Rok 1826 i blokada

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

patryk.prill

Nieaktywny

Rok 1826 i blokada

Post autor: patryk.prill »

Witajcie,

W swoich poszukiwaniach dotarłem dzięki Poznań Project do daty ślubu moich praprapraprapradziadków, było to w 1826 roku Michał Prill i Anna Kurczewska w Bysławiu. Z PTG wiem natomiast, że ojcem Michała był Joannes Prill. I na tym mój pomysł na poszukiwania się kończy, bo podejrzewam, że Joannes Prill urodził się gdzieś w okolicach 1780 roku ślub na przełomie XVIII I XIX wieku. Czy AP w Bydgoszczy posiada akta metrykalne lub dane z ksiąg parafialny z przełomu XVIII i XIX wieku? Szczerze mówiąc, trochę się już pogubiłem w tych poszukiwaniach, ale cieszę się, że tak daleko udało mi się odszukać.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Rok 1826 i blokada

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to pomyśl o skorzystaniu z katalogu zasobów metrykalnych, jeśli sprawdzanie zasobów poszczególnych ADek (lub wytypowanie którego zasób należy przejrzeć) to za dużo
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
patryk.prill

Nieaktywny

Rok 1826 i blokada

5x pradziadek Michał Prill ur. 1802 roku, żonaty z Anną Kurczewską ur. 1802 rok, ślub w 1826 roku w Bysławiu. Tylko tyle wiem, jakby Pan polecił dalej szukać?

Patryk
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Rok 1826 i blokada.

Post autor: ROMAN_B »

Patryku, witaj.

Jakiś czas temu, to jest w grudniu 2015 roku, na naszym forum osoba o nick’u „pomponiarz” pytała o etymologię nazwiska Prill [ wspomniała, że jej nazwisko brzmi Prill ]. Odpowiedziałem na jej prośbę i coś niecoś napisałem o pochodzeniu tej nazwy osobowej. Tu jest link pod którym możesz przeczytać post „Pomponiarza” i moją odpowiedź:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... t-75.phtml
Niestety Pomponiarz chyba nie zainteresował się moją wypowiedzią – nie zauważyłem żadnej zwrotnej informacji z jego strony.

W lutym 2016 roku, osoba o nick’u „korthals” pytała o genezę nazwiska Korthals. Odpowiedziałem na zapytanie i napisałem trochę o ewentualnej etymologii tego nazwiska. Korthals w odpowiedzi na moje informacje stwierdził, że jego nazwisko rodowe brzmi Prill. Co prawda „korthlas” nie pytał o genezę nazwiska Prill ale w drugim moim poście skierowanym do „korthals’a” napisałem jak może przedstawiać się etymologia i pochodzenie narodowościowe osób noszących miano Prill - rozszerzona informacja.
Tu jest link pod którym możesz przeczytać moje spojrzenie na pochodzenie nazwiska Prill:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -135.phtml

Może moje informacje w jakim stopniu pomogą Ci w badaniach nad historią Twojej rodziny?

Pozdrawiam – Roman.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Rok 1826 i blokada.

Post autor: Arek_Bereza »

patryk.prill

Nieaktywny

Pomponiarz to byłem ja :) Niestety, zapomniałem gdzieś hasła i otworzyłem nowe konto. Właśnie od tamtego Pana wpisu moje poszukiwania się zaczęły i bardzo jestem wdzięczny. Pańskie przypuszczenia się sprawdziły jak widać, przodkowie ojca od wieków mieszkają na terenach kosznajderskich, więc prawdopodobnie mam to pochodzenie, choć pewnie dosyć szybko weszli w mariaże z Polkami jak to kiedyś bywało :)

Co do family search, to pewnie będę musiał uśmiechnąć się do kogoś kto ma tam konto premium, ale serdecznie dziękuję, mam nadzieję że ojciec Michała również urodził się w Bysławiu, chociaż moja rodzina chyba nie prowadziła koczowniczego trybu życia, bo każe pokolenie w innej wsi mieszkało:P Np. mój prapradziadek urodził się we Wieszczycach, ślub brał w Świekatowie, pochowany został w Koronowie, a ich syn a mój pradziadek urodził się w Grucznie :)

