Ponieważ od dłuższego czasu śledzę swojego przodka, Franciszka Misiaka, pokusiłam się o zrobienie pewnego zestawienia. Otóż rzecz dzieje się w parafii Dobroń, która to parafia do 1780 była filią parafii Łask. Mój przodek z nazwiskiem Misiak pojawia się w nowych księgach od 1780 właśnie (w 1779 jest jeszcze zapis o śmierci dziecka "Misiak de villa Dobroń"), natomiast zakładam, że wcześniej w tej wsi musiał żyć i funkcjonować.
Co udało mi się ustalić - Franciszek musiał być stosunkowo majętny, gdyż w dwóch aktach (w tym na ślubie swojego parobka) występuje jako kmieć. Zauważyłam też, że dość często był świadkiem na ślubach. Postanowiłam więc zrobić listę najczęściej występujących świadków w tej wsi (nie parafii, chociaż Franciszek świadkował czasami też we wsiach ościennych) przed i po zmianie przynależności i wyszło mi coś takiego:
https://drive.google.com/file/d/1YkDeiC ... sp=sharing
Wynika mi z tego taka historia: Franciszek, który był kmieciem nabył w dzierżawę karczmę i prowadził ją do 1779. W 1780 zostaje najpewniej "włodarzem", czyli pilnuje chłopów a karczmę przejmuje ktoś inny (pojawia się w aktach Jan Karczmarz). w 1781 powstają księgi stricte Dobrońskie i tam inny ksiądz zapisuje Franciszka pod przezwiskiem Misiak.
Dodatkowo zarówno Franciszek Karczmarz jak i Franciszek Misiak mieli żony o imieniu Katarzyna i przynajmniej jedną parę bliźniąt
Co sądzicie o tej teorii?