Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Du_Das

Sympatyk

Re: Do Du_das

Post autor: Du_Das »

gz1411 pisze:Witam
Czytam te wszystkie posty nie tylko w tym temacie ale i w innych i dochodzę do wniosku , że co jakiś czas powstaje grupa tzw. „filozofów „ ( genealogia temat neutralny i na czasie, warto pochwalić się w gronie znajomych ), która by chciała aby wpisać nazwisko i żeby wyskoczyło drzewo genealogiczne co najmniej pięć pokoleń jak nie więcej, ze wszelkimi koligacjami, miejscami zamieszkania i datami urodzin, ślubów i zgonów.
Ja swoje drzewo tworze od 8 lat mam w nim dopiero 1500 osób ( trudności z dotarciem do aktów z obecnej Ukrainy ), a przy okazji przeglądania aktów staram się indeksować.
Z perspektywy czasu widzę jakie błędy popełniałem i popełniam przy odczytywaniu nazwisk ( zwłaszcza niemieckich a ostatnio porwałem się na łacinę ), widzę też błędy innych indeksujących kiedy „dziwnie” wpisują nazwiska moich przodków ale się cieszę , że ktoś zdobił zdjęcie , ktoś zrobił indeks , a ja mam jakiś punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań.
Chyba na tym polega genealogia aby szukać , dociekać , sprawdzać i w końcu trafić na wiadomość , że mój pra x 4 miał brata czy siostrę i tworzyć nową gałązkę drzewa.
Indeksuję w podziękowaniu dla wszystkich , którzy wkładają ogromny wkład pracy i poświęcają swój wolny czas na tworzeniu tej ogromnej bazy genealogicznej oraz tych którzy bezinteresownie zrobili zdjęcie grobu w Przemyślu, Warszawie lub innej miejscowości tak normalnie bezinteresownie po koleżeńsku .
Dlatego ci, którzy czerpiecie wiedze z tego co zrobili do tej pory inni dajcie coś od siebie , zróbcie kilka tysięcy indeksów - setki ksiąg są po polsku ( częste tłumaczenia nie znam rosyjskiego , łaciny ) i dopiero porozmawiajmy.
Pozdrawiam
Widzę, że odwraca się kota ogonem. Muru argumentu "nie zrobiłeś, nie masz głosu" nie przebiję.

Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

murem ban byłby
ale jak "wy.." to dodam "..j!" bo inaczej nie trafia chyba

ochłoń, przeproś, wróć
albo nie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Du_Das

Sympatyk

danisha pisze:"No tośmy se pogadali"
Lubię, gdy ktoś, coś wnosi nowego i jest chętny do zrobienia tego, co proponuje.
Ale wysyłać nas do sprzątania ulic,gdy tyle lat spędzamy na indeksowaniu,po to ,by innym ułatwić poszukiwania,to dla mnie mocno, mocno .....
Kim Ty jesteś by mi wyrzucać przynależność do 'Elyty" .Ton jakim się posługujesz, dla mnie jest nie do przyjęcia.
W zupełności określa Twoją osobę.
Czy ty rozumiesz sarkazm? Kredy próbuję zacząć merytoryczny wątek, to jest atak, bo jakżem śmiał. Trafiłem na hermetyczne środowisko stałych bywalców i niepotrzebnie w ogóle zaczynam dyskusję. Na przyszłość zapamiętam.

Michał
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Du_Das pisze:
Wojciechowska_Ewka pisze:Michale,
ale gdzież osobista wycieczka... Przecież indeksacja to rozrywka intelektualna, wypoczynek dla oczu i kręgosłupa, trening inteligencji i w ogóle to się sama robi... Zacznij np. od Inowrocławia XVIII w. łacina, albo od Mniszka XIX w. polski albo od ksiąg zaburzańskich polski, rosyjski do wyboru...
Spróbuj, nie obrażaj się, pokaż na co Ciebie stać.
Zresztą nie musisz indeksować, może robienie zdjęć będzie dla Ciebie zajęciem interesującym - tylko żeby były ostre i nieprześwietlone. Może obróbka plików zdjęć już zrobionych - łatwizna...
Najlepiej zacznij od teraz i pochwal się na forum tym co zrobiłeś. Obiecuję, że ocenimy obiektywnie i konstruktywnie bez osobistych wycieczek.
To od czego zaczynasz?
W końcu to nasze wspólne dzieło.
pozdrawiam
Ewa
To może ja zaproponuję wam sprzątanie ulic i będę tak samo merytoryczny jak wy. Gratuluję robienia panny lekkich obyczajów z logiki.

