Idą Święta - Życzenia
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Pobłocka_Elżbieta

Re: Święta Bożego Narodzenia 2009
" W ten WIGILIJNY dzień zaśnieżony,
kiedy w kościele bija dzwony,
przyjmijcie życzenia pełne radości,
a w NOWYM ROKU
szczęścia ,zdrowia ,pomyślności ! "
Dla Wszystkich ,serdeczne życzenia z okazji ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA i Nadchodzącego Nowego Roku
przesyła
Ela
kiedy w kościele bija dzwony,
przyjmijcie życzenia pełne radości,
a w NOWYM ROKU
szczęścia ,zdrowia ,pomyślności ! "
Dla Wszystkich ,serdeczne życzenia z okazji ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA i Nadchodzącego Nowego Roku
przesyła
Ela
Pozdrawiam
Ela
Ela
____________________$$$
_____________________$$$$$
___________________$$$$$$
_________________$$$$$$$
_______________$$$$$$$$_$$$$$$$$$$
______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____________$$$$$$$$$$$$$$$
____________$$$$$$$$$$$$$
___________$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$
_________$$$$$$$$$
________$$$$$$$$
_______$$$$$$$
______$$$$$$
______$$$$$
______$$$$
______$$$$
______$$$_____$
$______$$___$$
__$$$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$____$
$_____$$$$
_______$$$
________$
Małą gwiazdkę przed świętami
Przyjmij proszę z życzeniami
Może spełni się marzenie
Białe Boże Narodzenie
Lub, gdy przyjdzie Ci ochota
Niech to będzie gwiazdka złota
Bo, gdy spada taka z nieba
Wtedy zawsze marzyc trzeba
No, a jeśli tak się zdarzy,
Że srebrzysta ci się marzy
Możesz także taką zdobyć
I choinkę nią ozdobić
Gwiazda, gwiazdce zamrugała
I choinka lśni już cała
Naszych marzeń jest spełnieniem
Bo jest piękna jak marzenie
A pomarzyć czasem trzeba
Każdy pragnie gwiazdki z nieba.
_____________________$$$$$
___________________$$$$$$
_________________$$$$$$$
_______________$$$$$$$$_$$$$$$$$$$
______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____________$$$$$$$$$$$$$$$
____________$$$$$$$$$$$$$
___________$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$
_________$$$$$$$$$
________$$$$$$$$
_______$$$$$$$
______$$$$$$
______$$$$$
______$$$$
______$$$$
______$$$_____$
$______$$___$$
__$$$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$____$
$_____$$$$
_______$$$
________$
Małą gwiazdkę przed świętami
Przyjmij proszę z życzeniami
Może spełni się marzenie
Białe Boże Narodzenie
Lub, gdy przyjdzie Ci ochota
Niech to będzie gwiazdka złota
Bo, gdy spada taka z nieba
Wtedy zawsze marzyc trzeba
No, a jeśli tak się zdarzy,
Że srebrzysta ci się marzy
Możesz także taką zdobyć
I choinkę nią ozdobić
Gwiazda, gwiazdce zamrugała
I choinka lśni już cała
Naszych marzeń jest spełnieniem
Bo jest piękna jak marzenie
A pomarzyć czasem trzeba
Każdy pragnie gwiazdki z nieba.
-
Wlodarczyk_Andrzej

http://www.speakingsanta.com/?tk=37jFKs0T <--------Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Genealogom!
- Dławichowski

- Kontakt:
Do nie podpisanego DORNFELDA!
