Gdzie znaleźć spisy, księgi ludności stałej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

olenka777

Sympatyk

Post autor: olenka777 »

Niestety ani Mszczonowa ani Rawy nie ma ;(
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a konkretniej: lata i dokładny obszar?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
olenka777

Sympatyk

Macie rację nie sprecyzowałam dokładnie przepraszam
Rawa Mazowiecka/Kaleń lata 1871-1877
Mszczonów Powązki/Gnojna lata 1909 - 1920
może jeszcze to...
Biała Rawska/ Józefów lata1853-1866
Lubania/Lipna 1810-1834
Dziękuję
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to Rawa powiat, nie Rawa
więc zespół 1151 z APW O Grodzisk Mazowiecki może pomóc

pozostałych szukaj w bazie ELA
olenka777

Sympatyk

Dziękuję bardzo ;)
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Witam

A jak jest z dostępnością do Ksiąg Ludności Stałej? Czy jeśli to jedna księga z datami, powiedzmy 1890-1930, to dostane ją do ręki? Czy ustawa o ochronie danych i pozostaje zlecić kwerendę?

Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

zależy od APu
pytasz o grodziski oddział APW?
czy ogólnie?
ogólniej:
większość APów interpretuje (moim zdaniem słusznie) ustawę o ochronie danych osobowych nierozszerzająco, tj uznaje, że informacje aktualne na 1931 rok to art 6.3 ustawy, tj "meldunkowe 1931 i starsze"
nie wyczerpują cech koniecznych, by były nie tylko chronionymi, ale w ogóle danymi osobowymi!

to ja chroniąc PTG przed koniecznością wikłania się w spory usuwałem nazwiska z publikowanych kls-ów z 1931, APy tego nie wymagały (te które przekazały)
patrz też poznański AP, łódzki i szwa

podobnie z meldunkowymi (1951? i starsze, a "nawet" 197x.. i starsze)

ale bywają "wyjątki" niestety...więc nie da się prosto odpowiedzieć na "jak jest z dostępnością"

i są pośrednie rozwiązania ("zbiór nieudostępniany b.o, ale tak oprzyrzadowany, że umożliwia skorzystanie")- to też oddział APW
https://www.warszawa.ap.gov.pl/wyszukiw ... index.html
ale to wymaga sporego nakładu pracy
za to jest jak ugryźć temat

pozdrawiam
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:zależy od APu
pytasz o grodziski oddział APW?
czy ogólnie?
ogólniej:
większość APów interpretuje (moim zdaniem słusznie) ustawę o ochronie danych osobowych nierozszerzająco, tj uznaje, że informacje aktualne na 1931 rok to art 6.3 ustawy, tj "meldunkowe 1931 i starsze"
nie wyczerpują cech koniecznych, by były nie tylko chronionymi, ale w ogóle danymi osobowymi!

to ja chroniąc PTG przed koniecznością wikłania się w spory usuwałem nazwiska z publikowanych kls-ów z 1931, APy tego nie wymagały (te które przekazały)
patrz też poznański AP, łódzki i szwa

podobnie z meldunkowymi (1951? i starsze, a "nawet" 197x.. i starsze)

ale bywają "wyjątki" niestety...więc nie da się prosto odpowiedzieć na "jak jest z dostępnością"

i są pośrednie rozwiązania ("zbiór nieudostępniany b.o, ale tak oprzyrzadowany, że umożliwia skorzystanie")- to też oddział APW
https://www.warszawa.ap.gov.pl/wyszukiw ... index.html
ale to wymaga sporego nakładu pracy
za to jest jak ugryźć temat

