Krzyżyk przy urodzeniu w metryce.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Szmigiel_Mateusz

Sympatyk

Post autor: Szmigiel_Mateusz »

Witam

Co oznacza sam krzyżyk przy imieniu w metryce urodzin?
Jeżeli jest z datą to rozumiem że chodzi o datę śmierci, a jeżeli jest sam krzyż oznacza to że dziecko zmarło przy porodzie?

Dziękuję za pomon
Grzegorz_Polak

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_Polak »

Możesz podać przykład (link)? Według mnie jesli dziecko zmarło przy porodzie to by to bylo wyraźnie napisane. Pewnie ktoś, kto sporzadzal spis (na koniec ksiegi na przyklad) oznaczał sobie już wpisane osoby. Ale może ktos ma jeszcze inne pomysły :-)
Grzegorz
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

myślę że jest to często jednak zaznaczenie że osoba którego metryka dotyczyła zmarła. często spotykałem również krzyżyk np. przy rodzicach nowożeńców co oznaczało że dany rodzic w czasie ślubu już nie żył,

no ale tradycyjnie nie ma reguły i musisz analizować konkretnego księdza co miał na myśli
Andrzej75

Sympatyk

Re: Krzyżyk przy urodzeniu w metryce.

Post autor: Andrzej75 »

Szmigiel_Mateusz pisze:Co oznacza sam krzyżyk przy imieniu w metryce urodzin?
Dobrze byłoby napisać coś więcej: o metryki z jakiego zaboru chodzi?
W Galicji, w łacińskich metrykach czasami dopisywano krzyżyki w akcie chrztu, kiedy dana osoba zmarła. Czasem podawano datę, a czasem nie. Na pewno brak daty nie jest równoznaczny z tym, że dziecko zmarło przy porodzie.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Szmigiel_Mateusz

Sympatyk

Post autor: Szmigiel_Mateusz »

Chodzi o metryki łacińskie, w tym wypadku akurat dokładnie z terenu powiatu Tłumacz, woj. Stanisławowskie.

Najprostszy przykład tutaj

http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/30 ... 9_0043.htm

Przy poniektórych "x" są daty, gdzie nie gdzie sam krzyżyk, aczkolwiek zdarzały się dodatkowe podpisy po łacinie i śmierci przy porodzie.

Idąc jednak dalej zauważyłem co raz to większą tendencję do zaznaczania przez księży "x", dlatego wydaje mi się że były one dodawane później i chodzi o śmierć naturalną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”