Może na innych forach pisza takie same formułki swiateczne jak tutaj. Tyle tylko, że MY tutaj w dużej części znamy się osobiście. Należymy do towarzystw- spotykamy się na rocznicach GENPOLU (wiesz, co to jest Genpol?), na spływach kajakowych i wykładach okolicznościowych. Cieszymy się ogromnie, że i Ty trafiłeś do nas. Choć jeszcze bezimienny zapraszam Ciebie do Polskiego Towarzystwa Genealogicznego. Tymczasem zapraszam Ciebie do przeczytania poniższego tekstu. Zorientujesz się, dlaczego To akutrat święto, oraz Zaduszki są dla nas takie istotne:
Każdy kiedyś się rodzi i kiedyś umiera. Ale kiedy patrzę na nowonarodzone niemowlę, oprócz wzruszenia – jako genealog, widzę w nim spadkobiercę. Oto dziedzic dóbr duchowych i fizycznych przekazanych mu przez ojca i matkę. Rośnie korzystając z cech przekazanych mu przez szereg generacji przodków. Oni dawno już nie żyją i najczęściej nikt o nich nie pamięta chyba, że wpisali się do wielkich w dziejach historii narodu czy świata. Rośnie nieświadome tego, że żył będzie tak długo, jak była żywotność jego dziadów i pradziadów. No, chyba, że zginie w nieszczęśliwym wypadku lub z własnej winy. Rośnie bez wiedzy, że jego percepcje psychofizyczne ograniczone są nie tylko swoim doświadczeniem, ale doświadczeniem przodków przekazane mu w genach. Wkracza więc w okres dorosłości i sam wkrótce staje przodkiem dla kolejnych pokoleń.
Każdy sądzi mając i nieco racji, że sam jest kowalem własnego losu. Że dobrobyt i zdrowie zawdzięcza tylko sobie. Akurat. To tylko częściowa prawda. Najważniejsze cechy przyniósł na świat wraz ze swoim narodzeniem. Życie przemija, a ród trwa. Wzbogacone o swe doświadczenia cechy przekazuje swemu potomstwu i zgodnie z biblijnym określeniem w proch się zamienia. Zwycięstwo śmierci jest jednak pozorne. Zwycięża zawsze życie w następnych pokoleniach. Warto o tym pamiętać w okresie tak świątecznym. To dobry czas na chwilę zadumy nad sobą i przemijaniem. Warto spojrzeć wstecz od opisania fotografii rodzinnych. Warto uporządkować stare listy rodziców i dziadków. Ileż o sobie można się z nich dowiedzieć. Zauważymy, jak często w chwilach krytycznych zachowujemy się identycznie jak stryj czy dziadek. W długi, zimowy wieczór warto dziecku swemu opowiedzieć bajkę, którą opowiadał nam dziadek w czasach, kiedy wyłączano prąd o 21. Warto przekazać opowieści ciotki Frani o mezaliansie, czy wspomnienia wujka Heńka o powstaniu. Wracamy wtedy do słodkich lat dzieciństwa. O nie! Nie tylko! My wydobywamy dla następnych pokoleń pamięć o przodkach. Wskrzeszamy ich do „Życia”. Zapamięta tę opowieść syn czy córka, by po latach, przy jakiejś okazji przypomnieć sobie i opowiedzieć znowu swoim dzieciom czy wnukom. „Człowiek nie umiera, dopóty żyje w pamięci innych” powiedział kiedyś jakiś mędrzec.
„Jestem tym, kim jestem, dzięki swym przodkom i wszystkim ludziom których spotkałem. Bez nich byłbym nikim – z nimi mogę wszystko” przeczytałem kiedyś na okładce gazety.
I bez tamtych, i bez tych byłbym kimś innym.
„Co robisz w Boże narodzenie”? Głupie pytanie, pomyślałem w duchu. Jak to co? Spędzę je w gronie rodziny. Jak każdy – prawie.
W gronie… Jak się tak głębiej zastanowić, to grono jest kiścią składającą się z wielu takich samych owoców. Choć i dorodny, ale także i zgniły może się zdarzyć.
Ale jakie to trafne porównanie do rodziny. Powinno się mówić nie o Drzewie genealogicznym, a kiści, albo właśnie gronie rodzinnym. Wszak jakże jesteśmy do siebie podobni, łączy nas ta sama historia, tradycja, system wartości, no i te geny o których tak zawsze głośno.
Zanim zabłyśnie pierwsza gwiazdka, znów się wszyscy spotkamy. Dziadkowie, rodzice, dzieci wnuki, może będzie wujek, ciotka siostrzenica i bratanek. Siądziemy przy ogromniastym stole zastawionym specjałami, by w blasku bombek i zapachu choinki dzielić się z najbliższymi opłatkiem. Życzyć im wszystkim samych boskich dobrodziejstw.
