Dzień dobry,
wróciłam po pewnym czasie do badań genealogicznych i zajrzałam na Family Search. Odkryłam, ze przy interesujących mnie mikrofilmach pojawiły się nowe ikonki, np. taki aparat z kluczykiem. Interesujące mnie parafie znajdują się w małopolsce, w archiwum diecezjalnym Tarnowa. Pamiętam, ze skany z Tarnowa nie są dostępne w internecie. Znalazłam również informację, że można przeglądać skany z kluczykiem w Centrum Historii Rodziny, np. we Wrocławiu. Czy ktoś mógłby mi potwierdzić, że interesujące mnie skany będę mogła przeglądać w CHRze na komputerze? W załączniku przykładowe skany z numerami mikrofilmów, które mnie interesują. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Jeśli pytanie jest w złym dziale to proszę o przeniesienie.
https://ibb.co/efH5bd
Pozdrawiam
Justyna
Powrót do poszukiwań
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Jest tak jak napisałaś. Jeśli chodzi o centrum we Wrocławiu to możesz skany z kluczykiem przeglądać na ich komputerach lub też na własnym laptopie logując się do ich rutera. Na poniższej stronie znajdziesz potrzebne informacje:Czy ktoś mógłby mi potwierdzić, że interesujące mnie skany będę mogła przeglądać w CHRze na komputerze?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
Przy okazji: Symbol lupy w katalogu mormońskim oznacza że dany mikrofilm został zindeksowany przez FS. Indeks możesz przeszukiwać u siebie w domu. Wystarczy kliknąć na symbol lupy. Jednak jak dla mnie nie jest to dosyć intuicyjny, korzystałem z tego dość sporadycznie [interesujące mnie mikrofilmy FS nie indeksowała].
Mikrofilmy w formie rolki filmowej są praktycznie niedostępne.
Pozdrawiam,
Roman
Dziękuję za odpowiedź Romanie.
Z tymi indeksami to mam problem bo chyba nie były robione przez Polaków i ciężko mi znaleźć interesujące mnie nazwiska. Zwłaszcza, że w drzewie mam sporo 'polskich' znaków i np. zamiast Kułaga muszę szukać 'Kutaga' albo jeszcze jakieś inne kombinacje
Teraz wiem, ze mogę się wybrać do Wrocławia i może coś uda się ruszyć z poszukiwaniami znów.
A jeszcze takie jedno pytanie. Czy te skany można w jakiś sposób zapisywać jeśli przyjadę ze swoim laptopem?
Pozdrawiam,
Justyna
Z tymi indeksami to mam problem bo chyba nie były robione przez Polaków i ciężko mi znaleźć interesujące mnie nazwiska. Zwłaszcza, że w drzewie mam sporo 'polskich' znaków i np. zamiast Kułaga muszę szukać 'Kutaga' albo jeszcze jakieś inne kombinacje
Teraz wiem, ze mogę się wybrać do Wrocławia i może coś uda się ruszyć z poszukiwaniami znów.
A jeszcze takie jedno pytanie. Czy te skany można w jakiś sposób zapisywać jeśli przyjadę ze swoim laptopem?
Pozdrawiam,
Justyna
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Skany można pobrać. Nie dotyczy to tylko skanów z filmów wykonanych w archiwum we Lwowie. Lwowskie skany "pobieramy" na zasadzie zrzutów z ekranu. Żeby przeglądać skany po wejściu na stronę FS musisz się zalogować na własne [bezpłatne] konto.A jeszcze takie jedno pytanie. Czy te skany można w jakiś sposób zapisywać jeśli przyjadę ze swoim laptopem?
Nie będziesz w stanie pobrać całych filmów - przy częstym pobieraniu serwer FS blokuje dalsze pobieranie. Pobieranie jest też możliwe na komputerach w centrum. Wówczas po zakończeniu pracy przenosimy skany na własny nośnik pamięci.
Pozdrawiam,
Roman