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,

Patryk
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak konto premium na familysearch (istnieje konto z większymi uprawnieniami dla członków Kościoła), a po drugie do przeglądania mikrofilmów wymagane jest konto... w 100% darmowe. Załóż więc konto i działaj. Jedynie mikrofilmy z ikonką kluczyka nie otworzą Ci się.
patryk.prill

Nieaktywny

Jak narazie udało mi się poszukać wpis o zawarciu małżeństwa prapraprapradziadków Jana i Anny 3 lutego 1846 roku w Bysławiu:) Szukam dalej, mam nadzieję że znajdę też jakiś wpis o ich synu Michale! (właśnie poszukałem wpis o chrzcie ) Dzięki raz jeszcze!

EDIT: Dzięki PTG i Family Search udało mi się znaleźć wpis o zgonie Michała Prill. Sądziłem, że poznam imiona jego rodziców, niestety...Zastanawia mnie natomiast miejsce zamieszkiwania zmarłego, ale niestety nie potrafię do odczytać. Zapodaję link, może komuś z Państwa się uda.

https://zapodaj.net/4d6a026b29494.jpg.html
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Maciej
patryk.prill

Nieaktywny

Dziękuję za odpowiedź,

Czyli stanąłem na Michale Prillu ur. w 1802 roku w Bysławiu, zmarłym 23 lutego 1874 roku w Kosowie. To i tak bardzo dużo, ale na tym chyba koniec, Family Search niestety nie posiada stricte z roku 1802 urodzeń, a szkoda...Nie mam pojęcia czy AP w Bydgoszczy takie dane posiada?

Pozdrawiam,

Patryk
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Oj, stanąłem, blokada, nie ma..... a może tak więcej wiary i więcej pracy :) ? Ja znalazłem na familysearch. Skoro napisali, że jest ten zakres urodzeń to warto sprawdzić, nie tylko na początku filmu ale całość przejrzeć.
Jeśli to ten, to na chrzcie mu dali Franciszek Michal
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Jeszcze duzo do odkrycia :)
Ja dodam, ze rodzicami Michała byli Piotr Pryll i Rozalia. Znajdziesz tez jak poszukasz brata Michała - Marcina. A i zapewne Andrzej Pryll okaze sie bratem Piotra :p a to ledwie 3 lata :p
Maciej
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

czyli zapis z KZM "księgi w AD Pelplin" U 1776-1954 M 1789-1966 nadal poza polem widzenia?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
patryk.prill

Nieaktywny

Nie no, ja broni nie składam jeszcze :) Tylko po prostu jestem totalnym amatorem i zastanawiam się jak jeszcze szukać. Na Family Search są księgi urodzeń z XVIII wieku, ale tylko kilka stron i później dopiero zaczyna się pełna dokumentacja od roku 1817...Inny problem to różne zapisywanie nazwiska, syn Michała- Jan miał je napisane jako...Pryła...nie wiem dlaczego, może pisano ze słuchu? Więc może być i Pryll, choć de facto jest to już inne nazwisko i zawsze mierziło mnie jak ktoś w ten sposób przekręcał moje nazwisko :D Mimo wszystko, dziękuję Panom za podane wskazówki, wsparcie i pomoc. W mojej rodzinie genealogią to nikt się nie przejmuje, a zaczęło się niewinnie od przypadkowego natrafienia na grób prapradziadków na cmentarzu. No i tego forum.

Pozdrawiam słonecznie,

Patryk
patryk.prill

Nieaktywny

Ale wtopa...Dlaczego nikt z Państwa nie uprzedził mnie, że to nie leci po kolei? :P Dopiero gdzieś w środku filmu zaczyna się rok 1802, który mnie interesuje...A ja głupi się nie domyśliłem i tu wychodzi brak przygotowania metodologicznego :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”