Przecież pusty talerz, chybocący na obrusie to wyraz naszej miłości do bliźniego, a co dopiero do rodziny. Myślę, że tak naprawdę nie jest przeznaczony dla bezdomnego, tylko dla tego, który jeszcze nie tak dawno był z nami i tak szybko odszedł. Nie ma jego, nie ma ulubionej ciotki. Nie ma całych pokoleń pradziadków i przodków, których nie znałem. W moim domu, to dla nich właśnie jest ten pusty talerz. Także dla tych bliskich, którzy są daleko od nas i także dla tych, o których istnieniu nie mamy zielonego pojęcia. Nie zapominamy i o tych, z którymi nie mamy kontaktu. Bo się obrazili, bo swada o miedzę, bo bardzo bogaci a jakby o nas zapomnieli.
Dzięki temu pustemu talerzowi zaczynam zdawać sobie sprawę, jak wielką wagę mają dla mnie oni wszyscy. Ci, którzy umarli i ci których nie znam, a są moja rodziną.
Jaki wpływ mają na mnie? Co im zawdzięczam? Dlaczego coś robię tak a nie inaczej?
Jestem niepowtarzalny. Jedyny w swoim rodzaju. Dzięki nim.
Ale przecież, we wszystkich winogronach tej samej kiści płynie ten sam sok… Sok-gen byśmy dziś powiedzieli Sok w którym zaklęte jest moje zachowanie. W słowach i zdaniach zyskuje formę rodzinnego skryptu – przesłania. Każda rodzina ma przecież swoje mity przekazywane z pokolenia na pokolenie. Także tytuły.
W czasach komunistycznych ( a to aż 40 lat) źle były widziane nie tylko one. Także religia. Starano się „wykorzenić” pamięć o przodkach. W Rosji im się udało. U nas nastąpił renesans:
1. Powstały nowe towarzystwa i wydawnicta
2. Tworzą się indeksy: Poznań projekt; genealodzy.pl; przodek.pl
3. Współpracujemy z kościołem.
4. Powstały nowe Programy komputerowe.
5. Powstała Genealogia interaktywna.
Przy okazjii WSZYSTKIEGO NAJ-NAJ 2010 życzy:
Krzycho z Koszalina „
Może na innych forach pisza takie same formułki swiateczne jak tutaj. Tyle tylko, że MY tutaj w dużej części znamy się osobiście. Należymy do towarzystw- spotykamy się na rocznicach GENPOLU (wiesz, co to jest Genpol?), na spływach kajakowych i wykładach okolicznościowych. Cieszymy się ogromnie, że i Ty trafiłeś do nas. Choć jeszcze bezimienny zapraszam Ciebie do Polskiego Towarzystwa Genealogicznego. Tymczasem zapraszam Ciebie do przeczytania poniższego tekstu. Zorientujesz się, dlaczego To akutrat święto, oraz Zaduszki są dla nas takie istotne:
Każdy kiedyś się rodzi i kiedyś umiera. Ale kiedy patrzę na nowonarodzone niemowlę, oprócz wzruszenia – jako genealog, widzę w nim spadkobiercę. Oto dziedzic dóbr duchowych i fizycznych przekazanych mu przez ojca i matkę. Rośnie korzystając z cech przekazanych mu przez szereg generacji przodków. Oni dawno już nie żyją i najczęściej nikt o nich nie pamięta chyba, że wpisali się do wielkich w dziejach historii narodu czy świata. Rośnie nieświadome tego, że żył będzie tak długo, jak była żywotność jego dziadów i pradziadów. No, chyba, że zginie w nieszczęśliwym wypadku lub z własnej winy. Rośnie bez wiedzy, że jego percepcje psychofizyczne ograniczone są nie tylko swoim doświadczeniem, ale doświadczeniem przodków przekazane mu w genach. Wkracza więc w okres dorosłości i sam wkrótce staje przodkiem dla kolejnych pokoleń.