Michał
Mniszka z XIX w akurat zrobiłam w całości, więc się Michale, za niego nie bierz.
Proponuję za to, żebyś mi pomógł na Ukrainie.
Jest w miarę czytelnie, nazwiska nieodmienione i będziesz usatysfakcjonowany - paroch wdowom nazwisk po mężach nie pisał :D
Za to często pisał po ukraińsku, więc pogimnastykujesz intelekt, głowiąc się, jak to na polski przerobić.

Do sprzątania ulic to trzeba mieć krzepę. Ze mnie jest wątła kobita. Nie nadaję się :(
Pozdrawiam, Magdalena
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Skończcie, proszę, tę "dyskusję"

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Du_Das

Sympatyk

magda_lena pisze:Jest w miarę czytelnie, nazwiska nieodmienione i będziesz usatysfakcjonowany - paroch wdowom nazwisk po mężach nie pisał :D
Nie tego dotyczył wątek. Chodzi o indeksy niepełne, które dotyczą aktów zawierających nazwiska panieńskie w innej formie niż postawowa.
Natomiast forma odmieniona może być zamieszczone nawet w uwagach. Chodzi jedynie usystematyzowanie i przedstawienie w jednolitej formie (nie trzeba rezygnować z podstawowych form i mogą być dalej przedstawiane jako główny wariant).

Natomiast jako główny wariant proponuję nazwisko panieńskie, jeśli podano.
magda_lena pisze: Za to często pisał po ukraińsku, więc pogimnastykujesz intelekt, głowiąc się, jak to na polski przerobić.
Nie tego dotyczy wątek.

Michał
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Du_Das pisze: Nie tego dotyczył wątek.
Michał
Nie rozumiesz sarkazmu? :shock:

Przyjmij Michale do wiadomości, że indeksy niepełne są zwyczajnie stare, wykonane lata temu i tak się wtedy (często z konieczności, np. według skorowidza bo tylko ten był dostępny) pisało.
Obecnie wpisuje się w indeks wszystkie nazwiska wymienione w akcie (a więc panieńskie i po mężu) o ile są. Nie jest chyba problemem dla Ciebie zaglądnąć pod ikonkę 'i", bo jeśli jest to sugeruje, że zapisano też inną wersję nazwiska.
Nazwiska zapisuje się zawsze w mianowniku, a jeśli gdzieś są kfiatki typu z Kowalskich, to oczywisty błąd i możesz go zgłosić, przez formularz, do poprawki.

I nie ciągnij już, proszę, tego wątku :|
Pozdrawiam, Magdalena
Du_Das

Sympatyk

Rozumiem i dziękuję za odpowiedź. Wystarczyło wyjaśnić temat indeksów, zamiast atakować.

Michał
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Pomysł, żeby promień 15km był zmienną, powiedzmy nawet tylko 1-50km pojawił się już dawno, przy robieniu nowej geneteki i to nie tylko w mojej głowie.

Z tego co pamiętam jest to jakaś pozostałość i jest zaszyte w bazie jakie są odległości pomiędzy poszczególnymi parafiami. Przeliczane jest to raz na jakiś czas ręcznie, tak jak napisał Tomek. Trzeba by to całkowicie przepisać na nowo, łącznie z funkcjami w samej bazie danych. Przy okazji można wtedy usunąć całkowicie to ręczne przeliczanie - nie byłoby potrzebne gdyby przeliczanie następowało "na żywo".