pozdrawiam
Dzięki Włodku. Nie chodziło o Grodzisk tylko Płock. Pytanie na forum oczywiście wynikło z mojej niecierpliwości w oczekiwaniu na odpowiedź z archiwum. Nigdy dotąd nie miałem do czynienia z tym źródłem, no bo wiesz, nie moje strony. Nigdy też nie miałem do czynienia z sytuacją, że aby uzyskać odpowiedź z archiwum muszę wysłać oficjalne zapytanie, nie wystarcza telefon. W tak zwanym pomiędzy czasie odpowiedź nadeszła i okazuje się, że zarówno KLSy za lata 1894-1932 jak i rejestry mieszkańców za lata 1932-39 będą mi udostępnione, z wyjątkiem fragmentów będących w złym stanie i przeznaczonych do konserwacji. To dla mnie bardzo dobra informacja. Ostatnia szansa na pewne rzeczy, prócz farta, że ktoś gdzieś kiedyś przypadkiem, a i to nie do końca pewne. Prócz powyższych jest tam jeszcze jeden zespół, o który nie pytałem, a mianowicie karty zameldowań i meldunki do policyjnego wykazu mieszkańców. Oba z 1941. Jeszcze nie wiem czym to się je i czy też udostępniają. Biorąc pod uwagę, że z tej gminy część mojej rodziny została w 1939 roku wysiedlona (na marginesie, część tych wysiedlonych nadal żyje, a żyje jak żyje, bo znów inna część wysiedlonych z wysiedlenia nie miała szans powrócić co jak mniemam nie pozostało bez wpływu na jakość życia tych którzy wrócili), część zaś zamieniła jeden dom na drugi i to niekoniecznie była dobra z(a)miana, to może uda mi się uchwycić jak to się odbywało. Ale to tak poza priorytetami. Można rzec wkroczyłem na to pogranicze mazowiecko-kujawskie i z grubsza poczułem się jakbym szukał przodków za granicą :) Tu jednak wszystko jest inne. Odwlekałem ten moment ile mogłem, natomiast nie ukrywam, dało mi to mocnego genealogicznego kopa no i myślę, ze będę genealogicznym "wariatem", tak szacuje, że przez jakieś pół roku conajmniej :) Tak myślę, że post Włodka powyżej mojego powinien być gdzieś podwieszony i wytłuszczony ku potomnym. Natomiast ze swej strony przepraszam za "mały" offtop. Choć nie, nie przepraszam, ja naprawdę dobrze się czuje jak mam czego szukać, a nie tak jak tu w Krakowie, że wszystko jak na tacy podane i się tam wiecie, tylko kartki przewraca wstecz :D
gosia_21_33

Sympatyk

akta meldunkowe

Post autor: gosia_21_33 »

Witam,

gdzie znaleźć księgi ludności dla parafii Wiszniew i Zabrzezie - powiat oszmiański , Białoruś ?

pozdrawiam

Gosia
maxwolf1910

Sympatyk

akta meldunkowe

Post autor: maxwolf1910 »

Witam

Zwracam się z zapytaniem ponieważ poszukuje Księgi adresowej Krakowa z 1926 była ona dostępna na

http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... a1926.djvu ale już nie jest.

Interesuje mnie adres Doktora nauk medycznych Witolda Skórczewskiego zmarłego 1938 roku w Krakowie

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Mariusz
krzyko

Sympatyk
Nowicjusz

Re: akta meldunkowe

Post autor: krzyko »

maxwolf1910 pisze:Witam

Zwracam się z zapytaniem ponieważ poszukuje Księgi adresowej Krakowa z 1926 była ona dostępna na

http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... a1926.djvu ale już nie jest.

Interesuje mnie adres Doktora nauk medycznych Witolda Skórczewskiego zmarłego 1938 roku w Krakowie

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Mariusz
Księga znajduje się teraz pod tym adresem http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... a_1926.pdf

Skórczewski Witold, dr lekarz, Batorego 18

Pod tym samym adresem mieszkają inni Skórczewscy: Adolf - kupiec, Stanisław - urzędnik bankowy i Marcelina - właścicielka realności.

Pozdrawiam
Krzysiek
maxwolf1910

Sympatyk

Dziękuję Bardzo za pomoc

Pozdrawiam
Mariusz
Krzysztof_Gruszka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysztof_Gruszka »

Witam,zwracam się z prośbą o informację gdzie można znaleźć księgi ludności stałej dla miejscowości Rafajłowa gmina Nadwórna woj Stanisławowskie szczególnie interesuje mnie okres 1928-1939,ewentualnie jakiekolwiek spisy ludności z tego okresu,wyznanie rzym-kat.
Pozdrawiam Krzysztof
maxwolf1910

Sympatyk

Witam

Zwraca się z zapytaniem ponieważ poszukuje spisu rejestru pojazdów ( samochód lub motocykl) z woj. krakowskiego ( kiedyś natrafiłem na taki spis chyba 1936 lub 1938 ). Poszukuje pojazdów na nazwisko Długoszowski lub de Laveaux Lipnica Wielka i Wilhelm Mouson Kąśna Górna

Z góry dziękuje za informację
Pozdrawiam
Mariusz
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

maxwolf1910 pisze:Witam

Zwraca się z zapytaniem ponieważ poszukuje spisu rejestru pojazdów ( samochód lub motocykl) z woj. krakowskiego ( kiedyś natrafiłem na taki spis chyba 1936 lub 1938 ). Poszukuje pojazdów na nazwisko Długoszowski lub de Laveaux Lipnica Wielka i Wilhelm Mouson Kąśna Górna

Z góry dziękuje za informację
Pozdrawiam
Mariusz
https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... ion/112565
strona 17 pozycja 34.- Adam de Laveaux, Lipnica Wielka

Spróbuj jeszcze poszukać w innych numerach tego dziennika.

Pozdrawiam
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”