Każdy sądzi mając i nieco racji, że sam jest kowalem własnego losu. Że dobrobyt i zdrowie zawdzięcza tylko sobie. Akurat. To tylko częściowa prawda. Najważniejsze cechy przyniósł na świat wraz ze swoim narodzeniem. Życie przemija, a ród trwa. Wzbogacone o swe doświadczenia cechy przekazuje swemu potomstwu i zgodnie z biblijnym określeniem w proch się zamienia. Zwycięstwo śmierci jest jednak pozorne. Zwycięża zawsze życie w następnych pokoleniach. Warto o tym pamiętać w okresie tak świątecznym. To dobry czas na chwilę zadumy nad sobą i przemijaniem. Warto spojrzeć wstecz od opisania fotografii rodzinnych. Warto uporządkować stare listy rodziców i dziadków. Ileż o sobie można się z nich dowiedzieć. Zauważymy, jak często w chwilach krytycznych zachowujemy się identycznie jak stryj czy dziadek. W długi, zimowy wieczór warto dziecku swemu opowiedzieć bajkę, którą opowiadał nam dziadek w czasach, kiedy wyłączano prąd o 21. Warto przekazać opowieści ciotki Frani o mezaliansie, czy wspomnienia wujka Heńka o powstaniu. Wracamy wtedy do słodkich lat dzieciństwa. O nie! Nie tylko! My wydobywamy dla następnych pokoleń pamięć o przodkach. Wskrzeszamy ich do „Życia”. Zapamięta tę opowieść syn czy córka, by po latach, przy jakiejś okazji przypomnieć sobie i opowiedzieć znowu swoim dzieciom czy wnukom. „Człowiek nie umiera, dopóty żyje w pamięci innych” powiedział kiedyś jakiś mędrzec.
„Jestem tym, kim jestem, dzięki swym przodkom i wszystkim ludziom których spotkałem. Bez nich byłbym nikim – z nimi mogę wszystko” przeczytałem kiedyś na okładce gazety.
I bez tamtych, i bez tych byłbym kimś innym.
„Co robisz w Boże narodzenie”? Głupie pytanie, pomyślałem w duchu. Jak to co? Spędzę je w gronie rodziny. Jak każdy – prawie.
W gronie… Jak się tak głębiej zastanowić, to grono jest kiścią składającą się z wielu takich samych owoców. Choć i dorodny, ale także i zgniły może się zdarzyć.
Ale jakie to trafne porównanie do rodziny. Powinno się mówić nie o Drzewie genealogicznym, a kiści, albo właśnie gronie rodzinnym. Wszak jakże jesteśmy do siebie podobni, łączy nas ta sama historia, tradycja, system wartości, no i te geny o których tak zawsze głośno.
Zanim zabłyśnie pierwsza gwiazdka, znów się wszyscy spotkamy. Dziadkowie, rodzice, dzieci wnuki, może będzie wujek, ciotka siostrzenica i bratanek. Siądziemy przy ogromniastym stole zastawionym specjałami, by w blasku bombek i zapachu choinki dzielić się z najbliższymi opłatkiem. Życzyć im wszystkim samych boskich dobrodziejstw.
Przecież pusty talerz, chybocący na obrusie to wyraz naszej miłości do bliźniego, a co dopiero do rodziny. Myślę, że tak naprawdę nie jest przeznaczony dla bezdomnego, tylko dla tego, który jeszcze nie tak dawno był z nami i tak szybko odszedł. Nie ma jego, nie ma ulubionej ciotki. Nie ma całych pokoleń pradziadków i przodków, których nie znałem. W moim domu, to dla nich właśnie jest ten pusty talerz. Także dla tych bliskich, którzy są daleko od nas i także dla tych, o których istnieniu nie mamy zielonego pojęcia. Nie zapominamy i o tych, z którymi nie mamy kontaktu. Bo się obrazili, bo swada o miedzę, bo bardzo bogaci a jakby o nas zapomnieli.
