Witam,
przeglądając metryki z parafii w Kramsku zauważyłem powszechność nazwiska Rusin. Skąd ono wynika? czy okolice Kramska zasiedliła ludność ze wschodu? O kolonistach niemieckich słyszałem nie raz ale o tych ze wschodu? Pytam gdyż w drzewie genealogicznym mam Stanisława Rusina alisa Płusina/Płusnina.
Pozdrawiam,
Adam
Kramsk-Rusin.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ludności / osadnictwa ze Wschodu (np. dzisiejsza Lubelszczyzna i Podlasie - miejscowości zakładane już w XII wieku przez "Rusinów" z terenów Rusi ) było dużo więcej niż z terenów zachodnichO kolonistach niemieckich słyszałem nie raz ale o tych ze wschodu?
Osoby takie (osadnictwo z Rusi) masowo osiedlające się w danej epoce i przy tworzeniu miejscowości zachowywali swe nazwiska lub nieco je polonizowali (ale to szczególnie później i mogło być związane z różnymi wydarzeniami politycznymi). Natomiast nazwisko wprost t.j. "Rusin" mogła mieć osoba, która wyjechała może nie już w tak dużej grupie jak koloniści, już później do miejscowości gdzie znacząco się odróżniała (nazwiskiem, mową, tradycją) dlatego była wprost określana jako "Rusin".
Analogicznie na terenach "etnicznie polskich" osoby pochodzenia niemieckiego mogły nabyć nazwisko "Prus" bo zapisujący (szczególnie jeśli był z mniejszej miejscowości i nie znał żadnego obcego języka) nie rozumiał jak się nazywa dana osoba, nie rozumiał jej, nie mogli się dogadać itp. więc dla uogólnienia zapisywano właśnie tak - "Jesteś z Prus więc zapiszemy X Prus", czy np. na Rusi, w Rosji osoby takie nabywały nazwisko "German". Oczywiście to mogło zależeć od wielu czynników jednak ten zdaje się być prawdopodobny.