Gdzie szukać aktów

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

michalp

Sympatyk

Gdzie szukać aktów

Post autor: michalp »

Witam, jestem genealogiem amatorem, dotychczas korzystałem wyłącznie ze skanów z SZwA, FamiliTree oraz AGAD, dotarcie do tego czego nie ma w tych zbiorach przekracza moją wiedzę. Stąd moja prośba do starszych genealogów: czy ktoś byłby w stanie udzielić mnie odpowiedzi na kilka pytań dotyczących kontynuacji poszukiwań ? Będę bardzo wdzięczny.

1. Poszukuję aktów urodzenia (lub innych) z parafii prawosławnej / greckokatolickiej XVII / XVIII wieku (ale przed 1785r.) z miejscowości Smolnik, diecezja przemyska, dekanat zatwarnicki). Archiwum w Przemyślu nie posiada takich aktów, choć nie pytałem gdzie mogą być.

2. Poszukuję aktu zgonu z parafii kat. z miejscowości Hulewicze (Ukraina) z 1912 roku.

3. Poszukuję aktu ślubu z parafii kat. z miejscowości Grodno z 1925 roku.

Gdzie szukać ? Proszę o wskazówki doświadczonych genealogów :)

pozdrawiam, Michał
michalp

Sympatyk

Gdzie szukać aktów

Naprawdę nikt nie jest w stanie podpowiedzieć ? :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Gdzie szukać aktów

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jest w stanie i wielokrotnie na forum takie informacje były zamieszczane, podobnie do "poszukaj na forum zanim zapytasz". Czyli spora szansa, że już wielokrotnie pomógł, ale nie w formie jakiej oczekujesz "dajcie odpowiedź, gdzie jest księga z..."
w skrócie: zasada dokumenty jak i inne archiwalia: najbliżej miejsca wytworzenia, od tego zaczynamy. Nic nie piszesz o jakichkolwiek poszukiwaniach poza zbiorami "centralnymi" i to kopii, w zasadzie to nawet nasuwa się "poza serwisami publikującymi kopie"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
michalp

Sympatyk

Re: Gdzie szukać aktów

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jest w stanie i wielokrotnie na forum takie informacje były zamieszczane, podobnie do "poszukaj na forum zanim zapytasz". Czyli spora szansa, że już wielokrotnie pomógł, ale nie w formie jakiej oczekujesz "dajcie odpowiedź, gdzie jest księga z..."
w skrócie: zasada dokumenty jak i inne archiwalia: najbliżej miejsca wytworzenia, od tego zaczynamy. Nic nie piszesz o jakichkolwiek poszukiwaniach poza zbiorami "centralnymi" i to kopii, w zasadzie to nawet nasuwa się "poza serwisami publikującymi kopie"
Wydawało mi się, że dość precyzyjnie sformułowałem pytanie i skonkretyzowałem miejscowości
Michal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”