Ja byłem za tym żeby technicznie nie dzielić bazy na tereny/województwa i parafie - tylko wystawić jako parametr - opcja zawężania. Gdyby podjąć prace optymalizacyjne i jednocześnie dla bezpieczeństwa zwiększyć nieco siłę serwera to byłyby możliwości wyszukiwania wszystkiego po całej Polsce, nie tylko województwie, promieniu 1-1000km i inne takie... :)

Z tego co pamiętam zostało to ograniczone dla tych wcześniejszych 15km i odsunięte na dalszy plan działania... Potem wynikły jakieś dziwne niesnaski i już tak zostało jak jest :)
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Pomysłów faktycznie było dużo. Funkcja przeliczania odległości jest odpalana przez Administratora w momencie gdy stwierdzi, że pora na aktualizację. Potrzebne jest to tylko wtedy gdy dodajemy lub modyfikujemy współrzędne parafii. Dzięki temu rozwiązaniu przybliżone parafie nie spowalniają w jakikolwiek sposób wyszukiwarki. Minusem jest jej ograniczenie do 15km. Rozmawialiśmy z Kamilem o rozszerzeniu do 5, 10... km itd. W trakcie wdrożenia postanowiliśmy ograniczyć ilość pracy na sam początek, co pozwoliło na ukończenie Geneteki w rozsądnym czasie.

Później wyszły te "niesnaski" jak to Kamil napisał. Miałem dużo pomysłów usprawniających zarządzanie wszystkimi portalami, które nie znalazły zrozumienia w Zarządzie PTG. Chciałem m.in. przeorganizować bazy - wszystkie indeksy z różnych baz PTG przenieść do Geneteki, połączyć wszystkie serwisy ze zdjęciami PTG w jeden i dla tych dwóch portali zrobić oddzielne panele do zarządzania. W ten sposób ograniczylibyśmy ilość oprogramowania potrzebnego do utrzymania, a w przyszłości zaczęłoby to znacznie plusować. Administratorzy wprowadzający indeksy korzystaliby z jednego, tego samego interfejsu dodając indeksy i nie byłoby tak dużych rozbieżności w jakości ich stanowisk pracy.

To wszystko są szczegóły mało ważne dla użytkowników, a niezmiernie ważne dla Administratorów. Niestety nie dane było nam tego skończyć. W związku z brakiem zgody na te usprawnienia postanowiłem wówczas zrezygnować z jakiejkolwiek pracy na rzecz PTG. Prawie skończony Nowy Portal PTG i forum też leży odłogiem na serwerach PTG i czeka na lepsze czasy. Po ostatnim walnym Zarząd pozostał prawie niezmieniony i nie oczekiwałbym tutaj cudów. Polityka pozostaje ta sama i szumne zakupy serwerów nic w tej kwestii nie zmienią. :)
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

tak, potwierdzam, uważam że zarząd nie ma prawa " przenieść" indeksów
indeksujący z wyższymi wymaganiami metryk mają prawo nie chcieć
chcą, to prześlą i do geneteki
a pomysł likwidacji bazy..zmniejsza wiarygodność, grzebie ją prawie
jak i pomysł na kopiowanie bez zgody, co było (i chyba nadal jest) akceptowane
i to nas różniło i będzie różniło: pomysł, że back office (ułatwienie IT) może być dużo wyżej niż dotrzymywanie słowa i zobowiązań organizacji, czyli klasyczne machanie psem przez ogon
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Lepiej utopić całą organizację przez swoje mrzonki. PTG nie stać i nigdy nie będzie stać na takie rozwiązania jakie ma NAC, tak samo jak nie będzie miało takiej rzeszy informatyków. Utrzymywanie tylu portali jednocześnie z podobnymi strukturalnie danymi jest pomyłką którą ciężko zrozumieć niewtajemniczonym. Jeden przykład padu PTG mieliśmy już pod koniec roku. Szumiałem od dłuższego czasu, że nie może tak być i prędzej czy później tak się stanie. Wasze szczęście, że znalazł się teraz Jarek i jego ekipa. PTG dzięki nim kupuje sobie kilka następnych lat... do czasu aż oni się wypalą widząc brak szansy na jakiekolwiek zmiany. Może wtedy pojawią się kolejni...

