Marynicz, Młodawski i inni - poszukuję nazwisk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Re: Marynicz, Młodawski i inni - poszukuję nazwisk

Post autor: elżbieta »

Witam
Jeśli chodzi o Zygarlickich to część rodu pisze się przez "y" a część przez "e". Błąd urzędników.
Pochodzą z Narola, Podemszczyzny, Lubaczowa, Horyńca i okolic.
Z tego wynika że jesteś spokrewniony z rodziną mego męża.
Pozdrawiam
Elżbieta Zegarlicka
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witam,
czy mogłaby Pani napisać o męża Zygarlickich? Tak mniej więcej z połowy XIX wieku, bo fajnie byłoby dodać siebie nawzajem do drzew :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Witam
Marcinie piszę tu ponieważ nie wiem czy otrzymałes odemnie wiadomośc na priv.
Interesuje mnie czy masz w swoim drzewie wyżej wspomnianą parę Bartłomieja i Elżbietę /z Sykułów /Młodawskich , pytam ponieważ min. z aktu ślubu ich córki wynika że ur. się w parafii Odrowąż ok roku 1800-1801/metryki U niestety jeszcze nie odnalazłam/, pozatym Bartłomiej był profesji szewskiej / jak większosć tamtejszych Młodawskich/ oraz natrafiłam w rejestrze chrztów z tej parafii z 1801r na Bartłomieja Młodawskiego jako Chrzestnego.
Drugie pytanie dotyczy akt XVIII w z tej parafii - o ile dobrze pamiętam kiedys były dostępne on-line /chyba w genbazie/ czy orientujesz się może czy nadal gdzieś można w sieci na nie trafić - czy też tylko w parafii ??
Serdecznie pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Olaola1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Olaola1 »

Podepnę się pod nazwisko Młodawski.
Cała moja rodzina wywodzi się od Stanisława Młodawskiego i Jadwigi Wasiak urodzeni przed 1858 roku ale dat dokładnych nie mam.
Niestety jedyne dane na jego temat to fakt iż byli rodzicami Józefa Młodawskiego, męża Antoniny z domu Łachowska. Józef urodził się co prawda w Zbożennej ale to raptem 40 km od Odrowąża więc możliwe że jest jakiś związek.
Zresztą kolejne dzieci już rodziły się w Radestowie gm Borkowice więc jeszcze bliżej.
Dzieci :
Józef Młodawski
Franciszek Młodawski
Michał Młodawski
Józefa Świercz ( Młodawska)
Marianna Pałczyńska (Młodawska)
Katarzyna Banasik (Młodawska)
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Nazwisko Młodawski z par.Odrowąż występuje w moim drzewie.
Zaczyna się od: Józef Młodawski ur.Luta-1811r. s.Macieja i Barbary
i Ewa zd.Jedynak ur.Mokra-1809 c.Stanisław i Agnieszka.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Czy masz akt ślubu Stanisława Młodawskiego i Jadwigi Wasiak?
Pasujący wiekiem Stanisław Młodawski urodził się w 1837r w Ruszkowicach. W Borkowicach się nie żenił, do 1865.
Natomiast w tym roku rzeczywiście rodzi się Franciszek, syn Stanisława i Jadwigi Wasiak.
Nazwisko Wasiak występuje w okolicy, także w wersji Wąsik.
Bez ślubu nic jednak nie zrobisz.

PS, moi bezpośredni przodkowie to Młodawscy z par. Borkowice, ale pochodzący od Bartłomieja, szewca z par. Odrowąż. Nie ma (przynajmniej na dzień dzisiejszy) powiązania z rodziną w/w Stanisława.
Pozdrawiam, Magdalena
kronerhalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kronerhalina »

W 1898 r w Suchedniowie wychodzi za mąż Józefa Młodawska c.Mikołaja i Rozalii Banaś - może komuś się przyda. Pozdrawiam Halina
Olaola1

Sympatyk
Nowicjusz

magda_lena pisze:Czy masz akt ślubu Stanisława Młodawskiego i Jadwigi Wasiak?
Pasujący wiekiem Stanisław Młodawski urodził się w 1837r w Ruszkowicach. W Borkowicach się nie żenił, do 1865.
Natomiast w tym roku rzeczywiście rodzi się Franciszek, syn Stanisława i Jadwigi Wasiak.
Nazwisko Wasiak występuje w okolicy, także w wersji Wąsik.
Bez ślubu nic jednak nie zrobisz.

