Stara Iwiczna-księgi z parafii ewangelicko-augsburskiej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

BartekStróżyk

Sympatyk

Post autor: BartekStróżyk »

Witam
Czy moze ktos wie czy zachowały się księgi urodzeń z tej parafii ewangelicko-augsburskiej interesuje mnie lata 1850 -60 w AP Grodzisk Mazowiecki ich niema gdzie jeszcze mogły zostać przekazane? Szukam informacji o Janie Harauf ur koło 1857r syn Michala i Filipiny z Lerów
Leibrandt_Wojciech

Sympatyk

Stara Iwiczna

Post autor: Leibrandt_Wojciech »

Witaj Bartku,
w roku 1943 cała gmina ewangelicko-augsburska Stara Iwiczna (Alt Ilvensheim) została ewakuowana w kierunku Pabianic .W tym czasie pastorem w Starej Iwicznej był Artur Besocke .
Od znajomego mieszkającego w Berlinie (ur.się w Warszawie) usłyszałem , że niejaki
Hugo Klotz ( Hugo Klozt był członkiem ostatniego zarządu gminy)opuszczając Starą Iwiczną
zabrał ze sobą całą dokumentacje tej parafii.
Czy dotarł do Niemiec, czy zginął, czy dokumenty z tej parafii są w jakimś niemieckim archiwum??? Nie wiem czy jest to prawda. Piszę co usłyszałem.
Pytałem się w AP w Grodzisku Mazowieckim , czy słyszeli o takim zdarzeniu . Nic im na ten temat nie wiadomo.
Pozdrawiam
Wojciech Leibrandt
BartekStróżyk

Sympatyk

Stara Iwiczna

Post autor: BartekStróżyk »

witam
Dziękuję za informacje bede szukał dalej moze trafie na coś. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Bartku,
przybysze-ewangelicy byli początkowo rejestrowani w parafii katolickiej w Piasecznie. Przywieźli jednak ze sobą dokumenty wystawione dla całej rodziny przez pastorów w miejscu pochodzenia. Wiele takich zbiorowych metryk można odnaleźć w aneksach do ksiąg stanu cywilnego z 1 połowy XIX wieku. Lehrowie np. przybyli z Lachen nad Renem.
Pozdrawiam

Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”