Amerykański Czerwony Krzyż

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Post autor: Marsylka »

Taka sprawa...

Szukam danych o dwóch osobach z rodziny, które wyjechaly do USA. Jedna wrócila druga nie. Obie nie zyją. Szczepan Wodzińskiego i Franciszka Skoczylas z domu Malż. O Szczepanie wiem z listu przewozowego jego krewnego, ten krewny do niego pojechal w 1910. Tyle. Franciszka brala ślub z Albertem Skoczylasem w Palmer, Hampden, Massachusetts w 1919, w 1039 albo 1939 wrócila do Polski statkiem Batory. Tyle o niej. Wszelkie dostępne mi internetowe źródla wyschly. Potrzebuję danych z USA i pomyślalam, żeby napsać do Czerwonego Krzyża. Ma ktoś z nimjakieś doswiadczenie?

Ada z Wiśniewskich
Ostatnio zmieniony ndz 24 cze 2018, 10:14 przez Marsylka, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

https://familylinks.icrc.org/en/Pages/g ... ted+States
czyli kontakt przez PCK - z zaznaczeniem, że chodzi o migracje i prowadzenie sprawy w US przez amerykański?
https://familylinks.icrc.org/en/Pages/home.aspx
Every year, thousands of family members are separated by conflicts, disasters or migration.

polskie biuro poszukiwań "przy PCK" raczej uchodźcy, jeńcy (wojenni), ofiary wojen i katastrof, ale amerykański jak wyżej - odsyła na Mokotowską
sam jestem ciekaw czy na bezpośredni kontakt zareagują:)
chociaż kurcze na bazie Konwencji Genewskiej chyba wszystkie działają..genealogiczne poszukiwania migrantów niewojennych..nie wiem na jakiej podstawie mogliby
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

No wlaśnie, też sie zastanawiam, czy takie poszukiwania w ogóle wchodzą w grę... A jeszzce mamy teraz to RODO, a ja tak malo wiem.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale co RODO?
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Ono nie utrudni pytania o krewnych?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

poczytaj, nie siej paniki
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

ok;)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

problem w tym największy, że Czerwony Krzyż w zasadzie ma podstawy prawne oparte na Konwencji Genewskiej, czyli w przypadku łączenia(kontaktowania) rodzin państwa-strony uznały, że muszą pomagać, wspierać, utrzymywać organizacje, która działa na rzecz skontaktowania, wyjaśnienia losu osób poszkodowanych w konfliktach zbrojnych, więźniów (w pewnym zakresie), katastrofach, uchodźcach (w dość ścisłym rozumienie nie gazetowym kto jest uchodźcą)
tak mi się zdawało
stąd info ze strony podlinkowanej o "migracji" i mnie dziwi i otwiera pewne pole do interpretacji i nadziei
ale kierują do PCK, PCK raczej trzyma się sztywno - co robi , na czyją rzecz i po co. Genealogia nie wchodzi w zakres prac PCK:)
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

No trudno. Nie będę im w takim razie glowy zawracać:)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale dlaczego?
napisali "migracje" na webie to niech przynajmniej odpowiedzą (amerykański)
PCK nie pisze tak ogólnie, choć też nieprecyzyjnie do końca
http://pck.pl/co-robimy/biuro-informacji-i-poszukiwan
"prowadzenie tzw. poszukiwań humanitarnych w przypadkach, gdy najbliższa rodzina nagle utraciła kontakt z krewnym za granicą i mimo posiadania ostatniego adresu nie może go nawiązać, w tym poszukiwania osób, które w ostatnich latach wyjechały w celach zarobkowych za granicę (tzw. migranci ekonomiczni)

"w tym" tych którzy w ostatnich latach
czyli nie tylko tych migrantów , którzy w ostatnich latach, ale i innych

pisz!
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Dzięki:)
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Re: Amerykański Czerwony Krzyż

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Marsylka pisze:Taka sprawa...

Szukam danych o dwóch osobach z rodziny, które wyjechaly do USA. Jedna wrócila druga nie. Obie nie zyją. Szczepan Lampkowski i Franciszka Skoczylas z domu Malż. O Szczepanie wiem z listu przewozowego jego krewnego, ten krewny do niego pojechal w 1910. Tyle. Franciszka brala ślub z Alfredem Skoczylasem w Palmer, Hampden, Massachusetts w 1919, w 1039 albo 1939 wrócila do Polski statkiem Batory. Tyle o niej. Wszelkie dostępne mi internetowe źródla wyschly. Potrzebuję danych z USA i pomyślalam, żeby napsać do Czerwonego Krzyża. Ma ktoś z nimjakieś doswiadczenie?