PS, moi bezpośredni przodkowie to Młodawscy z par. Borkowice, ale pochodzący od Bartłomieja, szewca z par. Odrowąż. Nie ma (przynajmniej na dzień dzisiejszy) powiązania z rodziną w/w Stanisława.
Niestety nie mam żadnych ich aktów ( póki co) dane miałam z parafii w Sołku gdzie w Trzebinie zmarła ich wnuczka Helena Starnawska ( Pałczyńska) Córka Marjanny Pałczyńskiej (Młodawskiej) Niestety w wyniku awarii komputera straciłam wiele aktów :( A nie mam czasu aby je ogarnąć od nowa. Natomiast faktem jest iż na temat Stanisława Młodawskiego w okolicznych Zbożennej i Radestowej parafii nic nie mogę znaleźć, więc wnioskuję iż był "przybyszem"

Ps: Marjanna Młodawska wyszła za mąż za Jana Pałczyńskiego w 1907 roku parafia Skrzyńsko. Mam nawet jej zdjęcie.. a nie mam daty urodzenia ani zgonu :(

ps: mam w drzewie Franciszka Młodawskiego i Marjannę z domu Jędrzejewska, ślub 24 września 1924 r. Wraz z dziećmi wszyscy rodzą się w Zbożennej
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Ale przecież z aktu zgonu Franciszka Młodawskiego zmarłego w 1888 r w Zbożennej par.Skrzyńsko wynika, że to ten sam Franciszek urodzony w Ruszkowicach par. Borkowice w 1837 r.
Idź tym tropem :)
Pozdrawiam, Magdalena
Olaola1

Sympatyk
Nowicjusz

:O Ooooo A ma Pani ten akt zgonu????
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Olu, nie wiem czy tak Ci na imię.
Poszukaj sama ;)
Akta są dostępne, ja Ci dałam wskazówkę.
Pozdrawiam, Magdalena
Olaola1

Sympatyk
Nowicjusz

Olu, Olu :)

Magdo staram się jak mogę, jak to się mówi "raczkuję". Owszem znalazłam informacje na "szukajwarchiwach" gdzie są księgi ale tam jest napisane, ze są niezindeksowane. na tym kończy się moje doświadczenie :/

Dobra doczytałam... piszesz o Franciszku, nie o Stanisławie.
To nie może być ten sam Franciszek o którym piszesz. Mój Franciszek, syn Stanisława Młodawskiego ożenił się z Marianną Jędrzejewską w 1889 roku, a ostatnie dziecko jakie mam wpisane to Michalina Młodawska urodzona w 1902 roku

Magdo ty natomiast piszesz o Franciszku Mlodawskim synie Wincentego i Mariannie z domu Gołacka

Ale Właśnie znalazłam info iż mój też się urodził w Ruszkowicach...ale w 1865 :D :D :D
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Olu, no to widać, że raczkujesz ;)

Franciszek Młodawski syn Wincentego i Marianny z Gołackich to mój osobisty prapra ... i nic wspólnego z Twoim Wincentym nie ma, bo i Wincentego tam masz ;)

W Skrzyńsku umarł jak najbardziej Twój Stanisław, ponieważ pozostawił żonę Jadwigę Wasiak. Był synem Franciszka i Małgorzaty z Fidosów, czyli tych z Ruszkowic.
Poprzednio chyba faktycznie napisałam o Franciszku.
Pozdrawiam, Magdalena
Olaola1

Sympatyk
Nowicjusz

Chyba nam wyszło masło maślane :) :) :)

Wincentego żadnego nie mam :P

Tak, zgadzam się iż Franciszek od Gołackich to nie mój bo to samo powyżej napisałam.

Tak, raczkuję, czołgam się wręcz - ale biję się w pierś, że "robiem co możem "

Tak, należy ci się buzior za te informacje :)

Ps: łooooo kobitoooooo nie tylko buzior. Stawiam wirtualne dobre Wino.
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Ja się biję w piersi, za nieprecyzyjne wyrażenie ;)

Mój osobisty to ten Wincenty od Gołackiej, nie sam Franciszek.
Swojego Wincentego sama poszukaj, akta dostępne są tu
http://metryki.genbaza.pl/
a indeksy Ci w tym tylko pomogą ;)
Nawiasem mówiąc jeszcze ich nie skończyłam, więc wiesz - jest tam spora "dziura" ...
Pozdrawiam, Magdalena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”