List gończy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

List gończy?

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Dzień dobry,
W polonie zdigitalizowano Dzienniki Urzędowe i natknęłam się na "list gończy" (zrobiłam wycinek doklejając interesujący mnie fragment do nagłówka gazety):

https://drive.google.com/open?id=1rGdkt ... xdWJ4Ye9wA

w nr 51070 poszukiwani są między innymi Ludwik Papi z żoną.
Ludwik (częściej Alojzy) Papi to mój bezpośredni przodek.
Zdobyłam z archiwum państwowego w Lublinie z Fundacji Zamoyskich umowę Ludwika o pracę. Mam umowę z 1834 na 3 lata i z 1837 na następne 3. Umowa się skończyła w 1840 i Ludwik został ze względu na stan zdrowia zwolniony z obowiązków. Ludwik (Luigi) był destylatorem, prowadził w Zwierzyńcu destylarnię, gdzie produkowano wódki smakowe.
Po zwolnieniu się z obowiązków Ludwik z żoną Marią wrócili do wsi własnej Górce pod Warszawą (właściciel - jego zięć Karol Dipner), gdzie 22 lipca 1846 Ludwik zmarł (Babice 1846/40 http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,257979,5). Na cmentarzu w Starych Babicach zachował się fragment jego płyty nagrobnej z napisem: https://drive.google.com/open?id=0B35mh ... k5uRi1BVnc .

Tyle wiem o ostatnich latach życia Ludwika aka Alojzego aka Luigiego.
Co może znaczyć taki urzędowy list gończy? Czy może mnie zaprowadzić do jakichś dokumentów?

dziękuję za wszelkie komentarze,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

List gończy?

Post autor: Kamiński_Janusz »

Ten list gończy nro 51070 dotyczy najprawdopodobniej osób, które naruszyły przepisy dotyczące kontroli ruchu ludności, czyli po prostu zmieniły miejsce pobytu bez uprzedniego powiadomienia odpowiedniej władzy
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

List gończy?

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Tego się obawiałam... Dzięki,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 3 times

List gończy?

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Wiadomo może po jakim czasie od naruszenia takich przepisów pojawiał się list gończy?
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

List gończy?

Post autor: Kamiński_Janusz »

Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”