 I 1856 Gózdek - 20 XII 1910 tamże).

Poza Stanisławem, Tomasz i Karolina z Duckich Salamonikowie mieli też córkę Joannę (22 V 1885 Suchowola - 26 IX 1921 Dwornia), która w roku 1908 została drugą żoną innego z moich prapradziadków, Jakuba Tratkiewicza (4 VII 1853 Dwornia - 4 V 1930 tamże).

Pozdrawiam

Jacek Ducki
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Dzięki Ci Jacku za tak wyczerpujące informacje.
Cały czas zastanawia mnie jedna rzecz. Według starych ksiąg Stanisław nosił nazwisko Salamonik. Babcia moja Karolina, córka Stanisława miała panieński nazwisko Salamończyk. W akcie zgonu jest wyraźnie napisane, że jest córką Stanisława Salamończyka i Marianny zd. Redzik. Pięcioro dzieci Stanisława nosiło nazwisko Salamończyk, szóste Salamoński. Najstarszy syn natomiast Nazywał się Jan Redzik ( nazwisko panieńskie Marianny ). Teraz mogę sobie tylko gdybać czy był nieślubnym dzieckiem Stanisława, czy też miał innego ojca. Pozostaje mi chyba przejechać się w przyszłym tygodniu na cmentarz i pospisywać z grobów daty.
Pozdrawiam. Ewa Wydryszek.
interpoll

Sympatyk

Post autor: interpoll »

Całkiem prawdopodobne że Jan był panieńskim dzieckiem Marianny Redzik
Znalazłem akt chrztu z 1900 [134] Grudź par. Wilczyska. Podana jest tylko matka Marianna Redzik.
Na marginesie dopisany zostaje ojciec Stanisław.

https://szukajwarchiwach.pl/62/604/0/1/ ... eljGrlRrOQ

Dodatkowo możesz samodzielnie sprawdzić akta metrykalne z par. Miastków Kościelny:
chrzty 1898-1904
małżeństwa 1883-1906
zgony 1883-1900

https://szukajwarchiwach.pl/62/1431/0/1#tabJednostki

To samo się tyczy par. Zwola Paduchowa.
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”