tak przy okazji.... PTG nie chce przenieść wszystkich swoich indeksów z kilku do jednej bazy a tymczasem co się stało z indeksami Deklaracji? Włodku, może powiesz mi kto je dostał i dlaczego? To jest dopiero złamanie wszelkich zasad!
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a co to ma do rzeczy?
budżet NAC?
Ty od zawsze traktowałeś metryki jako zbiór kopii ksiąg i tyle:)
nie byłeś jedyny
"podobnymi" (tu jest klucz do zrozumienia czym się różnią dane, które dają 99,95% pewności braku fałszywie negatywnych wyników, a dane 'jak jest to jest, jak nie ma to nie wiadomo)
IT to nie tylko kodowanie ale ciut więcej - INFORMACJA
ale ok, możemy się różnić

jak się uprzedzi: uwaga zawieszamy bo nie dajemy rady (ale jakoś kurcze dajemy nie ? prze indeksy w metryki pady były? serio to piszesz???) to i vacatio legis jakieś i uczciwość w tym
ogłoszenie: - nie chcemy najlepszych do tej pory metrykalnych indeksów, nie dajemy rady

tylko widzisz...ktoś jakiekoliwek zdjęcia (pomijam śladowe ilości) robił w ostatnicj paru latach w umowach PTG? albo choć wgrywał pozyskane?
to co? "nie dajemy rady" zamykamy sklepik i niech zostanie genetka z mnóstwem nieweryfikowanym linkowanych do płatnych lub zamkniętych baz
bez własnych kopii (bo też nie dajemy rady - ktos robił cokolwiek poza dobrym wrażeniem? przez ostatnie lata?
serio?
myśl szerzej - dlaczego PTG przetrwało, dlaczego to tutaj ludzie przychodzili, dlaczego decydowali się publikować tutaj (nie mówie dlaczego korzystają tylko dlaczego robili)
bo piękny portal? nowoczesne IT? bo wsparcie i wiarygodność

co do reszty (w tym deklaracja) - to pisałem kilak tygodni temu na wewnętzrnym - nie ma sporu
ale ja tam indeksów nie słałem, nie wiem nawet czy na pewno było to do "PTG" przesyłane (jak straty etc), czyli case ksiąg przekazanych do AGAD-u gdzie tu PTG?:) akcja genealogów owszem, zaistniała na łamach portalu PTG, ale bez nadzoru, odpowiedzialności etc
podobnie może być z kresowymi i wieloma innymi (KZM?:) -0 dostaliśmy od adminów nie od setek twórców, jak się zgodzą to ok, można wszystko

nie ja rozszerzyłem temat, oświetlam inaczej to co Ty napisałeś

a co do reszty - sam wiesz pełna zgoda między nami:) (i zostawmy w czym się zgadzamy, wątek nie o tym:)
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Włodku a czy ja coś mówiłem o zamykaniu? Kasowaniu? Mówiłem tylko o usprawnianiu, ujednolicaniu - to się nazywa optymalizacja. Jeśli coś jest niewydajne to się to optymalizuje i nie chodzi tylko o kod. Myśl szerzej Włodku - optymalizuje się też procesy! :)
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jak sie usuwa indeksy z projekty metryki to oznacza że projekt publikacji indeksów z kopiami staje się magazynem kopii bez indeksów
nie można ujednolicić bez strat indeksów o 99,95% pewności (prawie miliona chyba, kilkuset tysięcy na pewno) z (wówczas bodajze) 8 milionami indeksów "jest jak jest"
nie będę Cie przynudzał teorią informacji, ale to się nie da
podobnie kwestia ekspozycji indeksów z ksiąg ludności (a wówczas admine tegoż projektu był prezes:), tj ukrycia tego w zasadzie, podobnie jak zakombinować z kilkoma innymi rzeczami (nie piję do Ciebie) i zachować wiarygodność
teoria i praktyka organizacji takoż rzecze
i zamknąć ww tekstem "formuła się wyczerpuje":)))

ok, nie ma co tłem przywalać tematu wątku,

evergreen jest taki:

geneteka jest narzędziem, trzeba z narzędzi umieć korzystać, nie mieć pretensji że trudno śrubokrętem wbić gwóźdź..da sie, ale nie do tego służy
i czytać przed napisaniem pytania:)

P.S. Błędem było zastąpienie wątku do zgłaszania błędów formularzem zgłoszenia. Jest to niewątpliwe ułatwieniu dla adminów, ale usuwa element uświadomienia użytkowników o ograniczeniach narzędzia...no i wszystkich problemów nie rozwiązuje , nie wszystko w kategoriach się mieści, brak odpowiedzi na zgłoszenie jest mniej widoczny etc etc
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”