Czy Agnieszka i Regina to to samo imię?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Pytanie na pierwszy rzut oka dość absurdalne ale..

Przy kilku aktach mam wrażenie że różni księża "mylili" Agnieszkę-Agatę z Reginą. Czy zdarzał się u was taki miks. Bo o ile mieszanie Agaty i Agnieszką można jakoś wytłumaczyć to skąd pomieszania z Reginą? bo jakoś podejrzewam że kilka Regin i kilka Agnieszek to te same osoby, tak mi wychodzi z analizy metryk z XVIII i I poł XIX wieku. W innej opcji w jednym domu mieszkało dwóch Janów o tym samym nazwisku w podobnym wieku mających żony jeden Agnieszkę a jeden Reginę.

Ale ten miks powtarza mi się w kilku innych przypadkach też

Mieliście podobne sytuacje?
pawlowska_katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: pawlowska_katarzyna »

Witam,
może nic nie wniosę tym komentarzem, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to to że litery "A" i "R" są w sumie podobne, tak samo w obu imionach występuje zarówno "n" i "g". Agnes - Regina - dla mnie wyglądają podobnie, tym bardziej jeśli byłyby pisane, a tym bardziej po wtóre- jeśli urzędnik nie stawiałby charakterystycznych A oraz R.

Kasia
Poszukuję nazwiska:
Zalewski (kujawsko-pomorskie); Pawłowski (Chyrów, Ukraina); Psiakowski, Maranowski, Cywiński, Bonowski
Blog: https://kujawskopomorskiekorzenie.blogspot.com/
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Niestety nie chodzi o niewyraźne czy nieczytelne zapisy. Wpisywane są bardzo wyraźnie raz Regina raz Agata (czasem Agnieszka) i z innych porównań wychodzi mi że to ta sama osoba- i to w kilku odrębnych przypadkach
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Regna i Jagna przy niewyraźnym "r" wymawiającego brzmią podobnie.
Bartek
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Bardzo ciekawa uwaga, dziękuję
Ciekawe że imię Regina na północnej Sądeczyźnie było chyba najbardziej popularnym imieniem w XVII wieku a teraz w zasadzie nawet nie wiem jaki jest skrót od niej

Regna?

I tu taki mój jeszcze dodatek. W księgach pisanych po łacinie, czasami możemy nie dotrzeć do rzeczywistego brzmienia imienia używanego przez naszych przodków:

Andreas w badanym przeze mnie terenie od XVII wieku aż po pewnie koniec XIX wieku wcale nie oznaczał Andrzeja ale Jędrzeja. mogłem to ustalić dzięki inwentarzom z XVII i XVIII wieku pisanym już po polsku gdzie wszędzie pojawia się imię Jędrzej a nigdy Andrzej.
W księgach metrykalnych z XIX wieku, też łacińskich , pojawia się gdzieś w połowie XIX wieku moda na formułki gdzie rodzice wyrażają zgodę na ślub swoich małoletnich dzieci: i w nich pisanych juz po polsku również pojawia się przeważnie imię Jędrzej. W sumie to czekam kiedy pojawi się Andrzej.

W drzewie genealogicznym więc będę podawał Jędrzejów a nie Andrzejów :)

Gorzej z imionami żeńskimi- w inwentarzach się nie pojawiają w formułkach XIX wiecznych już są raczej Agnieszki a nie Jagny.

Przeanalizuję jeszcze raz pod tym kątem zachowane ksiegi sądowe wiejskie z tego terenu.

W sumie to szczęsciarz jestem że mam tyle źródeł ale nie ma czego zazdrościć. od lat 80-tych XVIII wieku i dalej wgłąb pojawia się ten sam problem że nie pisano przy metrykach slubu rodziców więc główkowania i kombinowania jest co nie miara a ustalenia- przeważnie tylko hipotetyczne

ale jak znajdę w źródłach Jagny to zamienię Agnieszki na tą fajniejszą wersję :)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

W XVII i XVIII wieku Reginę często nazywano" Reyną" - Rejną.
Dana
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Wg mnie sprawa pomylenia Agnieszki z Regina jest mało prawdopodobna.
Tak jak już powyżej wspomniała Dana Regina praktycznie nawet do połowy XIX wieku była zapisywana jako Reyna, zaś Agnieszka to Agnes.
Ale to tylko mój osąd na podstawie metryk z terenu małopolski.
Pozdrawiam !
Tadek
Ostatnio zmieniony ndz 22 lip 2018, 21:53 przez Ted_B, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Andrzej75 »

Ja muszę powiedzieć podobnie jak Tadek: nie spotkałem się z myleniem Reginy z Agatą czy Agnieszką. To były jednak imiona niepodobne. Regina wymawiano dawniej jako Rejina (G w wyrazach zapożyczonych jako J; tak jak generał - jenerał; agent - ajent; regestr - rejestr; regent - rejent; geniusz - jeniusz; genealogia - jenealogia), a krócej - Rejna. To raczej trudno było pomylić z Jagną, gdzie było wyraźne G.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”