Ada z Wiśniewskich
Witaj Ado ,

dane o Szczepanie i potomkach:

Stefan Lampkowski l.18 ,kawaler
New York Passenger Arrival Lists (Ellis Island), 1892-1924
birth:
1892
residence:
Grabinice, Russia
immigration:
18 luty 1910
Ellis Island, New York City, New York, United States
other:
Antoni Lampkowski-oj., Jozef Lampkowski-brat

Ślub:

Stephen Lampkowski lat.26
Michigan Marriages, 1868-1925
birth:
1894
Poland
marriage:
12 październik 1920
Temperance, Monroe, Michigan
father:
Tony Lampkowski
mother:
Mary Wodski
spouse:
Florence Operski ur.1900r.Michigan
other:
Walter Operski, Mary Dzubinski
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:N3BP-YM5

Steve Lampkowski
Head
United States Census, 1930
birth:
1895
Poland
residence:
1930
Toledo, Lucas, Ohio, United States
immigration:
1909
spouse:
Florence Lampkowski
children:
Harry Lampkowski 1922r., Dolores Lampkowski ur.1924

Steve Lampkowski
United States Social Security Death Index
birth:
29 wrzesień 1893
death:
24 kwiecień 1973
Toledo, Lucas, Ohio

Z karty rejest.wojskow.1942r.
STEVE LAMPKOWSKI ur.29 wrześ.1894r.Grabienice,Poland
zamieszk.553Spring Street,Lucas,Toledo ,Ohio
żona Florence
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1861144

Ślub syna
Harry E Lampkowski z Alice S Szymanski
Steve Lampkowski
mentioned in the record of Harry E Lampkowski and Alice S Szymanski
Name:
Steve Lampkowski
Sex:
Male
Wife:
Florence Oberski
Son:
Harry E Lampkowski
Other information in the record of Harry E Lampkowski and Alice S Szymanski
from Ohio, County Marriages

Name:
Harry E Lampkowski
Event Type:
Marriage
Event Date:
29 Jan 1944
Event Place:
Lucas, Ohio, United States
Birth Year (Estimated):
1923
Father's Name:
Steve Lampkowski
Mother's Name:
Florence Oberski
Spouse's Birth Year (Estimated):
1921

https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:2Q3Y-YXM

Nekrolog:
Tłumacz Google
Syn Harrego Lampkowskiego a wnuk Stefana

LAMPKOWSKI Raymond D. Raymond D. Lampkowski, 57 lat, z Temperance, MI zmarł w sobotę, 2 września 2006 r., W swoim domu. Pracował dla dywizji jeep Daimler Chrysler Corp przez 38 1/2 lat na emeryturze w czerwcu 2006 roku. Syn Harry'ego i Alice (Szymański) Lampkowski, urodził się 12 stycznia 1949 roku w Toledo. Ray był absolwentem Bedford High School z 1967 roku i był weteranem wojny w Wietnamie. Lubił grać w kręgle w katolickiej lidze Monroe County i polować na jelenia. Pełen zachwytu Ohio State Buckeye, Red Wings i Dale Earnhardt Fan, bardziej niż cokolwiek, co lubił jego rodzinę i odwiedzał ich zawsze. Był członkiem UAW Local # 12. Przetrwały jego siostry: Cathy (Marty) Keane, Ann Lampkowski, Linda (Dennis) Tubbs; bracia, Stan (Bonnie), Chuck (Carol), Mike (Gayle), Jeff (Jackie) Lampkowski i 16 kochanych siostrzenic i siostrzeńców oraz ich małżonków. Wizytacja odbędzie się we wtorek od 1 do 8 pm. w Bedford Funeral Chapel, 8300 Lewis Ave. Temperance, MI. Usługi pogrzebowe odbędą się w środę o godz. 10:00 w kaplicy, a następnie o Mszy Chrześcijańskiego Pogrzebu o godz. 10:30 w Naszej Pani z Mt. Kościół katolicki Karmel.
http://www.legacy.com/obituaries/toledo ... &fhid=6282

Płynął również do USA:

Antoni Lampkowski lat 19,kawaler
New York Passenger Arrival Lists (Ellis Island), 1892-1924
birth:
1891
residence:
Grabiniec, Russia
immigration:
16 maj 1910
Ellis Island, New York City, New York, United States
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Re: Amerykański Czerwony Krzyż

Niestety, Stefan to brat Józefa, nie Szczepan-wujek, i o nim wiem;) Daen z listy pasażerskiej Józefa:

Josef Lampkoski
Narodziny: Około 1891
Przybycie: 18 maj 1909
New York, New York, United States
Wyjazd: Bremen
Statek: Prinzess Alice
Ostatnie miejsce stałego pobytu: Grabinica (poprawny zapis to Grabienice, Mazowsze, Polska), Russia
Narodowość: Russia (Polak)
Stan cywilny: Kawaler/panna
Krewny w kraju pochodzenia: Antoni Lampkoski (Ojciec)
Krewny dołączający w USA: Cazepan Lampkoski (wujek)

O Antku też wiem. Ale dzięki:) Chyba, że jest bląd/ja cos pomylilam.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Owszem ,Józef płynie do wujka Szczepana ...
ale Lodzinskiego (tak jest wyraznie zapisane nazwisko na liście)
a czy płynie do Wodzińskiego ,to ty tylko możesz skojarzyć.

lp.13
https://www.libertyellisfoundation.org/ ... cGciOw==/1
2 str.listy
https://www.libertyellisfoundation.org/ ... cGciOw==/1

Imię Szczepan, jest najczęściej zapisywane ,jako Stephan/Steve.

Drugi Nekrolog
wnuk Stefana:
Charles "Chuck" Lee Lampkowski, lat 64, z Lambertville, MI zmarł 12 września 2015 r. W szpitalu w Toledo z powodu powikłań po udarze mózgu. Charles urodził się 10 grudnia 1950 r. W Toledo w stanie Ohio dla Harry'ego i Alice (Szymańskich) Lampkowskich. W 1968 roku ukończył Liceum Bedford, Karol kontynuował naukę w Monroe Community College podczas pracy dla Champion Spark Plug. Po studiach Charles jako kierownik fabryki Sharon Manufacturing, późniejszy stał się współwłaścicielem Sunshine Family Laundry Center w Toledo. Był na teraz zatrudniony przez TARTA. Charles zgłosił się na ochotnika do Towarzystwa Latarni Morskich w Toledo i na cmentarzu kawalerii, aby umieścić flagi na grobach weteranów na Dzień Pamięci. Był także silnym zwolennikiem Sparaliżowanych Weteranów Ameryki i przez ponad 30 lat.

Charles uwielbiał przebywać na dworze, dobre książki, jeździć na rowerze i na wakacjach, ale przede wszystkim kochał swoją żonę i rodzinę. Prawdziwy przykład rodziny, producentów bezinteresownie, aby zapewnić rodzinie, ale nigdy nie dotyczył, przez zwolnić i spędzić czas z tymi, którzy liczyli się najbardziej. Czy tylko o przeczytaniu "tylko raz jednej" ma na wózku w zaciągu U-Haul, uprawianie turnieju tenisowego ojca-córki czy po prostu noszenie ciężkiego bagażu, tata mógłbybyś mieć? lub "kochanie, możesz?" zawsze było "tak". Jego poparcie, kochający i szczodry duch wywarł wpływ na każdego, kto go znał.

Zostawia swoją ukochaną ze szkoły średniej i kochającą żonę 42 lata, Carol (Rutowski); jego ukochane córki, Cheryl (Carey) Lampkowski-Sowle i Christin (narzeczony, Damian Smith) Lampkowski; radość życia jego wnuczki, Warrena Lampkowskiego-Sowle; siostry, Cathy (Marty) Keane, Ann Lampkowski i Linda (Dennis) Tubbs; bracia, Stanley (Bonnie) Lampkowski, Michael (Gayle) Lampkowski i Jeff (Jackie) Lampkowski; wraz z wieloma siostrzenicami, bratankami, siostrzenicami i wspanialymi siostrami. Tytułowanie śmiercią jego ojca i jego bachora, Raymond Lampkowski.

Wszyscy są zaproszeni do świętowania życia w sobotę, 19 września 2015 r., Od południa do godziny 16.00. w Wildwood Preserve Metro Park Farmhouse, 4830 West Central Avenue, Toledo, OH 43615. Więcej informacji na temat noclegów w Toledo Port Lighthouse Society, c / o Maumee Bay Resort 1750 Park Rd. # 2, Oregon, OH 43616. Rodzina pragnie oddać współpracownik Charlesa w TARTA za bardzo szybko w szpitalu w szpitalu Toledo Neuro za ich współczującą i wykwalifikowaną opiekę.
Ostatnio zmieniony śr 20 cze 2018, 15:56 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

To Wodzińskiego. Tak mi sięw ydawalo, że coś mi się nie zgadza.Wybacz:) Teraz to w sumie nawet nie jestem pewna, czy może wlaśnie od poczatku wychodzilam od Lampkowskiego czy cos w trakcie mi się pomiieszalo...

Potomkowie Stefana - dzięki. Część mam, część nie. Pouzupelniem sobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”