Dzięki temu pustemu talerzowi zaczynam zdawać sobie sprawę, jak wielką wagę mają dla mnie oni wszyscy. Ci, którzy umarli i ci których nie znam, a są moja rodziną.
Jaki wpływ mają na mnie? Co im zawdzięczam? Dlaczego coś robię tak a nie inaczej?
Jestem niepowtarzalny. Jedyny w swoim rodzaju. Dzięki nim.
Ale przecież, we wszystkich winogronach tej samej kiści płynie ten sam sok… Sok-gen byśmy dziś powiedzieli Sok w którym zaklęte jest moje zachowanie. W słowach i zdaniach zyskuje formę rodzinnego skryptu – przesłania. Każda rodzina ma przecież swoje mity przekazywane z pokolenia na pokolenie. Także tytuły.
W czasach komunistycznych ( a to aż 40 lat) źle były widziane nie tylko one. Także religia. Starano się „wykorzenić” pamięć o przodkach. W Rosji im się udało. U nas nastąpił renesans:
1. Powstały nowe towarzystwa i wydawnicta
2. Tworzą się indeksy: Poznań projekt; genealodzy.pl; przodek.pl
3. Współpracujemy z kościołem.
4. Powstały nowe Programy komputerowe.
5. Powstała Genealogia interaktywna.
Przy okazjii WSZYSTKIEGO NAJ-NAJ 2010 życzy:
Krzycho z Koszalina „
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
- Brzezicka_Ilona

Nowy Rok 2010 - życzenia
♥══★══●WITAM
●═★══♥ W OSTATNIM
♥══★══● DNIU
●═★══♥ 2009 ROKU
═══★════★════★═
✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰
Kiedy Nowy Rok nadchodzi kieliszeczek nie zaszkodzi.
Kufel piwa to za mało, litr szampana by się zdało.
Trzeba opić wszystkie troski by następny
ROK był BOSKI!
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!
____________$$$$
____________$__$
____________$__$
____________$__$
___________$___$
__________$_____$
_________$_______$
________$_________$
_______$___________$
______$_____________$
______$_____________$
______$_____________$
______$_____________$
______$_____________$
___$$$$$$$$$________$
__$_________$_______$
_$___________$______$
$_______~~_~~_$$$$$$$$$$$
$____~~_~~~~~~$________.$
_$__~~~_~~_~~$___~~__~~_$
__$__~_~~_~~.$_____.~~~~~_$
___$_~~~~~~$_$___~~~~~.~~$
____$$$$$$$$$_$__~~.~~_~~~$
________$$_____$_~~.~_~~~$
________$$______$$$$$$$$$
________$$__________$$
________$$__________$$
________$$__________$$
________$$__________$$
_______$$$$$________$$
_____$$$$$$$$_______$$
__________________$$$$$$
Pragnę złożyć życzenia: szczęścia,
dobrego zdrowia, powodzenia,
oby troski życia zaginęły w mroku,
podczas nadchodzącego Nowego Roku!
Niech Nowy Rok pozbawiony będzie przykrości,
a składa się z sukcesów i samych radości !!!
●═★══♥ W OSTATNIM
♥══★══● DNIU
●═★══♥ 2009 ROKU
═══★════★════★═
✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰
Kiedy Nowy Rok nadchodzi kieliszeczek nie zaszkodzi.
Kufel piwa to za mało, litr szampana by się zdało.
Trzeba opić wszystkie troski by następny
ROK był BOSKI!
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!
____________$$$$
____________$__$
____________$__$
____________$__$
___________$___$
__________$_____$
_________$_______$
________$_________$
_______$___________$
______$_____________$
______$_____________$
______$_____________$
______$_____________$
______$_____________$
___$$$$$$$$$________$
__$_________$_______$
_$___________$______$
$_______~~_~~_$$$$$$$$$$$
$____~~_~~~~~~$________.$
_$__~~~_~~_~~$___~~__~~_$
__$__~_~~_~~.$_____.~~~~~_$
___$_~~~~~~$_$___~~~~~.~~$
____$$$$$$$$$_$__~~.~~_~~~$
________$$_____$_~~.~_~~~$
________$$______$$$$$$$$$
________$$__________$$
________$$__________$$
________$$__________$$
________$$__________$$
_______$$$$$________$$
_____$$$$$$$$_______$$
__________________$$$$$$
Pragnę złożyć życzenia: szczęścia,
dobrego zdrowia, powodzenia,
oby troski życia zaginęły w mroku,
podczas nadchodzącego Nowego Roku!
Niech Nowy Rok pozbawiony będzie przykrości,
a składa się z sukcesów i samych radości !!!
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
Nowy Rok 2010 - życzenia
Pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
-
Barbara_Kubcka

Nowy Rok 2010 - życzenia
Jeszcze chwila, jeden krok i wejdziemy w Nowy Rok,
Niech się życie z górki toczy,
Niechaj wiatr nie wieje w oczy,
Spełnienia marzeń,
oraz wielu genealogicznych wrażeń
życzy Barbara Kubacka
Niech się życie z górki toczy,
Niechaj wiatr nie wieje w oczy,
Spełnienia marzeń,
oraz wielu genealogicznych wrażeń
życzy Barbara Kubacka
Barbara Kubacka
- cichocka.karolak

Nowy Rok 2010 - życzenia
NOWY ROK CYFRĘ ZMIENIA,WSZYSCY,WSZYSTKIM ŚLĄ ŻYCZENIA.PRZY TEJ PIĘKNEJ SPOSOBNOŚCI I JA ŻYCZĘ WAM RADOŚCI,ABY WSZYSTKIM SIĘ DARZYŁO, Z ROKU NA ROK LEPIEJ BYŁO.
Nowy Rok 2010 - życzenia
Nam, genealogom, już się nie odmieni:
Patrzmy raźno w przyszłość, w przeszłość zapatrzeni...!
I nostalgiczna tuba:
http://www.youtube.com/watch?v=SLxrrE6wC5I
Wszystkiego najlepszego dla Dziewczyn i Chłopaków - tomek
Patrzmy raźno w przyszłość, w przeszłość zapatrzeni...!
I nostalgiczna tuba:
http://www.youtube.com/watch?v=SLxrrE6wC5I
Wszystkiego najlepszego dla Dziewczyn i Chłopaków - tomek
-
augusta_felicitas

01.01.2010 !!!
Administratorom dziekuje za mile zyczenia noworoczne,
byly one szczere i trafne, przyjelam je b.osobiscie !
Dosiego Roku takze dla innych "forumowiczow".
Uklony. a.-f.
byly one szczere i trafne, przyjelam je b.osobiscie !
Dosiego Roku takze dla innych "forumowiczow".
Uklony. a.-f.
01.01.2010 !!!
Należy uszanować światopogląd i tradycję innych.Dornfeld pisze:Jak dla mnie tego typu posty , to zwykłe zaśmiecanie forum. Marek
A, tym bardziej Administratorów, którzy wkładają tyle wysiłku w to dzieło.
Jak widzisz poparcie dla swojego rozumowania, masz praktycznie zerowe.
Pasik Krzysztof
Ostatnio zmieniony pt 01 sty 2010, 12:38 przez Krzyś, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dorota_Dąbrowska

Nowy Rok 2010 - życzenia
Mario,Jacku -podpisuję się pod postem Augusty i Krzysia.
Dorota
Dorota
-
paw.adamowiczpiotr
Święta Bożego Narodzenia 2010
BOŻE NARODZENIE 2010
Zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia ,
wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2011,
sukcesów w odkrywaniu historii swoich przodków,
wszystkim Koleżankom i Kolegom Genealogom,
Sympatykom PTG i Administracji Portalu
życzy
Paweł Piotr Adamowicz
- cichocka.karolak

- Ewa_Szczodruch

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym 2011 roku członkom i sympatykom PTG, ‘szeregowym’ użytkownikom forum i jego administracji (Marii i Jackowi). Niech Wam się wiedzie w życiu prywatnym, zawodowym, a przede wszystkim w genealogii!
Ewa z Rodziną
Ewa z Rodziną
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch